Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Återkomsten - från hyllad till bespottad

10v

Twitter: @Keven_Bader

Helgens stormöte är mellan Borussia Mönchengladbach och Borussia Dortmund. Detta är ett möte där tränaren, Marco Rose, kommer stå i centrum.

UPPGÅNGEN

Efter sex år i Red Bull Salzburg och från att ha varit U16-tränare till att bli A-lagstränare, gick Marco Rose sommaren 2019 till Gladbach. Detta var en succéövergång för den tyska storklubben. BMG slutade på en fjärdeplats i Roses debutsäsong i Bundesliga och tog därmed en Champions League-biljett. Säsongen därpå lyckades Rose leda Gladbach till ett historiskt slutspel i Champions League, trots en mardrömsgrupp:

Detta är första gången någonsin som klubben har lyckats nå CL-slutspelet.

ANNONS

FALLET

När Gladbach återvände från julledigheten januari 2021 såg våren väldigt lovande ut. Klubben var med i samtliga tävlingar:

  • Bundesliga (slogs om ny europabiljett)
  • DFB-Pokal (tyska cupen)
  • Champions League-slutspel

Denna positivitet speglades också på planen där Gladbach var obesegrade under hela januari (fyra segrar, två kryss). Men sedan kom vändningen. Då Lucien Favre hade fått sparken av Dortmund i december spekulerades det länge kring vem som skulle ta över hans roll som huvudtränare. En av huvudkandidaterna till denna post var just Rose. Den 7:e februari var Gladbachs sportchef, Max Eberl, väldigt tydligt med att Rose förblir huvudtränare för klubben, även efter sommaren…

…men de två kvarvarande procenten skulle visa sig vara avgörande. Den 17:e februari blev det officiellt – Marco Rose går till Dortmund sommaren 2021. Efter detta besked föll Gladbach som en sten:

ANNONS

Roses manskap förlorade sju raka matcher. Gladbach åkte både ur Champions League och tyska cupen och med ligaförlusterna tappade de också greppet om en Europaplats. Magplask deluxe…

ÅTERKOMSTEN

Nu återvänder Rose för första gången till sin gamla klubb. Denna gång som BVB-tränare. Den negativa trenden som Gladbach påbörjade i våras har nya tränaren Adi Hütter inte lyckats bryta. Gladbach ligger just nu på en 16:e plats i ligan efter fem spelade omgångar. De har just nu endast fyra poäng på kontot och en svag målskillnad på 5:9. Det är uppenbart att mycket inte stämmer i Gladbach. Förutom skador har laget varit allt för ineffektiva framför motståndarens mål och för passiva framför sitt eget.

För Roses del har starten i den nya klubben varit rätt så positiv. Dortmund förlorade visserligen mot Bayern München i Supercupen (3:1) och mot Freiburg (2:1) i ligan, men de vann resterande sex tävlingsmatcher. Det tydligaste vinnarna under Rose har varit mittfältaren Mahoumd Dahoud och stjärnskottet Jude Bellingham.

ANNONS

En annan spelare som fortsätter att glänsa är Erling Haaland. Rose var tränare för Red Bull Salzburg när Haaland gick från Molde till den österrikiska klubben. Detta är en duo som verkar må bra ihop. Haaland har under Roses tid i klubben gjort sju mål och fyra assist på fem matcher.

Det mesta lutar åt att Rose kommer gå vinnande ur den känslosamma tillställningen ikväll, men jag lyfter ett varningens finger. Gladbach har kvalitén och hittar Adi Hütters manskap rätt så kan det gå illa för gästerna.

PS: I veckan pratade jag med före detta Kalmar-spelaren och nuvarande Hansa Rostock-spelaren Svante Ingelsson i podcasten ”Stammplatz”. God lyssning:

Publicerad 2021-09-25 kl 07:51

Kommentarer

Visa kommentarer
FRÅGA
Kommer Haaland vinna skytteligan i Bundesliga?
  • Ja
  • Nej
RÖSTA SE RESULTAT

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto