Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Malmö FF’s europamotstånd - laget som ständigt överraskar

Keven Baders Blogg
IFK Norrköping - Malmö FF
IFK Norrköping
Malmö FF
STREAMA IMORGON
Hammarby IF - Kalmar FF
Hammarby IF
Kalmar FF
STREAMA PÅ SÖNDAG
GAIS - IF Brommapojkarna
GAIS
IF Brommapojkarna
STREAMA PÅ SÖNDAG
BK Häcken - Mjällby AIF
BK Häcken
Mjällby AIF
STREAMA PÅ SÖNDAG
IFK Göteborg - Djurgårdens IF
IFK Göteborg
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ MÅNDAG

Twitter: @Keven_Bader

Säsongen 18/19 slutade Union Berlin trea i 2.Bundesliga och fick därmed chansen att kvala upp sig till Bundesliga. En chans som laget tog när de slog ut Stuttgart. Extra kul ur ett svenskt perspektiv med tanke på att Sebastian Andersson hade en nyckelroll i detta avancemang. Svensken var Unions poängstarkaste spelare med sina tretton mål och sju assist.

Annons



Säsongen 19/20 var Union Berlins första i Bundesliga någonsin och det var just Andersson som stod för Unions första mål:

Slutplaceringen i debutsäsongen blev en elfteplats – en imponerande prestation då de flesta trodde att Union skulle slåss i botten för ett nytt kontrakt.

Sommaren 2020 gick Andersson och Union skilda vägar. Svensken lämnade huvudstadsklubben och anslöt sig till FC Köln. Ett val som inte har varit så lyckat för Andersson med tanke på skador och annat, men för Unions del har kurvan gått fortsatt uppåt. När vi summerade säsongen 20/21 hittade vi Union Berlin på en Europaplats (7) och året därpå hamnade de på en häpnadsväckande femteplats. Här nedan ser ni en översikt på fjolårets marknadsvärde på BL-lagen av Statista. Siffrorna talar sitt tydliga språk:

Annons


MÄSTERLIG SCOUTING OCH PLANERING

Det som framförallt står ut när man pratar om Union Berlin är deras förmåga att agera på transfermarknaden. Klubben har extremt lite resurser om man jämför med toppkonkurrenterna i Tyskland, men trots det lyckas Union etablera sig i det övre skiktet av Bundesliga.

Ett exempel på klubbens vassa transferhantering är klubbens rekordköp/försäljning, Taiwo Awoniyi. Awoniyi lånades in från Liverpool säsongen 20/21. Året därpå köpte Union honom för klubbrekordsumman 8,55 miljoner euro. Bara ett år senare sålde Union den nigerianska anfallaren för 20,50 miljoner euro till Nottingham Forest vilket också var ett klubbrekord. Rent ekonomiskt en fantastisk affär – sportsligt en stor förlust med tanke på att han var lagets bästa målskytt den säsongen. Klubben var dock förberedda på en försäljning. Ledningen har som regel att träffas regelbundet och upprätthålla en potentiell köpelista på spelare som kan ersätta respektive spelare i den nuvarande truppen. Awoniyis ersättare blev fjolårets skyttekung i Schweiz, Jordan Siebatcheu. Den 1,91 meter långe anfallaren har gjort precis det han är värvad för, nämligen lösa mål och assist för Union.

Annons

Under hans inledande 4 tävlingsmatcher för sin nya klubb har Siebatcheu gjort tre mål och en assist.

KOLLEKTIV

Tränaren Urs Fischers stora styrka är hans förmåga att sammanfoga spelare och stärka det kollektiva spelet, något han har bevisat de senaste fyra åren i Berlin.

Annons



Denna säsong har Fischers manskap fått en flygande start – i premiären vann Union mot rivalen Hertha med 3:1. Därefter blev det delad pott mot Mainz och en överraskande stark 2:1 seger hemma mot Emil Forsbergs RB Leipzig.

Det är ingen lätt uppgift som Malmö FF måste ta sig an i Europa League-gruppspelet, speciellt bortamatchen som kommer spelas på ”Stadion An der Alten Försterei”. En arena som bjuder på kokande kittel-stämning. Bara ett exempel hur det kan se ut – från säsongens derbymatch mot Hertha:

Publicerad 2022-08-27 09:03

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto