Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Efter beskedet – klubben måste rannsaka sig själv

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader (följ för daglig update)

Hansi Flick har fått nog och meddelade igår att han vill lämna Bayern München.

Under gårdagens presskonferens efter Bayern Münchens seger mot Wolfsburg (3:2) berättade Flick till hela världen att han vill lämna klubben. Precis innan detta hade han berättat om sitt beslut för laget i omklädningsrummet. Under presskonferensen tackade han särskilt Karl Heinz-Rummenigge (ordförande), Uli Hoeneß (före detta president & nu styrelsemedlem) och Herbert Hainer (president) för chansen att få träna Bayern München. Han valde däremot att inte tacka sportchefen Brazzo.

INGET ATT SÄGA

Precis som jag skrev tidigare i veckan så grundar sig framförallt Flicks beslut på konflikten mellan honom och sportchefen Brazzo. Flick har helt enkelt inte fått tillräckligt mycket mandat när det kommer till spelarköp och förlängning av kontrakt.

Annons

Det finns en tydlig hierarki och maktstruktur i Bayern München. Tränarens jobb är att träna och leda laget. Sportchefens jobb är att hantera spelarköp och försäljning. Genom åren har samtidigt tränaren ofta kunnat flika in och säga vad han vill ha för spelare/spelartyp. Det har helt enkelt funnits ett samarbete mellan rollerna. Men samarbetat mellan Brazzo och Flick har varit icke-existerande redan från start. Brazzo har alltid utnyttjat hela sin makt och vetorätt som sportchef när det kommer till spelarköp. Redan under lägret i Doha i januari 2020 rök de båda ihop då de inte var eniga kring truppen och vilka spelare som borde värvas.

MÖTET

I torsdags träffade Oliver Kahn (blivande ordförande i Bayern München) Hansi Flick och Brazzo för att tala ut och försöka lösa problemen. Flick ska enligt Sport1 redan ha bestämt sig innan detta möte och berättat till Rummenigge att han kommer be om att få lämna i sommar. Rummenigge har varit Flicks kontaktperson och stöttepelare under hans tid som huvudtränare.

Annons

KONTRAKTET

Enligt tyska medier ska de flesta i Bayern Münchens styrelserum vara PRO Flick. En som däremot är för Brazzo är Uli Hoeneß.

Det är än så länge inte officiellt att Flick lämnar i sommar. Han har ett kontrakt som sträcker sig till 2023. Detta betyder att styrelsen måste gå med på att bryta hans kontrakt om han ska kunna lämna klubben i sommar.

Ett möjligt scenario är att styrelsen bestämmer sig för att sparka Brazzo. Detta för att visa Flick att det är han som är viktigast. Personligen tror jag inte att detta kommer ske. FCB’s ledning har nog förstått att det är för sent för någon sådan aktion. Flick har tröttnat sedan länge. Han känner inte att klubben har lyssnat på hans röst och gör därför det enda logiska i detta sammanhang, nämligen att lämna in sin avskedsansökan.

SKADAN

Konflikten mellan Flick och Brazzo har verkligen skadat omvärldens bild av klubben rejält. Brazzo har roffat åt sig makt samtidigt som klubben är mitt i en stor förändringsprocess. Hoeness klev av rollen som klubbpresident i december 2019 och Rummenigge kommer i slutet av året överlämna sin post som ordförande till Oliver Kahn. Detta betyder att två av klubbens mest inflytelserika personer lämnar sina operativa roller i klubben. Nu är frågan hur den nuvarande presidenten Herbert Hainer och Oliver Kahn ska axla den stora uppgiften att leda Bayern München vidare. Det är alltså mycket ovisst i det bayerska lägret.

Annons

VAD HÄNDER NU?

Det mesta tyder på att Bayern München kommer gå efter Julian Nagelsmann. Nagelsmann är ett FCB-fan sedan barnsben och han har familj i München. RB Leipzig vill helst inte släppa honom, men ska ha satt en prislapp på cirka 15–20 miljoner €.  Trots Nagelsmanns känslor gentemot klubben har jag svårt att se att han går med på att behandlas på samma sätt som Flick. Nagelsmann vill också ha någon form av makt när det kommer till rekrytering och kontraktsförlängning. Sannolikt känner de flesta tränarkandidater på detta vis och Bayern München måste därför börja rannsaka sig själva.

Mark van Bommel har också nämnts som en möjlig tränarkandidat. Han har tidigare spelat i klubben och har under sin tränarkarriär lett PSV och är nu kontraktslös. En annan FCB-bekant som påtalats är Ajax huvudtränare Erik ten Hag. Han tränade Bayern Münchens andralag under åren 2013–2015. Att, som dessa två tränarkandidater, ha en tidigare relation med klubben och kunna tala tyska är något som FCB värdesätter högt.

Annons

Det återstår att se vem som tar över efter Flicks korta men ack så framgångsrika tid:

  • 6 titlar
  • 81 matcher (blir 5 återstår)
  • 67 segrar 
  • 7 kryss
  • 7 förluster
  • 244:85 i målskillnad

DE STORA VINNARNA

Vilka är allra nöjdast efter gårdagens besked? Jo det tyska förbundet. DFB har haft Flick högst upp på önskelistan (tillsammans med Klopp) som ersättare till Löw. Flick ville inte kommentera sin framtid igår, men jag har svårt att se att han inte tar jobbet som den nya förbundskaptenen.

”Framtiden är inte alls klar. Det har ännu inte funnits någon konversation med Oliver Bierhoff (landslagsmanager). Naturligtvis är DFB ett alternativ som varje tränare måste överväga. För mig är det nu viktigt att smälta allt. De senaste veckorna har inte varit lätta för mig. “

Hansi Flick

Hans nuvarande assisterande tränare Miroslav Klose följer kanske också med. Kloses kontrakt med Bayern München går ut i sommar och sportchefen Brazzo har ännu inte lagt fram något nytt kontraktsförslag vilket har gjort Klose sur. Det här är inte första gången som Klose och Brazzo blir osams. Innan Klose fick tjänsten som assisterande tränare ville Brazzo erbjuda honom tjänsten som U-tränare. Detta var något som Klose inte gillade då han ville ha en större roll. Det sägs att Brazzo endast gjorde så för att Klose hade satt Brazzos son på bänken (spelar i U-laget).

Annons

Det är många frågor som ännu saknar svar. En sak kan vi i alla fall konstatera och det är att Bayern München har fått sig en ordentlig käftsmäll den senast veckan med tanke på CL-uttåget och nu Flicks besked.

Publicerad 2021-04-18 09:15

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto