Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Äntligen premiär - en förstklassig andraliga är här

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

Efter ett tungt EM (ur tyskt perspektiv) och lite sommaruppehåll är äntligen den tyska ligafotbollen här. Bundesliga kommer först ha premiär den 13 augusti, men redan ikväll startar den galnaste upplagan av 2Bundesliga någonsin. Misskötta storklubbar, starka fanskaror och klassiska klubbars comeback – denna andraliga har verkligen allt.

TOPPLAGENS KAMP

Sedan tre år tillbaka hittar vi den klassiska storklubben HSV i 2BL. En klubb som ständigt sätter krokben för sig själv. Samtliga säsonger som HSV har spelat i 2BL har de varit storfavoriter att avancera upp till Bundesliga, men de har snubblat i slutspurten varenda gång. Nu har HSV fått sällskap av två andra storklubbar som befinner sig i liknande situationer. Både Schalke och Werder Bremen har, precis som HSV, missköts de senaste åren, speciellt det förstnämnda laget. Nu står dessa tre klassiska klubbarna inför en historisk säsong i 2Bundesliga. Aldrig tidigare har 2BL-lagen så många säsonger i Bundesliga (de 18 lagen har sammanlagt 309 BL-säsonger i bagaget). Det är dock inte bara detta som utmärker årets upplaga av 2Bundesliga:

Annons
  • 8 av de 18 största tyska medlemsklubbarna spelar i 2.Bundesliga
  • 4 av de 9 framgångsrikaste BL-lagen spelar i 2BL denna säsong:
  • 3 av de 7 poängstarkaste lagen i BL någonsin spelar i 2BL kommande säsong:

ÖPPNINGSMATCHEN

Vi bjuds på en ordentlig stormatch redan i säsongens första tillställning – Schalke mot HSV. Senast dessa lag mötte varandra var den 7 april 2018 då HSV vann med 3:2. En spelare som kommer vara i fokus är Schalkes nyförvärv Simon Terodde som kommer från HSV. Terodde är den spelare som har gjort flest mål i 2BL (142 mål på 253 matcher) och är en av S04’s stora hopp till en BL-biljett. 

PUBLIKFEST 

Vi kommer till en början inte få se fullsatta arenor i Tyskland, men det kommer förhoppningsvis blir möjligt senare under säsongen att öppna samtliga portar. Detta skulle innebära en ordentlig publikfest i 2.Bundesliga:

Annons

Av de 20 största arenorna i Tyskland är nu 8 aktiva i 2.Bundesliga.

OVISSHETEN

Det är aldrig lätt att sia om hur en säsong kommer att arta sig, men jag kan utan några som helst tvivel konstatera att årets upplaga av 2.Bundesliga är en av de mest oberäkneliga någonsin. Med storklubbarna Hamburg, Schalke och Werder Bremen i potten tillsammans med utmanarna Holstein Kiel, Fortuna Düsseldorf och nykomlingarna Hansa Rostock och Dynamo Dresden kan mycket ske. I skrivande stund är Bremen och Schalkes trupper långt ifrån klara. Flera spelare kommer att lämna och tillkomma innan transferfönstret stänger i augusti. Detta medför en enorm osäkerhet kring var vi kommer ha lagen när säsongen väl är i gång. En ytterligare osäkerhetsfaktor är det faktum att flera lag har nya tränare.

Annons

Som ni ser i bilden ovan har Bremen och HSV nya tränare. Det som sticker ut mest här är att Heidenhams Schmidt har varit huvudtränare sedan 2007(!!).

Personligen hoppas jag på att HSV, Bremen och Schalke tar sig upp till Bundesliga (2 direktplatser + kvalplats). Jag anser att dessa klubbar hör hemma i BL men frågan är om de kommer att lyckas axla pressen. Oavsett vad kommer vi bjudas på en fullspäckad säsong med många händelserika ögonblick.

PS: Filip Wollin, Axel Olsson och jag har skapat en ny podd: ”Stammplatz – en podd om tysk fotboll”. Lyssna och följ gärna podden här för att varje vecka höra oss göra nedslag i den underbara fotbollen som spelas i Deutschland.

Publicerad 2021-07-23 10:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto