Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Premier League äter upp toppligorna

4v

Twitter: @Keven_Bader

Det är ett vanligt fenomen att en liga dominerar den europeiska toppfotbollen under en viss period, såsom Serie A under 90-talet eller La Liga i början av 10-talet. Sådant går helt enkelt i cykler. Det ser dock ut som att Premier League håller på att cementera sig som den mäktigaste toppligan i världen för en lång tid framöver.

DOMINOEFFEKT

Att Premier League befinner sig i den position ligan gör beror på flera faktorer. Den engelska fotbollen har en anrik historia med många fina klubbar och trogna fans. På 90-talet valde det engelska ligaförbundet att paketera om den dåvarande engelska högstaligan ”Division One” på ett mer kommersiellt attraktivt sätt och det Premier League vi känner idag växte fram. 

ANNONS
Statista

Sedan dess har flera investerare och ifrågasatta ägare valt att pumpa in pengar i de engelska klubbarna så att de kan växa sig större och köpa framstående spelare och tränare. Förändringen på 90-talet ledde också till att tittarsiffrorna steg rejält vilket de också fortsätter göra än idag och därmed har priset för Premier Leagues tv-rättigheter växt otroligt mycket. 

Statista

TV-intäkterna är den största intäktsposten för PL-klubbarna och här nedan finner ni en översikt av PL-klubbarnas intäkter säsongen 19/20:

Statista

I och med de stora tv-intäkterna har Premier League ett rejält ekonomiskt försprång gentemot de andra toppligorna.

Statista

UTVECKLINGSLIGOR

En tydlig trend som man ser allt mer är att Premier League-klubbarna köper de andra toppligornas blivande och nuvarande stjärnspelare, vilket leder till att de andra ligorna tappar sin stjärnglans och därmed den breda publiken. Förutom att detta gör avtryck på planen så gör det sig också märkbart rent ekonomiskt. Toppligorna kan inte dra in lika mycket pengar på tv-rättigheter och därmed växer det ekonomiska avståndet mellan Premier League och de resterande toppligorna. Oftast har det varit de inhemska storklubbarna som har värvat ligakonkurrenternas talanger eller nyckelspelare. På så sätt har lagen också försvagats när de har tappat sina spelare, men ligorna har då inte tappat ”stjärnglansen” då respektive spelare har stannat kvar i sina ligor. 

ANNONS

I nuläget kan inte ens storklubbar som Bayer Leverkusen konkurrera ekonomiskt med mitten/bottenlag i Premier League. PL-klubbarna kan erbjuda betydligt högre löner vilket gör det svårt för resterande toppligor att hålla kvar sina spelare. Det ska sägas att PL-klubbarna självfallet betalar för sig också när det kommer till transfersummor:

  • Jadon Sancho (Dortmund till Manchester United, 85 miljoner €)
  • Kai Havertz (Leverkusen till Chelsea, 80 miljoner €)
  • Kevin de Bruyne (Wolfsburg till Manchester City, 76 miljoner €)
  • Pierre-Emerick Aubameyang (Dortmund till Arsenal, 63,75€)
  • Timo Werner (RB Leipzig till Chelsea, 53 miljoner €)
  • Sébastien Haller (Eintracht Frankfurt till West Ham, 50 miljoner €)
  • Joelinton (Hoffenheim till Newcastle, 44 miljoner €)

…..

Bayern är i nuläget det enda laget i Tyskland som kan hålla kvar spelare, även när toppklubbar i Premier League knackar på. Detta beror inte på att någon rik ägare har pumpat in pengar, utan klubben har organiskt jobbat sig fram till denna position under flera decennier. Vi får dock se hur länge Bayern München kan stå emot PL-klubbarna. Redan nu märker man att Bayern inte hänger med i löneutvecklingen. Det är bara en tidsfråga innan samtliga toppligor är ”utvecklingsligor” till Premier League. Om Premier League fortsätter på den inslagna vägen kommer ligan förvandlas till en så kallad ”superliga”.

ANNONS
Publicerad 2021-10-25 kl 13:27

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto