Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Storklubbens fall - krisläget är ett faktum

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

Sedan deras comeback i Bundesliga säsongen 08/09 har Borussia Mönchengladbach varit ett jojo-lag i Bundesliga. Klubben har främst studsat runt i mittenskiktet av tabellen, men under de senare åren har laget klättrat allt högre. Nu har det dock bildats en rejäl knut på snöret…

BÖRJAN PÅ FALLET

När Gladbach återvände från julledigheten januari 2021 såg våren väldigt lovande ut. Klubben var med i samtliga tävlingar:

  • Bundesliga (slogs om ny europabiljett)
  • DFB-Pokal (tyska cupen)
  • Champions League-slutspel

Denna positivitet speglades också på planen där Gladbach var obesegrade under hela januari (fyra segrar, två kryss). Men sedan kom vändningen. Då Lucien Favre hade fått sparken av Dortmund i december spekulerades det länge kring vem som skulle ta över hans roll som huvudtränare. En av huvudkandidaterna till denna post var just Rose. Den 7:e februari var Gladbachs sportchef, Max Eberl, väldigt tydligt med att Rose förblir huvudtränare för klubben, även efter sommaren…

Annons

…men de två kvarvarande procenten skulle visa sig vara avgörande. Den 17:e februari blev det officiellt – Marco Rose går till Dortmund sommaren 2021. Efter detta besked föll Gladbach som en sten i vatten:

Roses manskap förlorade sju raka matcher. Gladbach åkte ur både Champions League och tyska cupen och med ligaförlusterna tappade de också greppet om en Europaplats. Magplask deluxe…

TURBULENT PERIOD

När Marco Rose lämnade Gladbach fick sportchefen Max Eberl agera på tränarmarknaden. Valet föll slutligen på Adi Hütter – den österrikiska tränaren vid det tillfället hade lett Eintracht Frankfurt till nya höjder.

Hütters tid i klubben började resultatmässigt positivt, med avancemang i tyska cupen och ett oavgjort resultat mot de regerande mästarna Bayern München. Därefter började dock resultaten variera något enormt. Gladbach fick till exempel storstryk av ligakonkurrenterna Freiburg (6-0), men vann mot både Dortmund och Bayern München.

Annons

Hütter är en skicklig tränare och han har på pappret en fin trupp, men laget har verkligen inte hittat någon stabilitet. I skrivande stund har Gladbach förlorat de senaste tre tävlingsmatcherna och är just nu endast fyra poäng ovanför nedflyttningssträcket.

ÖVERRASKANDE FARVÄL

Från ingenstans kom rapporter i veckan om att den högt ansedde sportchefen Max Eberl har begärt att få avgå från sin post med omedelbar verkan. En post som Eberl har suttit på sedan 2008 (!). Innan dess var han ansvarig för akademin (2005–2008) och spelare i A-laget från 1999 till 2005. Enkelt sagt, Eberl har varit en del av Gladbach under hela 2000-talet och varit en nyckelfigur i verksamheten de senaste 15 åren. Hans avgång blir alltså en otrolig tung smäll för Gladbach.

I höstas gick Max Eberl till styrelsen och sa att han inte klara mer. Detta kom som en chock för styrelsen då han för bara 13 månader sedan skrev på ett nytt kontrakt med klubben till 2026. Gladbach har under de senaste månaderna försökt övertyga honom att komma fram till en lösning, men igår kom beslutet att parterna går skilda vägar.

Annons

”Jag är slut, jag är trött. Jag har inte energi längre för att fullfölja detta uppdrag på det vis klubben förtjänar.”

Enligt uppgifter till Bild ska Gladbach slutligen gått med på att släppa Eberl om han inte går till någon annan ligakonkurrent de kommande 12 månaderna. I dagsläget letar nämligen RB Leipzig efter en sportchef, och detta är en klubb som skulle kunna erbjuda Eberl de ekonomiska musklerna som han har saknat i Gladbach. Under PK’n igår var det dock tydligt att Eberl verkligen är tagen av situationen och endast är ute efter att få mer tid över för sig själv och sin familj. Jag hoppas att han finner denna ro och mår bättre snart. Gute Besserung!

MÅNGA FRÅGETECKEN

Det är mycket som hänger löst i Gladbach just nu:

  • Vem ska ta över som sportchef?
  • Hur länga ska Adi Hütter få fortsatt förtroende?
  • Hur ser truppen ut om sex månader?
Annons

När det kommer till den sista punkten vet vi redan nu att nyckelspelarna Matthias Ginter och Denis Zakaria kommer lämna senast i sommar då deras kontrakt går ut. Dessutom ska Marcus Thuram enligt tysk media vilja lämna klubben. Utöver det går flera spelares kontrakt ut sommaren 2023 såsom Alassane Plea, Jonas Hofmann, Lars Stindl, Yann Sommer, Christoph Kramer med mera.

OVISS FRAMTID

Att Gladbach slåss i botten av BL-tabellen är ett fiasko, speciellt med tanke på vad BMG har för spelare i truppen. Den nuvarande situationen utanför planen ökar inte direkt klubbens välmående och det lär nog ta ett tag innan vi ser Gladbach bland topp fyra i Bundesliga igen.

Publicerad 2022-01-29 08:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto