Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Han kom, han såg, han segrade - Haaland tar farväl

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

Veni, vidi, vici – så skulle Erling Haaland kunna beskriva sin tid i Dortmund. Den kraftfulle anfallaren tog Bundesliga och den europeiska toppfotbollen med storm när han januari 2020 gick från Red Bull Salzburg till Dortmund. Knappa 54 månader senare lämnar han Tyskland för den regerande engelska mästaren Manchester City.

INTÅGET

Det är få debuter som är så filmiska som Erling Haalands i Dortmund. Det är en sådan match som man kommer ihåg som om det vore igår – lördagen den 18:e januari 2020 tog Augsburg emot Dortmund. I matchtruppen befann sig nyförvärvet Haaland. Dåvarande tränaren, Lucien Favre, hade dock tagit beslutet att inte ha med Haaland i startelvan. Florian Niederlechner gav hemmalaget ledningen i den första halvleken och den andra halvleken startade med ett ordentligt målkalas:

Annons
  • 2:0 i den 46:e minuten
  • 2:1 i den 49:e minuten
  • 3:1 i den 55:e minuten

…och då agerade Favre:

Inbytt i den 56:e minuten, första målet i den 59:e minuten och resten är historia. Vilken start i BVB-tröjan!

POÄNGPRODUKTIONEN

Superlativen har sedan länge tagit slut när det kommer till att beskriva Haalands målproduktion i Dortmund:

Bundesliga:

  • 66 matcher
  • 61 mål
  • 19 assist

DFB Pokal

  • 7 matcher
  • 8 mål
  • 1 assist

Champions League

  • 13 matcher
  • 15 mål
  • 2 assist

Det ska sägas att Haaland är den spelare som snabbast har nått 20 mål i Champions League. Sammanlagt har norrmannen spelat 19 CL-matcher i karriären och gjort 23 mål på dessa.

FRÅGETECKNEN

Att Haaland är en otrolig talangfull spelare är det inget snack om, men ett frågetecken som har blivit allt starkare det senaste året är det kring hans fysik. Sedan våren 2020 har Haaland åkt på åtta skador som har lett till att han sammanlagt har varit borta i 147 dagar och missat 28 tävlingsmatcher. Med tanke på Haalands kroppsbyggnad och storlek finns det ju en risk att detta kanske är början på något. Hans spelstil hjälper inte heller situationen då den är väldig ”rivig” och explosiv.

Annons

Det ska även bli väldigt intressant att se hur Haaland och Pep Guardiola går ihop. Ser vi på Peps historik med ”klassiska 9or” så har det inte varit särskilt positivt. Vi minns vad som hände med Zlatan och Pep i Barcelona och Mario Mandzukic har berättat att han inte behandlades rättvist under spanjoren när han tränade Bayern München.

Annons

Pep har som bekant oftast spelat med ”falska 9or” eller anfallare som är flexibla, såsom Lewandowski eller Agüero. Lewy ska dock enligt tysk media inte ha trivts så bra under Pep då han inte fick agera så mycket i straffområdet som han egentligen ville. Det är faktiskt så att Lewandowskis debutsäsong i Bayern München (Pep var tränare) var anfallarens målsvagaste i ligan (17 mål på 31 matcher).

Pep är ju också välkänd för att rotera en hel del, något Haaland de senaste åren inte har behövt göra. Däremot kan just denna rotation kanske vara nyttig för norrmannen på grund av hans skadehistorik. Det blir spännande att följa Peps planer gällande Haaland!

TITELN

När det kommer till titlar för Haalands del i BVB-tröjan har det varit rätt så snålt. Det blev enbart en titel, nämligen DFB-Pokalen våren 2021. Haaland själv stod för två mål i finalen när Dortmund vann med 4–1 mot Emil Forsbergs RB Leipzig.

Annons

Detta var Dortmunds blott femte cuptitel:

  • Säsongen 64/65
  • Säsongen 88/89
  • Säsongen 11/12
  • Säsongen 16/17
  • Säsongen 20/21


TSCHÜSS

Sedan dag ett, när Haaland anlände från Red Bull Salzburg till Dortmund, visste alla om att anfallaren skulle lämna Dortmund inom en snar framtid och nu är dagen här. Ett ordentligt tapp för Dortmund och den tyska fotbollen i stort att förlora en sådan stjärna. Med dessa pengar lär dock Dortmund kunna rusta upp sin trupp ordentligt och därmed kanske kunna sätta lite mer press på Bayern München, något som skulle gynna Bundesliga.

Idag får vi se Haaland kliva ut för sista gången i en BVB-tröja. Det återstår att se om han sluter cirkeln med att göra ett hattrick precis som i debuten. Det finns ju något kittlande i hans BVB-siffror – kommer han lyckas göra lika många mål som matcher?
Inför den sista matchen har Haaland följande siffror i Dortmund:

88 matcher
85 mål
23 assist

Annons
Publicerad 2022-05-14 09:23

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto