Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Storklubbens utveckling och underbarnets framfart

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

Inför säsongen har flera storklubbar i Tyskland plockat in nya huvudtränare:

  • Bayern München – Julian Nagelsmann
  • RB Leipzig – Jesse Marsch
  • Dortmund – Marco Rose
  • Wolfsburg – Mark van Bommel
  • Eintracht Frankfurt – Oliver Glasner
  • Gladbach – Adi Hütter
  • Bayer Leverkusen – Gerardo Seoane
  • FC Köln – Steffen Baumgart

Efter knappa 100 dagar på sina nya poster kan vi konstatera att de tränare som har lyckats allra bäst resultatmässigt är Nagelsmann och Seoane. Nu ställs de mot varandra, ett toppmöte mellan Bayern München och Bayer Leverkusen.

FÖRVANDLINGEN

Bayer Leverkusen är ett lag som historiskt sett oftast har haft ett bra lag på pappret, men de har sällan lyckats förvalta potentialen på bästa möjliga sätt. Detta återspeglas i klubbens pokalskåp som ekar tomt. Endast en cup-titel (DFB Pokal, säsongen 92/93), en Uefa Cup-titel (87/88) och en 2.Bundesliga-titel (78/79).

Annons

Laget har oftast under 2000-talet slutat bland topp sex i Bundesliga, förutom ett par gånger då klubben har tagit några rejäla snedsteg. När det kommer till Gerardo Seoanes intåg så har det varit lyckat. Detta är klubbens bästa säsongstart sedan 09/10 med Jupp Heynckes och målmässigt är det lagets bästa start i historien (20 mål på 7 matcher).

Den tydligaste inverkan som Seoane har haft på Bayer Leverkusen är att spelarna känner sig starkare kollektivt. Både Kerem Demirbay och Jonathan Tah har berättat i intervjuer till Kicker och SportBild att Seoane har fått laget att jobba mer som en enhet. Alla jobbar för varandra och utanför planen har banden mellan spelarna också stärkts. Denna truppsämja har lett till fina resultat. Förutom poängförlusten mot Dortmund är Leverkusen obesegrade denna säsong.

Annons

Det är inte bara stämningen i truppen som har förändrats under Seoanes ankomst, utan även spelstilen. Leverkusen spelar modigare och aggressivare vilket passar det unga, hungriga B04 mycket väl.

FINT SPORTCHEFERI

Sportchefen bör också få en stor eloge för det nuvarande Bayer Leverkusen. Den före detta mittfältaren i B04, Simon Rolfes, har gjort ett väldigt bra jobb som sportchef. Sedan Rolfes tillträde som sportchef i december 2018 har laget gjort flera riktigt fina drag på transfermarknaden:

IN

  • Moussa Diaby (från PSG för 15 miljoner € sommaren 2019)
  • Kerem Demirbay (från Hoffenheim för 32 miljoner € sommaren 2019
  • Patrick Schick (från Roma för 26,5 miljoner € sommaren 2020)

UT

  • Kai Havertz (till Chelsea för 80 miljoner € sommaren 2020)
  • Leon Bailey (till Aston Villa för 32 miljoner € sommaren 2021)

Den allra största och mest betydelsefulla affären som Rolfes har gjort är när han lockade över supertalangen Florian Wirtz från FC Köln sommaren 2020. Leverkusen behövde endast betala 200 000€ för mittfältsdiamanten och detta kan komma att bli klubbens mest prisvärda affär någonsin.

Annons

SUPERTALANGENS FRAMFART

Wirtz anlände till Bayer Leverkusen i januari 2020. Han började spela för Leverkusens U19, men efter fyra matcher där han stod för två mål och tre assist fick han kliva upp till A-laget. Han gjorde sin Bundesliga-debut den 18 maj 2020 och blev därmed den fjärde yngsta debutanten i Bundesligas historia (17 år och 15 dagar). Ett par veckor senare blir Wirtz den yngsta målskytten i Bundesligas historia när han nätade mot Bayern München.

Detta ligarekord får Wirtz dock inte behålla så länge då 16-årige Moukoko (Dortmund) nätade senare under 2020.

När Kai Havertz lämnade laget sommaren 2020 visste alla att Wirtz skulle bli Havertz arvinge, men det var nog inte många som förväntade sig att Wirtz skulle steppa upp så snabbt som han har gjort.

Annons

Denna säsong har mittfältsdiamanten gjort en otrolig start:

  • 8 matcher
  • 6 mål
  • 5 assist

Trots sin ringa ålder har Wirtz tagit ett enormt ansvar i detta Leverkusen och under nya tränaren Seoane verkar den tyska landslagsmannen växa ännu mera.

STORA UTMANINGEN

Nu väntar säsongens största uppgift hittills för Bayer Leverkusen: att ta emot Rekordmeister Bayern München. Julian Nagelsmanns intåg i Bayern München kan också klassas som en pangstart:

Annons
  • 11 matcher
  • 9 vinster
  • 1 kryss
  • 1 förlust
  • 47:8 i målskillnad

Första förlusten kom förra ligaomgången mot Eintracht Frankfurt. Det var en överraskande förlust där ett Eintracht först såg skakiga ut. Bayern München var dock väldigt slarviga vilket Eintracht straffade dem för genom att plocka med sig sin första ligaseger för säsongen.

Vi lär få se ett aggressivt och kontringsstarkt Leverkusen mot Bayern München. Förutom Florian Wirtz får Bayern München framför allt se upp för anfallspjäsen Patrick Schick och blixtsnabba Moussa Diaby. Den sistnämnde har verkligen tagit för sig alltmer sedan Leon Bailley lämnade i somras. Fransmannen Diaby är en väldigt tekniskt skicklig spelare som har förmågan att kombinera sin teknik med fart. Detta är ett starkt vapen mot ett högt stående Bayern München. Jag kan lova er en extremt fartfylld och underhållande tillställning imorgon söndag – avspark 15:30 på BayArena.

Annons

PS: Missa inte det senaste avsnittet av Stammplatz – en podd om tysk fotboll. Denna vecka pratade vi bland annat om 51%-regeln inom fotbollen. God lyssning:

Publicerad 2021-10-16 08:19

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto