Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Förbi Albanien - bara två kvar för Djurgården

Djurgården fortsätter att klättra mot seedning i Champions League-kvalets första omgång. När det blev skifte i toppen i Albanien tog DIF ytterligare ett kliv uppåt, men två till måste passeras.

ANNONS

Ledarskiftet i Albanien

FK Tirana vann toppmötet mot albanska ligaledaren Kukesi med 1-0 i fredags. Det gör att Tirana – med lägre Uefaranking än Djurgården – går upp som ny serieledare. Därmed avancerar Djurgården till tjugonde plats i seedningstabellen för Champions League-kvalets första omgång. Det återstår tretton omgångar i Albanien så mycket kan hända än.

Vinner rätt lag Champions League?

Som läget är nu behöver Djurgården gå förbi två klubbar till i tabellen för att vara på den seedade sidan – om rätt lag vinner det pågående Champions League.

Med “rätt lag” som vinnare av Champions League menas en klubb som redan fixat en plats i CL-gruppspelet genom sin placering i ligan. Då behöver inte CL-vinnaren använda den mästarplats som finns reserverad åt dem i CL-gruppspelet. Den platsen går istället till den elfterankade ligans mästare (just nu Ajax), vilket ger följdeffekter genom alla kvalomgångar ner till den första.

ANNONS

Det absolut vanligaste är att CL-vinnaren inte behöver utnyttja mästarplatsen. Senast en CL-mästare inte hade ordnat en plats i gruppspelet genom ligan var 2012 när Chelsea bara blev sexa i Premier league.

Även i år är läget gott för att få rätt CL-vinnare, sett med Djurgårdsögon. Av de 16 lag som är kvar ligger 12 på en direktplats till CL. De som inte gör det har små chanser att ens ta sig till kvartsfinal. Både Valencia och Tottenham förlorade första matchen på hemmaplan och ligger pyrt till, medan Napoli och Lyon som spelar den här veckan har tuffa motståndare; Barcelona respektive Juventus.

Vinner rätt lag Champions League räcker det att Djurgården tar sig över det undre, streckade strecket för att vara på den seedade halvan.

De Djurgården kan hoppas på

Det finns tre ligor där ett ledarskifte är möjligt och skulle hjälpa Djurgården uppåt i seedningstabellen. I samtliga tre skiljer det tre poäng mellan ledarlaget och de lågrankade tvåorna just nu.

ANNONS

Rumänien. Nu när mästerskapsserien inleds i Rumänien halveras poängen från grundserien och helt plötsligt leder högrankade Cluj med bara 3 poäng. DIF-hoppet står till nya tvåan Botosani. Men det är ett bräckligt hopp: av de fyra topplagen som alla har chans att ta hem titeln är det bara Botosani som har sämre ranking än Djurgården. De tre andra (Cluj, Universitatea Craiova och FCSB) skulle komma före DIF.

Bosnien. Vårsäsongen startade i helgen, och ett tag såg det ut som ett ledarskifte var på gång. Borac Banja Luca hade 1-0 mot serieledarna FK Sarajevo, men förlorade till slut med förkrossande 6-2. Därmed behöll Sarajevo ligaledningen 3 poäng före Zeljeznicar och Borac. Här gäller det att högrankade Sarajevo eller Zrinjski (5 poäng efter Sarajevo) inte vinner för att Djurgården ska klättra.

ANNONS

Polen. Tyvärr drog högrankade Legia Warszawa ifrån i helgen när Djurgårdshoppet Cracovia förlorade mot Piast Gliwice med 1-0. Lördagens toppmöte mellan Legia och Cracovia i Warszawa blir extremt viktigt. Där krävs Cracoviapoäng för att inte Legia ska få ett för stort försprång.

Hoten mot Djurgården

Det finns två ligor som nu ligger bakom dem som Djurgården får se upp med, förutom Albanien. Den ena är Malta, där den enda högrankade klubben, Valetta, nu är uppe på samma poäng som ledande Floriana. Den andra är Wales, där det ser allt bättre ut för Djurgårdens del. I helgen besegrade ledande Connah’s Quay Nomads högrankade tvåan The New Saints i det första av två toppmöten i mästerskapsserien. Nu skiljer 4 poäng till Connah’s Quay fördel.

MFF nära seedningsgrupp 2

Malmö FF ligger i stort sett still i seedningstabellerna för Europa League. En seger mot Wolfsburg skulle i nuläget räcka för att föra upp dem till andra seedningspotten i gruppspelet. En seger ger 2,0 poäng till MFF och då är man uppe på 24,0 totalt.

ANNONS

Vinner man utan att släppa in några mål, eller med mer än ett måls marginal, är man dessutom vidare i Europa League, vilket är betydligt viktigare.

Lennart Hedstigen

Glöm inte MFF:s hemmasvit!

Wolfsburg har brutit sin negativa trend och vann igår med klara 4-0 mot Mainz 05. Det var deras tredje raka seger och femte raka match utan förlust. Finns det något som talar för Malmö FF i försäsong och med nytt spelsystem på gång inför torsdagens uppgörelse?

ANNONS

På torsdag möter Malmö FF Wolfsburg i den andra matchen i Europa Leagues 16-delsfinaler. 1-2-förlusten i första matchen är ett helt okej resultat. Historiskt sett ger det ett likaläge inför returen, 51-49 till Wolfsburgs fördel (här är för övrigt nya siffror om hur utfallet blir efter resultatet i första matchen sedan bortamålsregeln infördes i samtliga turneringar 1970).

Ett Bundesligalag på uppgång (sjua i tabellen just nu) är och ska vara favorit mot ett svenskt lag i försäsong. Men jag väljer att fokusera på det som talar för MFF i det här inlägget.

MFF går vidare hemma

Senast Malmö FF förlorade ett dubbelmöte där man avslutade hemma var 2013 mot Swansea. Då hade MFF försatt sig i ett hopplöst 0-4-underläge från bortamatchen som gjorde att man var chanslöst på avancemang.

Innan dess var det Dinamo Zagreb som 2011 kunde lämna Malmö Stadion som sammanlagd vinnare, men också det efter att ha gjort jobbet hemma. Zagreb hade 4-1 med sig och lyckades hålla nere förlustsiffrorna i Malmö till 2-0.

ANNONS

De sju senaste kvalmatcherna där Malmö FF avslutat hemma har man gått vidare. Här är sviten (Malmös siffror först):

 • Domzale EL-kval 2 2019. 2-2 borta, 3-2 på Stadion.
 • CFR Cluj CL-kval 2 2018. 1-0 borta, 1-1 på Stadion.
 • Drita CL-kval 1 2018. 3-0 borta, 2-0 på Stadion.
 • Celtic CL-playoff 2015. 2-3 borta, 2-0 på Stadion.
 • Redbull Salzburg CL-kval 3 2015. 0-2 borta, 3-0 på Stadion.
 • Redbull Salzburg CL-playoff 2014. 1-2 borta, 3-0 på Stadion.
 • Sparta Prag CL-kval 3 2014. 2-4 borta, 2-0 på Stadion.

Observera att det är mot betydligt högre rankade motståndare som Sparta Prag, Celtic och Redbull Salzburg som MFF vänt en förlust borta till seger hemma.

Ut trots 1-0-vinst borta

Senast Malmö FF åkte ut trots ett bra resultat på bortaplan var för femton år sedan, i Uefacupens första omgång. Då hade MFF sensationellt lyckats vinna i Istanbul mot Besiktas med 1-0, men hemma var man chanslöst och förlorade med 1-4. Det var matchen då Daniel Andersson fällde en planstormare med en välriktad spark i magtrakten.

ANNONS

Vad talar mer för MFF? Det enda är väl att salzburgaren Xaver Schlager, som nu spelar i Wolfsburg, redan innan första matchen försökt skrämma upp sina lagkamrater med vad som väntar i Malmö: “Jag har hört att hela Stadion skakar”.

Lennart Hedstigen

Djurgården klättrar - med chans på mer

Finns det hopp om seedning i CL-kval 1 för Djurgården trots allt? Helgens resultat i Wales och Polen öppnar för det. För MFF fortsätter det som tidigare: uppåt i EL-playoffseedningen och nedåt i gruppspelet.

ANNONS

Ledarskifte i Wales lyfter DIF

Wales dominanter The New Saints tappade poäng igen när man bara fick 1-1 borta mot Bala Town. Det gör att Connah’s Quay Nomads, som tog en ny trepoängare mot Caernarfon Town, går upp i serieledning, 1 poäng före TNS. Det är bra för Djurgården, som avancerar till 21:a plats i seedningstabellen för Champions League-kvalets första omgång, eftersom man är högre rankade än Connah’s Quay.

Enligt rapporterna från Wales verkar The New Saints, mästare de senaste sju åren, bara ha hamnat i en tillfällig svacka. Man har inte sålt någon avgörande spelare eller drabbats av skador. Förra helgens förlustmatch mot Newtown borde man vunnit enligt tränaren, och mot Bala Town vann man både bollinnehav och skottstatistik med förkrossande siffror. För att Connah’s Quay ska ta hem titeln, vilket ligger i Djurgårdens intresse, bör TNS svacka hålla i sig ett par omgångar till.

ANNONS

Varför är då seedning så viktigt? Därför att man då slipper att riskera få klubbar som Celtic, Ludogorets och Röda stjärnan redan i första omgången. Det är betydligt bättre att börja mot något baltiskt mästarlag, eller varför inte Connah’s Quay?

Polen, Albanien och Bosnien

För att Djurgården ska bli seedat behöver man passera ytterligare tre klubbar. Just nu är det tre ligor där det högrankade ledarlaget bara är en poäng (eller mindre) före den lågrankade tvåan. Det är de tre Djurgården ska sätta sitt hopp till.

I Polen tappade högrankade Legia Warszawa poäng mot nykomlingen Rakow Czestochowa samtidigt som tvåan Cracovia vände och vann mot toppkonkurrenten Lech Poznan. Det gör att Cracovia går upp på samma poäng som ledande Legia, men efter både på inbördes möten och målskillnad. Både Cracovia och trean Pogon Szczecin, 3 poäng efter, har sämre ranking än DIF.

ANNONS

I Albanien hade ledande Kukesi (högre rankat än Djurgården) chansen att dra ifrån sedan utmanaren KF Tirana bara fått oavgjort mot Skenderbeu Korce. Kukesi fick nöja sig med 1-1 mot Bylis Ballsh, nykomlingar med ett av Europas bästa klubbnamn. Därmed är Djurgårdshoppet Tirana fortsatt bara 1 poäng efter Kukesi. På fredag möts de två.

Den tredje ligan som Djurgården ska hoppas på är Bosniens. Där startar vårsäsongen till helgen och DIF ska hoppas på Zeljeznicar som är 1 poäng efter lokalkonkurrenten FK Sarajevo.

Både upp och ner för Malmö FF

Det går uppåt för Malmö FF i seedningstabellen till Europa Leagues playoff, det är bra. Men man tappar platser i seedningen till gruppspelet.

Det som lyfter Malmö FF till en elfteplats (tretton är seedade) i EL-playoff är att Galatasaray försvinner från tabellen tack vare helgens seger. Galatasaray är nu ligatrea i Turkiet och därmed går in på en direktplats till Europa League.

ANNONS

I gruppspelsseedningen tappar MFF två platser, men de är fortfarande på övre halvan av seedningsgrupp 3 i lottningen. Det som hänt är:

 • Att högrankade Villarreal (56,0 poäng) tagit över Spaniens sista direktplats till Europa League. De som tappat den är lågrankade Real Sociedad (Alexander Isaks klubb) som dock har en match mindre spelad.
 • Att Monaco klättrat upp till femteplatsen i franska ligan vilket ger dem en direktplats till EL, istället för lågrankade Montpellier.

Manchester City avstängt

Om CAS, idrottens skiljenämnd, går på Uefas linje och verkligen stänger av Manchester City blir det de fyra första i ligan – borträknat City – som går till Champions League. Ligafemman får alltså Citys plats i CL.

Den 1 mars möter Manchester City Aston Villa i ligacupens final. Vinnaren belönas med en plats i Europa League-kvalet. Trots att City är avstängda måste Villa vinna finalen för att få den. Om City vinner blir det första laget i Premier League utan Europaplats som får platsen, det vill säga sjuan eller åttan beroende på hur det går i FA-cupen.

ANNONS
Lennart Hedstigen

Djurgården klättrar - med chans på mer

Finns det hopp om seedning i CL-kval 1 för Djurgården trots allt? Helgens resultat i Wales och Polen öppnar för det. För MFF fortsätter det som tidigare: uppåt i EL-playoffseedningen och nedåt i gruppspelet.

ANNONS

Ledarskifte i Wales lyfter DIF

Wales dominanter The New Saints tappade poäng igen när man bara fick 1-1 borta mot Bala Town. Det gör att Connah’s Quay Nomads, som tog en ny trepoängare mot Caernarfon Town, går upp i serieledning, 1 poäng före TNS. Det är bra för Djurgården, som avancerar till 21:a plats i seedningstabellen för Champions League-kvalets första omgång, eftersom man är högre rankade än Connah’s Quay.

Enligt rapporterna från Wales verkar The New Saints, mästare de senaste sju åren, bara ha hamnat i en tillfällig svacka. Man har inte sålt någon avgörande spelare eller drabbats av skador. Förra helgens förlustmatch mot Newtown borde man vunnit enligt tränaren, och mot Bala Town vann man både bollinnehav och skottstatistik med förkrossande siffror. För att Connah’s Quay ska ta hem titeln, vilket ligger i Djurgårdens intresse, bör TNS svacka hålla i sig ett par omgångar till.

ANNONS

Varför är då seedning så viktigt? Därför att man då slipper att riskera få klubbar som Celtic, Ludogorets och Röda stjärnan redan i första omgången. Det är betydligt bättre att börja mot något baltiskt mästarlag, eller varför inte Connah’s Quay?

Polen, Albanien och Bosnien

För att Djurgården ska bli seedat behöver man passera ytterligare tre klubbar. Just nu är det tre ligor där det högrankade ledarlaget bara är en poäng (eller mindre) före den lågrankade tvåan. Det är de tre Djurgården ska sätta sitt hopp till.

I Polen tappade högrankade Legia Warszawa poäng mot nykomlingen Rakow Czestochowa samtidigt som tvåan Cracovia vände och vann mot toppkonkurrenten Lech Poznan. Det gör att Cracovia går upp på samma poäng som ledande Legia, men efter både på inbördes möten och målskillnad. Både Cracovia och trean Pogon Szczecin, 3 poäng efter, har sämre ranking än DIF.

ANNONS

I Albanien hade ledande Kukesi (högre rankat än Djurgården) chansen att dra ifrån sedan utmanaren KF Tirana bara fått oavgjort mot Skenderbeu Korce. Kukesi fick nöja sig med 1-1 mot Bylis Ballsh, nykomlingar med ett av Europas bästa klubbnamn. Därmed är Djurgårdshoppet Tirana fortsatt bara 1 poäng efter Kukesi. På fredag möts de två.

Den tredje ligan som Djurgården ska hoppas på är Bosniens. Där startar vårsäsongen till helgen och DIF ska hoppas på Zeljeznicar som är 1 poäng efter lokalkonkurrenten FK Sarajevo.

Både upp och ner för Malmö FF

Det går uppåt för Malmö FF i seedningstabellen till Europa Leagues playoff, det är bra. Men man tappar platser i seedningen till gruppspelet.

Det som lyfter Malmö FF till en elfteplats (tretton är seedade) i EL-playoff är att Galatasaray försvinner från tabellen tack vare helgens seger. Galatasaray är nu ligatrea i Turkiet och därmed går in på en direktplats till Europa League.

ANNONS

I gruppspelsseedningen tappar MFF två platser, men de är fortfarande på övre halvan av seedningsgrupp 3 i lottningen. Det som hänt är:

 • Att högrankade Villarreal (56,0 poäng) tagit över Spaniens sista direktplats till Europa League. De som tappat den är lågrankade Real Sociedad (Alexander Isaks klubb) som dock har en match mindre spelad.
 • Att Monaco klättrat upp till femteplatsen i franska ligan vilket ger dem en direktplats till EL, istället för lågrankade Montpellier.

Manchester City avstängt

Om CAS, idrottens skiljenämnd, går på Uefas linje och verkligen stänger av Manchester City blir det de fyra första i ligan – borträknat City – som går till Champions League. Ligafemman får alltså Citys plats i CL.

Den 1 mars möter Manchester City Aston Villa i ligacupens final. Vinnaren belönas med en plats i Europa League-kvalet. Trots att City är avstängda måste Villa vinna finalen för att få den. Om City vinner blir det första laget i Premier League utan Europaplats som får platsen, det vill säga sjuan eller åttan beroende på hur det går i FA-cupen.

ANNONS
Lennart Hedstigen

Djurgården klättrar - med chans på mer

Finns det hopp om seedning i CL-kval 1 för Djurgården trots allt? Helgens resultat i Wales och Polen öppnar för det. För MFF fortsätter det som tidigare: uppåt i EL-playoffseedningen och nedåt i gruppspelet.

ANNONS

Ledarskifte i Wales lyfter DIF

Wales dominanter The New Saints tappade poäng igen när man bara fick 1-1 borta mot Bala Town. Det gör att Connah’s Quay Nomads, som tog en ny trepoängare mot Caernarfon Town, går upp i serieledning, 1 poäng före TNS. Det är bra för Djurgården, som avancerar till 21:a plats i seedningstabellen för Champions League-kvalets första omgång, eftersom man är högre rankade än Connah’s Quay.

Enligt rapporterna från Wales verkar The New Saints, mästare de senaste sju åren, bara ha hamnat i en tillfällig svacka. Man har inte sålt någon avgörande spelare eller drabbats av skador. Förra helgens förlustmatch mot Newtown borde man vunnit enligt tränaren, och mot Bala Town vann man både bollinnehav och skottstatistik med förkrossande siffror. För att Connah’s Quay ska ta hem titeln, vilket ligger i Djurgårdens intresse, bör TNS svacka hålla i sig ett par omgångar till.

ANNONS

Varför är då seedning så viktigt? Därför att man då slipper att riskera få klubbar som Celtic, Ludogorets och Röda stjärnan redan i första omgången. Det är betydligt bättre att börja mot något baltiskt mästarlag, eller varför inte Connah’s Quay?

Polen, Albanien och Bosnien

För att Djurgården ska bli seedat behöver man passera ytterligare tre klubbar. Just nu är det tre ligor där det högrankade ledarlaget bara är en poäng (eller mindre) före den lågrankade tvåan. Det är de tre Djurgården ska sätta sitt hopp till.

I Polen tappade högrankade Legia Warszawa poäng mot nykomlingen Rakow Czestochowa samtidigt som tvåan Cracovia vände och vann mot toppkonkurrenten Lech Poznan. Det gör att Cracovia går upp på samma poäng som ledande Legia, men efter både på inbördes möten och målskillnad. Både Cracovia och trean Pogon Szczecin, 3 poäng efter, har sämre ranking än DIF.

ANNONS

I Albanien hade ledande Kukesi (högre rankat än Djurgården) chansen att dra ifrån sedan utmanaren KF Tirana bara fått oavgjort mot Skenderbeu Korce. Kukesi fick nöja sig med 1-1 mot Bylis Ballsh, nykomlingar med ett av Europas bästa klubbnamn. Därmed är Djurgårdshoppet Tirana fortsatt bara 1 poäng efter Kukesi. På fredag möts de två.

Den tredje ligan som Djurgården ska hoppas på är Bosniens. Där startar vårsäsongen till helgen och DIF ska hoppas på Zeljeznicar som är 1 poäng efter lokalkonkurrenten FK Sarajevo.

Både upp och ner för Malmö FF

Det går uppåt för Malmö FF i seedningstabellen till Europa Leagues playoff, det är bra. Men man tappar platser i seedningen till gruppspelet.

Det som lyfter Malmö FF till en elfteplats (tretton är seedade) i EL-playoff är att Galatasaray försvinner från tabellen tack vare helgens seger. Galatasaray är nu ligatrea i Turkiet och därmed går in på en direktplats till Europa League.

ANNONS

I gruppspelsseedningen tappar MFF två platser, men de är fortfarande på övre halvan av seedningsgrupp 3 i lottningen. Det som hänt är:

 • Att högrankade Villarreal (56,0 poäng) tagit över Spaniens sista direktplats till Europa League. De som tappat den är lågrankade Real Sociedad (Alexander Isaks klubb) som dock har en match mindre spelad.
 • Att Monaco klättrat upp till femteplatsen i franska ligan vilket ger dem en direktplats till EL, istället för lågrankade Montpellier.

Manchester City avstängt

Om CAS, idrottens skiljenämnd, går på Uefas linje och verkligen stänger av Manchester City blir det de fyra första i ligan – borträknat City – som går till Champions League. Ligafemman får alltså Citys plats i CL.

Den 1 mars möter Manchester City Aston Villa i ligacupens final. Vinnaren belönas med en plats i Europa League-kvalet. Trots att City är avstängda måste Villa vinna finalen för att få den. Om City vinner blir det första laget i Premier League utan Europaplats som får platsen, det vill säga sjuan eller åttan beroende på hur det går i FA-cupen.

ANNONS
Lennart Hedstigen

Djurgården klättrar - med chans på mer

Finns det hopp om seedning i CL-kval 1 för Djurgården trots allt? Helgens resultat i Wales och Polen öppnar för det. För MFF fortsätter det som tidigare: uppåt i EL-playoffseedningen och nedåt i gruppspelet.

ANNONS

Ledarskifte i Wales lyfter DIF

Wales dominanter The New Saints tappade poäng igen när man bara fick 1-1 borta mot Bala Town. Det gör att Connah’s Quay Nomads, som tog en ny trepoängare mot Caernarfon Town, går upp i serieledning, 1 poäng före TNS. Det är bra för Djurgården, som avancerar till 21:a plats i seedningstabellen för Champions League-kvalets första omgång, eftersom man är högre rankade än Connah’s Quay.

Enligt rapporterna från Wales verkar The New Saints, mästare de senaste sju åren, bara ha hamnat i en tillfällig svacka. Man har inte sålt någon avgörande spelare eller drabbats av skador. Förra helgens förlustmatch mot Newtown borde man vunnit enligt tränaren, och mot Bala Town vann man både bollinnehav och skottstatistik med förkrossande siffror. För att Connah’s Quay ska ta hem titeln, vilket ligger i Djurgårdens intresse, bör TNS svacka hålla i sig ett par omgångar till.

ANNONS

Varför är då seedning så viktigt? Därför att man då slipper att riskera få klubbar som Celtic, Ludogorets och Röda stjärnan redan i första omgången. Det är betydligt bättre att börja mot något baltiskt mästarlag, eller varför inte Connah’s Quay?

Polen, Albanien och Bosnien

För att Djurgården ska bli seedat behöver man passera ytterligare tre klubbar. Just nu är det tre ligor där det högrankade ledarlaget bara är en poäng (eller mindre) före den lågrankade tvåan. Det är de tre Djurgården ska sätta sitt hopp till.

I Polen tappade högrankade Legia Warszawa poäng mot nykomlingen Rakow Czestochowa samtidigt som tvåan Cracovia vände och vann mot toppkonkurrenten Lech Poznan. Det gör att Cracovia går upp på samma poäng som ledande Legia, men efter både på inbördes möten och målskillnad. Både Cracovia och trean Pogon Szczecin, 3 poäng efter, har sämre ranking än DIF.

ANNONS

I Albanien hade ledande Kukesi (högre rankat än Djurgården) chansen att dra ifrån sedan utmanaren KF Tirana bara fått oavgjort mot Skenderbeu Korce. Kukesi fick nöja sig med 1-1 mot Bylis Ballsh, nykomlingar med ett av Europas bästa klubbnamn. Därmed är Djurgårdshoppet Tirana fortsatt bara 1 poäng efter Kukesi. På fredag möts de två.

Den tredje ligan som Djurgården ska hoppas på är Bosniens. Där startar vårsäsongen till helgen och DIF ska hoppas på Zeljeznicar som är 1 poäng efter lokalkonkurrenten FK Sarajevo.

Både upp och ner för Malmö FF

Det går uppåt för Malmö FF i seedningstabellen till Europa Leagues playoff, det är bra. Men man tappar platser i seedningen till gruppspelet.

Det som lyfter Malmö FF till en elfteplats (tretton är seedade) i EL-playoff är att Galatasaray försvinner från tabellen tack vare helgens seger. Galatasaray är nu ligatrea i Turkiet och därmed går in på en direktplats till Europa League.

ANNONS

I gruppspelsseedningen tappar MFF två platser, men de är fortfarande på övre halvan av seedningsgrupp 3 i lottningen. Det som hänt är:

 • Att högrankade Villarreal (56,0 poäng) tagit över Spaniens sista direktplats till Europa League. De som tappat den är lågrankade Real Sociedad (Alexander Isaks klubb) som dock har en match mindre spelad.
 • Att Monaco klättrat upp till femteplatsen i franska ligan vilket ger dem en direktplats till EL, istället för lågrankade Montpellier.

Manchester City avstängt

Om CAS, idrottens skiljenämnd, går på Uefas linje och verkligen stänger av Manchester City blir det de fyra första i ligan – borträknat City – som går till Champions League. Ligafemman får alltså Citys plats i CL.

Den 1 mars möter Manchester City Aston Villa i ligacupens final. Vinnaren belönas med en plats i Europa League-kvalet. Trots att City är avstängda måste Villa vinna finalen för att få den. Om City vinner blir det första laget i Premier League utan Europaplats som får platsen, det vill säga sjuan eller åttan beroende på hur det går i FA-cupen.

ANNONS
Lennart Hedstigen

Ordningen återställd - MFF på rätt sida strecket

Just nu är det är ligorna längst upp – England och Frankrike – som påverkar Malmö FF:s seedningsläge, medan Djurgården är beroende av de längre ner på rankingen, som Wales och Nordirland. Oavsett är det positivt för både MFF och DIF efter helgens matcher.

ANNONS

Malmö FF på seedningsplats igen

Malmö FF avancerar två platser i seedningstabellen till Europa Leagues playoff och är nu tolva av tretton seedade. För det kan MFF tacka stjärntrion Di Maria, Mbappe och Cavani som såg till att PSG vann över Lyon med 4-2. Högrankade Lyon är nu nere på nionde plats i ligatabellen och utanför Europaplatserna. Istället är det Strasbourg med den franska minimipoängen 11,2 som tagit över den franska platsen i EL-kvalet. De är långt efter Malmö.

Den andra är mer en effekt av den haltande tabellen i England. Där har Everton med lägre ranking än MFF gått förbi Manchester United upp till sjundeplatsen tack vare en match mer spelad. Det kan bli svårt för United att ta tillbaka den förlorade sjundeplatsen direkt, eftersom man möter Chelsea borta i nästa omgång.

Tittar man på seedningen i Europa Leagues gruppspel är MFF nu bara två platser och 1,5 poäng från seedningsgrupp 2. Det ser inte helt omöjligt ut att hamna där – om man lyckas upprepa bedriften att ta sig till gruppspelet återigen. För som ni vet är placeringen i seedningstabellerna ingenting värt om man inte gör jobbet och går vidare från de inledande kvalomgångarna. Tabellerna bygger på att högre rankade lag slår ut lägre.

ANNONS

Ljusare för Djurgården

Djurgården ligger kvar på en oseedad 22:a plats i seedningstabellen för Champions League-kvalets första omgång. Det ser dock lite ljusare ut för dem tack vare resultaten i Wales och på Nordirland.

I förra veckan befarade jag att högrankade The New Saints skulle defilera hem ligan sedan man besegrat utmanarna Connah’s Quay Nomads. Det stämde inte. I helgen fick TNS oväntat stryk hemma mot Newtown, som med nöd och näppe klarade sig vidare till mästerskapsserien. Connah’s Quay gjorde däremot vad de skulle, så nu skiljer bara 1 poäng igen mellan de två topplagen i Wales. Djurgården ska hålla tummarna för att Connah’s Quays avgår med segern.

På Nordirland ser det riktigt bra ut nu. Enda hotet från förkvalets fyra nationer är nordirländska Crusaders som förlorade i helgen. De är nu nere på fjärde plats och har 5 poäng upp till ledande Linfield. I nästa omgång (den 21 februari) möts Crusaders och Linfield. Seger för Linfield där och Crusaders kan nog betraktas som avhängda.

ANNONS

Om Djurgården ska ha en chans att bli seedat krävs att både Nordirland och Wales slutar på rätt sätt (dvs att varken The New Saints eller Crusaders vinner). Dessutom krävs det att tre ligor till som har högrankad ledare vinns av ett lag med lägre ranking än Djurgården. Bosnien, Albanien och Polen är de bästa hoppen i nuläget.

Lennart Hedstigen

Ordningen återställd - MFF på rätt sida strecket

Just nu är det är ligorna längst upp – England och Frankrike – som påverkar Malmö FF:s seedningsläge, medan Djurgården är beroende av de längre ner på rankingen, som Wales och Nordirland. Oavsett är det positivt för både MFF och DIF efter helgens matcher.

ANNONS

Malmö FF på seedningsplats igen

Malmö FF avancerar två platser i seedningstabellen till Europa Leagues playoff och är nu tolva av tretton seedade. För det kan MFF tacka stjärntrion Di Maria, Mbappe och Cavani som såg till att PSG vann över Lyon med 4-2. Högrankade Lyon är nu nere på nionde plats i ligatabellen och utanför Europaplatserna. Istället är det Strasbourg med den franska minimipoängen 11,2 som tagit över den franska platsen i EL-kvalet. De är långt efter Malmö.

Den andra är mer en effekt av den haltande tabellen i England. Där har Everton med lägre ranking än MFF gått förbi Manchester United upp till sjundeplatsen tack vare en match mer spelad. Det kan bli svårt för United att ta tillbaka den förlorade sjundeplatsen direkt, eftersom man möter Chelsea borta i nästa omgång.

Tittar man på seedningen i Europa Leagues gruppspel är MFF nu bara två platser och 1,5 poäng från seedningsgrupp 2. Det ser inte helt omöjligt ut att hamna där – om man lyckas upprepa bedriften att ta sig till gruppspelet återigen. För som ni vet är placeringen i seedningstabellerna ingenting värt om man inte gör jobbet och går vidare från de inledande kvalomgångarna. Tabellerna bygger på att högre rankade lag slår ut lägre.

ANNONS

Ljusare för Djurgården

Djurgården ligger kvar på en oseedad 22:a plats i seedningstabellen för Champions League-kvalets första omgång. Det ser dock lite ljusare ut för dem tack vare resultaten i Wales och på Nordirland.

I förra veckan befarade jag att högrankade The New Saints skulle defilera hem ligan sedan man besegrat utmanarna Connah’s Quay Nomads. Det stämde inte. I helgen fick TNS oväntat stryk hemma mot Newtown, som med nöd och näppe klarade sig vidare till mästerskapsserien. Connah’s Quay gjorde däremot vad de skulle, så nu skiljer bara 1 poäng igen mellan de två topplagen i Wales. Djurgården ska hålla tummarna för att Connah’s Quays avgår med segern.

På Nordirland ser det riktigt bra ut nu. Enda hotet från förkvalets fyra nationer är nordirländska Crusaders som förlorade i helgen. De är nu nere på fjärde plats och har 5 poäng upp till ledande Linfield. I nästa omgång (den 21 februari) möts Crusaders och Linfield. Seger för Linfield där och Crusaders kan nog betraktas som avhängda.

ANNONS

Om Djurgården ska ha en chans att bli seedat krävs att både Nordirland och Wales slutar på rätt sätt (dvs att varken The New Saints eller Crusaders vinner). Dessutom krävs det att tre ligor till som har högrankad ledare vinns av ett lag med lägre ranking än Djurgården. Bosnien, Albanien och Polen är de bästa hoppen i nuläget.

Lennart Hedstigen

Allt inför MFF-Wolfsburg

ANNONS

På torsdag nästa vecka möter Malmö FF tyska Wolfsburg i Europa Leagues sextondelsfinal. Här är vad jag kan komma på om förutsättningar, följder och funderingar inför dubbelmötet.

Wolfsburg

Vad ska man säga om Verein für Leibesübungen Wolfsburg, VfL Wolfsburg? En rätt anonym klubb som spelat i Bundesliga sedan slutet av 1990-talet och bara vunnit ligan en gång, 2008-09. Så sent som 2014-15 blev man tvåa samtidigt som man vann cupen. Efter det har Wolfsburg behövt kvala två gånger innan man blev sexa senaste säsongen vilket tog dem till Europa League.

Att Wolfsburg gick in den pågående turneringen med 40,0 uefapoäng var en rest från de två lyckades säsongerna 2014-15 och 2015-16 när man nådde kvartsfinal först i EL, sedan i CL. I CL-kvartsfinalen 2016 slog Wolfsburg Real Madrid med 2-0 hemma – samma Madrid som körde över Malmö FF med 8-0 i gruppspelet i den turneringen.

ANNONS

I den pågående turneringen kom Wolfsburg tvåa i sin grupp, en poäng efter belgiska Gent men rejält före St Etienne (Frankrike) och Olexandrija (Ukraina).

Just nu är Wolfsburg tia i Bundesliga men har börjat ta poäng igen – om än mot bottenlag – efter tre raka förluster. Förra helgen blev det seger med 4-2 mot Paderborn och i lördags lyckades man kryssa mot Uwe Röslers Fortuna Düsseldorf. Wolfsburg kommer ändå att vara favoriter mot ett MFF som bara har en tävlingsmatch i benen när man springer ut på Volkswagen Arena den 20 februari.

Pengarna

Hittills har Malmö FF säkrat över 100 miljoner kronor från Uefa för sitt deltagande i Europa League. I slutspelet får man bara pengar för avancemang, inte resultatet i enskilda matcher som det är i gruppspelet. Skulle MFF ta sig till åttondelsfinalen kan man lägga ytterligare 11,5 miljoner kronor till kontot i segerpremier.

ANNONS

Till det kommer en okänd summa ur marknadspotten. Lagen i åttondelsfinalen ska dela på drygt 140 miljoner kronor, men hur mycket av det som går till MFF beror på var de andra femton lagen kommer ifrån. Det finns två saker som påverkar hur mycket MFF får ur marknadspotten: Hur många andra nationer som är representerade i åttondelsfinalen (ju färre nationer, desto mer till MFF), och hur mycket Uefa fått för tv-rättigheterna i deras nationer (ju mindre summa i de länderna, desto mer till MFF). En ren gissning är att summan ligger närmare en miljon kronor än tio miljoner.

Poängen

I slutspelets inledande omgångar gäller enklast möjliga regler för utdelning av poäng till klubbrankingen: 2 poäng för seger och 1 för oavgjort. I Europa League är det först när man når kvartsfinalen som bonuspoäng delas ut till de deltagande lagen. En poäng blir det då, vilket även gäller för semifinal och final.

ANNONS

För Malmö FF:s del är varje poäng fortfarande viktig. Med 22,0 poäng som man har nu kan man känna sig hyfsat säker på seedning i EL-playoff (om man tar sig så långt) nästa säsong, men man får fortfarande räkna med att hamna i tredje seedningsgrupp i ett eventuellt EL-gruppspel. Med ett eller två poäng till blir playoffseedningen säkrare och chansen att hamna i seedningsgrupp två i gruppspelet ökar, förutsatt att man tar sig dit.

Fler poäng för Malmö FF gör att Sveriges nationspoäng ökar (0,25 för varje poäng MFF tar) men man kommer inte att klättra på nationsrankingen. Gapet upp till Schweiz på 20:e plats är för stort för att ett MFF-avancemang mot Wolfsburg göra skillnad.

Bra resultat i Tyskland

Vad är ett bra resultat på bortaplan? Alla segrar förstås. Och alla oavgjorda resultat där man gjort mål: ju fler desto bättre. 0-0 är något sånär okej, liksom uddamålsförluster där man gjort mål. Förlorar MFF med två mål eller fler blir det närmast omöjligt att ta igen i Malmö, även om MFF har gjort det mot bra motstånd tidigare (Sparta Prag och Salzburg).

ANNONS

Om MFF åker ut

Om Malmö FF inte trotsar oddsen utan åker ut mot Wolfsburg kan man ändå konstatera att Sverige inte bara bibehållit den fina sviten med ett lag i gruppspel varje år sedan 2011 (enda plumpen var 2016 då IFK Göteborg åkte ut i EL-playoff), utan också haft en klubb i EL-slutspel för tredje året i rad. Det är en ny nivå för svensk klubbfotboll om man räknar tiden efter Bosmandomen.

Malmö FF har stått för fem av gruppspelen (AIK, Helsingborg, Elfsborg och Östersund har gjort ett var) varav fyra de sex senaste åren. Det gör att man nu måste se Malmö FF som en klubb för Europa. Trots att man ännu inte har samma ekonomiska resurser som de klubbar som är på samma sportsliga nivå har MFF gått upp till tredjenivån i Europa, efter dem som slåss om CL-bucklan (Real, Barca och en handfull till) och dem som stadigt tar sig till CL-gruppspel (Ajax, Benfica, CSKA Moskva med flera).

ANNONS

Om MFF går vidare

Om Malmö FF mot förmodan slår ut Wolfsburg är det den största framgång en svensk klubb haft under 2000-talet. Ingen har gått vidare från en omgång i slutspelet tidigare.

Lottningen sker redan dagen efter returmatchen i Malmö, på fredagen den 28 februari. Då är det fri lottning utan några som helst restriktioner. Ingen seedning görs, klubbar från samma nation kan möta varandra, liksom lag som gick vidare från samma grupp.

Matcherna i Europa Leagues åttondelsfinaler spelas den 12 och 19 mars. Vem som börjar hemma bestäms under lottningen.

Lennart Hedstigen

Rutschbana neråt för MFF

Det händer mycket i seedningstabellerna för Europa League. Lite för mycket för att det ska vara bra för Malmö FF, som helt plötsligt är utanför de seedades skara i EL-playoff.

ANNONS

Ner fem placeringar

I helgen drog ett antal ligor igång igen efter vinteruppehållet, vilket gav en hel del förändringar i Europa League-kvalets seedningstabeller. För Malmö FF innebar det hela fem placeringar neråt i seedningstabellen för Europa Leagues playoff, från en säker niondeplats till fjortondeplatsen, precis utanför de seedades skara.

Det som missgynnat MFF är:

 • Manchester United tappade till sjunde plats i Premier League och ligger nu på den sista EL-platsen, åtminstone tills cuperna (FA och Carabao) är avgjorda. Vinner en klubb som inte redan har en Europaplats någon av cuperna räcker inte en sjundeplats för att få EL-kvala.
 • Högrankade Lyon förlorade i helgen mot Nice efter ett tidigt rött kort och är nu nere på Frankrikes sista EL-kvalplats.
 • Braga klättrade förbi Sporting upp till en direktplats i Europa League efter seger i deras inbördes möte. Det gör att högrankade Sporting går in i EL-kvalets tredje omgång före MFF.
 • Den turkiska ligan är uppochnervänd i år. De tre storklubbarna ligger femma, sexa och sjua medan mindre klubbar som Sivasspor, Trabzonspor och Basaksehir lägger beslag på platserna i CL-kvalet och EL-gruppspelet. Fenerbahce är bäst av storklubbarna men tappade till en femteplats. Därmed går de in i EL-kvalet och är rankade högre än MFF.
 • I Schweiz åkte Young Boys på stryk mot Luzern i helgen. Det gör att St Gallen ytterst överraskande tagit över serieledningen på samma poäng som Young Boys. Som tvåa åker Young Boys ner till en EL-kvalplats och hamnar strax före MFF med sina 25,5 uefapoäng.
ANNONS

Mycket sämre än så här kan det inte se ut för MFF, och det finns gott hopp om att flera av de högrankade klubbarna före MFF i kvalet går upp till direktplats till Europa League eller går in i CL/CL-kval istället. Det skulle förvåna mycket om St Gallen håller distansen ut i Schweiz och om varken Lyon eller Sporting avancerar till bättre placeringar i Frankrike respektive Portugal.

Förra året hade det sist seedade laget i EL-playoff 17,1 poäng (Wolverhampton). Den poäng MFF har nu – 22,0 – hade räckt till en åttondeplats då.

Djurgården 22:a igen

I seedningstabellen för Champions League-kvalets första omgång återtar Djurgården den 22-plats man tappade förra veckan. Det som hänt är att Crusaders – enda hotet från förkvalet – som väntat förlorade serieledningen på Nordirland. I den jämna och haltande tabellen har nu Glentoran gått upp i topp. Det är bra för Djurgården.

ANNONS

DIF är fortfarande ett bra stycke från seedningen, som gör att man slipper möta de bästa klubbarna direkt i första omgången. Med rätt segrare i det pågående Champions League behöver DIF gå om fyra klubbar för att komma på rätt sida strecket. Tyvärr är det ingen av de möjliga ligorna som gått åt rätt håll, mycket beroende på att många fortfarande har vinteruppehåll. De flesta drar igång nu i februari.

Lennart Hedstigen

Arkiv

ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto