Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Manchester Uniteds bästa sportsliga beslut på flera år

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

UPDATE: 25 november

När jag skrev detta inlägg satt Ole Gunnar Solskjær fortfarande på Manchester Uniteds tränarbänk. Nu ser det ut som att Ralf Rangnick kommer kliva in i Manchester United som interimtränare fram till sommaren. Detta kan nog vara det bästa sportsliga beslutet som United har tagit på flera år!

Här får ni en överblick över Ralf Rangnick – den tyska fotbollsprofessorn.

VISION

Ser vi till alla stora tränare i dagens moderna fotboll, oavsett om det är Peps tikitaka, Klopps gegepressing eller Diego Simeones kollektiva försvarsspel, så har de alla (minst) en sak gemensamt och det är att de har en tydlig vision för hur de vill spela. Solskjær däremot har under sin tid inte visat upp någon som helst struktur eller tydlig vision. Med Ralf Rangnick skulle Manchester United få en person med en enorm erfarenhet av att vara både tränare och sportchef.

Annons

PENGAR ÄR INTE ALLT

Pengar hjälper i den moderna fotbollen, men det är inte allt. Det finns så många exempel på klubbar som har spenderat enorma belopp på nyförvärv och annat, men ändå inte uppnått det förväntade resultatet. Rangnick pratar ofta om de ”tre C:na” för att lyckas inom fotboll:

Annons
  • Concept
    Implementera ett stark och tydligt DNA i klubben. Det ska finnas en tydlig röd tråd genom hela verksamheten och en klubbkultur som framförallt spelarna men slutligen även fansen identifiera sig med.
  • Competens
    En kompetent tränarstab inom samtliga områden är självklart av största vikt.
  • Capital
    Pengar underlättar, men utan de ovanstående punkterna är pengar en begränsad ”succéfaktor”.

Allt låter oftast lätt och logiskt i teorin, men när det kommer till kritan är det få som kan genomföra det hela. Rangnick är dock någon som har gjort det han pratar om. Hoffenheim tog han från de lägre divisionerna i Tyskland och etablerade dem i Bundesliga. Detsamma gjorde han med RB Leipzig och därefter har han också stärkt Red Bull-koncernens status i fotbollsvärlden. Rangnick har flera gånger visat att han har den kompetens som krävs för att kunna ta vara på investeringar och se till att uppsatta mål blir nådda.

Annons

EN INNOVATÖR

Många tränare är konservativa och blir alltmer fyrkantiga desto äldre de blir. Detta stämmer dock inte in på 63-årige Rangnick. Han är lite äldre än de andra topptränarna, men Rangnick är ett levande bevis på en person som ständigt vill utvecklas och förbättra sina färdigheter. Han har under sin karriär spelad med flera olika formationer och kontinuerligt utvecklat sin spelfilosofi. Han har dessutom aldrig varit främmande till att tänja på gränser och vara innovativ när det kommer till träningsmetoder.

INFLUERAT DEN MODERNA FOTBOLLEN

De senaste tre Champions League-titlarna har vunnits av tyska tränare:

  • Jürgen Klopp, Liverpool 18/19
  • Hansi Flick, Bayern München 19/20
  • Thomas Tuchel, Chelsea 20/21

Dessa tre tränare har inspirerats väldigt mycket av Ralf Rangnick och hans ”Gegenpressing”-fotboll. Det är ingen slump att Rangnick kallas för ”Der Professor” i Tyskland då han anses vara en stor anledning till att den moderna (tyska) fotbollen ser ut som den gör.

Annons

VÅGA TA NÄSTA STEG

Flera storklubbar har varit intresserade av att anställa Rangnick, men i slutändan har det inte blivit av. Klubbarna sägs ha varit ”rädda” för den enorma kontroll som Rangnick kräver. Däremot bör inte detta vara skäl till oro för Uniteds del. De behöver någon som kan leda dem till nästa nivå. En tränare som har en helhetsbild över klubbens behov, en motivator och en pedagogisk person som vet hur man utbildar sina spelare. Allt detta har Rangnick.

Med det spelarmaterial som United har till förfogande borde Solskjær ha åstadkommit mera. Rangnick har bevisat sina färdigheter med mindre resurser. Tänk vad han kommer kunna göra nu när han får nyckeln till Manchester United.

Enligt uppgifter ska Ralf Rangnick ha begärt en framtida roll inom Manchester United efter hans tid som tillfällig tränare:

Annons

Om dessa uppgifter stämmer så står Manchester United inför en oerhört intressant resa.

Publicerad 2021-11-25 16:20

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto