POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Tuffare tag från Uefa

Allt fler klubbar straffas med stängd stadion, neddragen läktarkapacitet eller förbud mot att sälja biljetter till sina supportrar på bortamatcher. Det är framför allt rasism Uefa vill få bort från läktarna med de hårdare tagen.

I de pågående Champions League och Europa League har Uefa använt neddragen publikkapacitet som straff femton gånger. Vid samma tid förra året hade bara tre fall ansetts så grova så att någon form av läktarstängning var befogad. Det är en anmärkningsvärd ökning som främst hänger samman med att Uefa försöker bli av med rasismen på de läktare där det förekommer, men man har också i några fall använt publikneddragningar mot andra former av oönskat publikbeteende.

Uefa använder tre olika former av straff som inverkar på publikkapaciteten: helt stängda läktare, stängda läktarsektioner och förbud att sälja biljetter till bortamatcher. Alla tre nivåerna har man använt flitigare i årets turneringar än vid samma tid 2018.

Stängda läktare

Den tuffaste sanktionen, helt stängda läktare, har hittills den här säsongen använts mot tre klubbar som ska spela sammanlagt fem matcher utan publik. 2018 var det två. I år är det  Partisan (Serbien) och Universitatea Craiova (Rumänien) som fått två matcher var med stängda läktare medan Dinamo Tbilisi (Georgien) straffats med en. 2018 stängdes Röda stjärnans (Serbien) och Spartak Trnavas (Slovakien) läktare i en match var.

I samtliga fall, både 2018 och 2019, är rasism skälet till straffet, i några fall i kombination med andra företeelser (blockerade trappor, pyroteknik och inkastade föremål).

Stängda läktarsektioner

En stor skillnad är att Uefa till den här säsongen också börjat använda stängning av läktarsektioner som straff. Det har använts åtta gånger i år mot ingen förra året. I fem av fallen är det rasism som är huvudskälet till stängningen. 

De som straffats för rasism med neddragning på allt från en specifik sektion till sektioner som omfattar minst 5000 platser är italienska Lazio, skotska Rangers (vid två tillfällen) samt de bulgariska klubbarna Lokomotiv Plovdiv och Levski Sofia.

I de tre fall där delvis stängda läktare använts som straff utan att rasism är inblandat är det inkastade föremål som är gemensam nämnare. De tre är Eintracht Frankfurt (Tyskland), Trabzonspor (Turkiet) och Royal Antwerp (Belgien).

Förbud mot bortafölje

Fram till motsvarande tid 2018 var det bara Röda stjärnan som straffats med förbud att sälja biljetter till bortamatcher. Det var den avgörande matchen i CL-playoff mot Redbull Salzburg som innehöll de flesta former av publikstök, dock inte rasism, vilket gjorde att serberna tvingades spela två bortamatcher utan supportrar.

2019 har fyra klubbar drabbats av inställt bortafölje, men det är bara Röda stjärnan som gjort det för rasism. De andra tre är Ajax, Eintracht Frankfurt och Dinamo Zagreb som har straffats för publikstök (inkastade föremål, skadegörelse och publikoroligheter).

Rasismen i fokus

Uefa har sagt sig vilja få bukt med rasismen på läktarna, och i förra veckan betonade ordföranden Aleksander Ceferin i ett uttalande på Uefas hemsida att man verkligen tar den kampen på allvar:

“Uefas sanktioner mot klubbar och förbund där supportrar är rasister på matcher är bland de tuffaste inom idrotten. Lägsta straffet är delvis stängning av stadion – något som kostar klubben eller förbundet hundratusentals euro i uteblivna intäkter och stigmatiserar supportrarna”, skriver han bland annat.

Det är inte tomma ord. Hittills den här EL/CL-säsongen har  Uefa straffat klubbar för rasism i nio fall, vilket är en rejäl ökning från de två som bestraffats vid motsvarande tid 2018. 

Det ska dock sägas att straffet för läktarrasism även i fjor var hårt. Båda klubbarna drabbades av helt stängd stadion. Skillnaden är att den här säsongen har fler fällts och att straffet partiell stängning av läktarna använts i fem av de nio fallen. Tre fick helt stängda läktare och en stängd bortaläktare.

Pyroteknik då?

När det gäller pyroteknik har Uefa rapporterat om åtta klubbar som har straffats den här säsongen jämfört med sex vid samma tid 2018. De siffrorna kan vara högre eftersom Uefa inte lägger upp alla disciplinärenden på sin hemsida, utan endast de som man bedömer har medialt intresse.

För att få stängda läktare verkar inte bengalbränning ensamt räcka. Det är bara Royal Antwerp som fått publikneddragning där pyroteknik kombinerats med annat publikbrott än rasism. Anklagelsepunkterna från belgarnas EL-playoff mot AZ var dock lång: pyroteknik, inkastade föremål, publikoroligheter, otillåtna banderoller (den är allvarlig) och blockerade trappor.

Det är sällan, åtminstone bland de offentliggjorda ärendena, som pyroteknik är den enda ordningsstörningen. Det gör det svårt att exakt avgöra hur Uefa bestraffar bengalbränningar, men jag har inte hittat något som tyder på att de har ändrat sin bedömning. Bötesbeloppen verkar ligga kvar på samma nivå som förra året.

Lennart Hedstigen

SM-vinnaren får sista chansen för lätt väg till EL

Den klubb som vinner Allsvenskan i år får sista chansen att ta den enkla vägen till Europa Leagues gruppspel. 2021 blir det svårare för mästarlaget att nå EL, men ändå betydligt lättare att gå till ett gruppspel.

Striden om segern i Allsvenskan är hård i år. Vinnaren kommer inte bara att belönas med SM-guld, utan får också den sista chansen att ta sig till Europa League en lättare väg. För när Uefa gör om formatet till 2021 är det i nya Europa Conference League (som tidigare gick under arbetsnamnet EL2) som de svenska mästarna förväntas hamna.

När den senaste regeländringen för Uefaturneringarna infördes 2018 blev det svårare än någonsin för den svenska mästaren att nå Champions League – bara fyra mästarlag kan kvala till huvudturneringen och man fick slåss även med de elfte- och tolfterankade ligornas mästare som miste sina direktplatser. Samtidigt blev det lättare för SM-vinnaren att nå Europa League tack vare det speciella mästarspåret i EL-kvalet, där ligamästarna som slagits ut i CL-kvalet inte riskerade att stöta på klubbar från toppligorna.

Fler når gruppspel

När formatet görs om igen till 2021 är själva Champions League-kvalet oförändrat, men de klubbar som åker ur CL-kvalet får en betydligt tuffare väg till Europa League, samtidigt som det nya Europa Conference League (ECL) ligger på vid gavel för dem.

I det nuvarande formatet går 16 av de 44 kvalande mästarklubbarna vidare till gruppspel, det vill säga 36 procent. Fyra av dem når Champions Leauge medan tolv går till Europa League. 

I det nya formatet är det 24 mästarkvalare – 55 procent – som får fortsätta i gruppspel under hösten. Det är fortfarande fyra som tar sig till CL, medan 20 tar sig till antingen Europa League eller nya Europa Conference League. Minst fem och max tio av de 20 hamnar i EL, resten i ECL.

Mästarspåret i ECL

I CL-kvalet från 2021 gäller det att överleva första kvalomgången (Q1) för att få en chans att gå till Europa League. De som förlorar i förkvalet eller i förstarundan åker nämligen direkt ner till nya ECL:s kval. Där hamnar man i ett eget mästarspår inte olikt nuvarande EL-kvalets mästarspår.

Det är bara 5 platser som står på spel i ECL-kvalets mästarspår som inleds i kvalomgång 2 med de 17 förlorarna från CL-kvalets Q1 och de 3 förlorarna i CL-förkvalet. Inga nya klubbar kommer in i kvalomgång 3 utan vinnarna från Q2 i ECL-mästarspåret gör upp om hälften av platserna i ECL:s playoff. Där får de möta förlorarna från tredje kvalomgången i EL-kvalets mästarspår. 

Mästarspåret i EL-kvalet

Bättre chans att ta sig till gruppspel för SM-vinnaren är om man vinner i CL-kvalets första omgång. Alla som förlorar i Q2 och senare får inte bara en andra chans i EL-kvalet utan även en tredje i nya ECL-kvalet. Om allsvenska mästaren vinner i Q1 räcker det alltså med att vinna i ytterligare en omgång för att ha säkrat gruppspel i ECL. 

Att ta sig till Europa League via mästarspåret blir svårare av två skäl. 

Det första är att de lätta lagen, de som åker ut i CL-kvalets första omgång eller förkval, åker ner till ECL-kvalet, så de enklaste motståndarna är borta. Det blir tuffare motstånd än det är nu.

Det andra skälet är att EL-kvalets mästarspår efter nyordningen inte kommer att gå längre än till Q3. Idag fortsätter det in i playoff så att åtta mästarklubbar är säkrade platser i EL. I fortsättningen är det ett stort EL-playoff där alla klubbar som gått så långt gör upp om Europa League-platserna.

EL-playoff för alla

I det nya Europa League-playoffet möts de klubbar som går vidare från EL-kvalets mästarspår, de som gått vidare i det vanliga EL-kvalet (klubbar från de 15 bästa nationerna) och förlorarna i Q3 i CL-kvalets mästarspår. 

Den möjlighet som i dag finns för mästarklubbar i de lägre ligorna (där Sverige ingår) att åka på en räkmacka genom kvalet till Europa League försvinner. Det kommer inte längre gå att – som Luxemburgs F91 Dudelange gjorde i år – börja i CL-kvalets första omgång och ta sig hela vägen till EL-gruppspel utan att möta ett lag med högre poäng än 6,0. 

 Om de nya reglerna gällt i år

Jag har gjort om hur årets kval hade sett ut med de nya reglerna och tre turneringar. Förutsatt att högre rankade lag slår ut lägre rankade hade AIK, som börjat i CL-kvalet, tagit sig till ECL:s gruppspel och hamnat i sista seedningsgrupp. Malmö FF hade inte haft en chans att gå till det Europa League-gruppspel där man är nu, utan fått nöja sig med ECL-gruppspelet. Där hade de å andra sidan hamnat i första seedningsgrupp. 

Häcken och Norrköping hade båda startat i ECL:s andra kvalomgång där de blivit utslagna direkt.

Hade det istället varit Malmö FF med sina 20,0 poäng som kvalat till Champions League för Sverige hade det räckt till Europa League-gruppspelet, precis som idag. Dock hade man hamnat i sista seedningsgrupp istället för i tredje. Hade Häcken eller Norrköping CL-kvalat hade de klarat sig till ECL-playoff förutsatt att alla högrankade klubbar slår lägre rankade.

Bättre eller sämre för Sverige?

Är de nya reglerna bättre eller sämre för Sverige? Chansen att vi får fler klubbar i gruppspel ökar betydligt med nya ECL. Framför allt mästarklubben som CL-kvalar har en hyfsat lätt väg dit. 

Att nå Champions League blir inte svårare, däremot är det bara MFF, om de håller sig kvar runt 20 poäng, som kan nå Europa League utan att behöva göra stordåd på stordåd.

Hur det nya formatet påverkar de svenska klubbar som får de tre övriga svenska Europaplatserna skrev jag om för ett tag sedan i inlägget Nya EL-kvalet utan Sverige.

När vi vet något om hur Uefa tänker kring poängen i de tre olika turneringarna vet vi mer om det nya formatet är bra eller dåligt för Sverige när det gäller nationsrankingen.

Lennart Hedstigen

Närmare Norge, men svårt gå vidare

Bara en poäng efter två matcher gör att Malmö FF har satt sig i en svår sits. Nu kan det behövas tre raka segrar för att hoppet om att gå vidare ska leva in i sista omgången och returen mot FCK. Det positiva med MFF-poängen är att Sverige närmar sig Norge på nationsrankingen.

Lasse Nielsens självmål mot FC Köpenhamn kostade Malmö FF två poäng igår, och gör att chansen att återigen gå till slutspel minskar drastiskt. Ska man vara krass behövs tre raka segrar nu för att hoppet ska leva i sista omgången, borta mot FCK.

Det där med att ta två segrar mot den förväntade gruppjumbon gick ju inte bra sist: då fick MFF nöja sig med kryss i båda mötena med Sarpsborg. Mot Lugano går det inte att göra likadant, då är slutspelschansen borta. Att kräva seger i hemmamatchen mot Dynamo Kiev, Europas 25:e bästa lag enligt Uefas klubbranking, är tufft, men det kommer att vara nödvändigt.

En seger bakom Norge

Även om MFF:s EL-start inte varit bra poängmässigt har Rosenborgs varit ännu sämre. De norska mästarna har noll poäng i sin grupp vilket gör att Malmös kryss mot FCK tar Sverige ett steg närmare Norge på nationsrankingen. Nu skiljer 0,5 poäng till Norges fördel. Det räcker med att MFF vinner en match mer än Rosenborg för att Sverige ska gå om och ta över 21-platsen. 

Serbien på väg mot topp-15

Det intressantaste på nationsrankingen efter den senaste omgången är att Serbien tar sig förbi Kroatien till sjuttonde plats och stormar fram mot topp-15 och två platser i kvalet till Champions League. De har bara 0,25 poäng upp till Cypern och 0,55 till Grekland. Serbiska Röda stjärnans 3-1-seger mot grekiska Olympiakos i tisdagens CL-match var viktig i den kampen. 

Med tanke på hur bra Röda stjärnan (CL) och Partizan (EL) går kommer det avståndet att vara uppätet snart. Både Cypern och Grekland har bara en klubb med vilket inte kommer att räcka mot serberna. 

Lennart Hedstigen

Ligorna att hålla koll på

Tretton av Europas ligor är inne i slutspurten nu. I ett par av dem är sensationer på gång som kommer att gynna de svenska mästarna (vem det nu blir) i nästa års CL-kval. 

Det är inte bara Allsvenskan som är inne i ett spännande avgörande nu. 13 av Europas 54 ligor spelar vår-höst och är på väg att avgöras. För svensk del är det extra intressant med ligorna där vana vinnare med hög poäng på Uefas klubbranking utmanas av lågrankade klubbar. Vinner en lågrankad klubb ökar chansen att Sveriges representant i CL-kvalet blir seedad och får en lättare lottning.

De svenska klubbarna

Förutsättningarna för den svenska klubben i nästa års CL-kval är lite olika beroende på vem som tar hem SM-guldet. Skulle Malmö FF vinna kvalar de på minst 17,0 poäng, vilket kan bli mer om det pågående Europa League blir framgångsrikt. 17,0 räcker gott och väl för seedning i första kvalomgången, men det blir drama runt seedningsstrecket i Q2.

Vinner AIK SM-guldet är deras poäng 7,0 vilket bör räcka till seedning i första kvalomgången. Tele2-klubbarna Djurgården och Hammarby  ligger i nuläget på 4,15, men den poängen kommer att öka med 0,1 för varje seger MFF tar i EL. Varje tiondel kommer att vara viktig i kampen om att bli seedad i första omgången om Djurgården eller Hammarby vinner. I år blev AIK det sist seedade laget på 5,5 poäng, men det hade räckt med 4,3. Att hamna på rätt sida seedningsstrecket gör lottningen så otroligt mycket trevligare: man riskerar inte att möta Celtic direkt utan kan istället få överkomligt motstånd från till exempel Baltikum eller Armenien.

Det är upplösningen i främst två ligor vi ska hålla ögonen på: den vitryska och den kazakiska.

Bate kan missa

Den största sensationen skulle vara om Bate Borisov missar seriesegern i Vitryssland. Bate har tretton raka guld bakom sig, men ligger nu bara trea i ligan, 5 poäng efter Dinamo Brest. Bate på 24,0 har högre Uefapoäng än samtliga svenska klubbar medan Brest har lägre (3,775), så en ligavinst för Brest skulle placera dem bakom SM-vinnaren i seedningstabellen för CL-kval 1. Skulle nuvarande tvåan Sjachtar Salihorsk (4,75)  vinna hamnar de före Djurgården och Hammarby men inte MFF och AIK. Det återstår dock åtta matcher för Brest och Sjachtar medan Bate har nio kvar, så utgången är långt ifrån given.

Astana kan missa

I Kazakstan är dominanterna Astana inblandad i en rafflande toppstrid med Kairat Almaty och Tobol. Astana, som har fem raka seriesegrar bakom sig, ligger 3 poäng efter de båda andra, men har en match mindre spelad. Fem omgångar återstår plus Astanas hängmatch.

Astana med 29,0 har bättre ranking än samtliga svenska klubbar medan Tobol har sämre (de får inte över 4,0). Kairat har 6,0 poäng och skulle hamna före DIF/HIF men efter MFF och AIK i seedningstabellen för CL-kval 1, om de skulle vinna det kazakiska guldet.

Rosenborg långt efter

I Norge talar allt för att Rosenborg missar att ta sin femte raka ligaseger. Med sju omgångar kvar ligger man bara fyra med 12 poäng upp till guldet. Man har dessutom 4 poäng upp till tredjeplatsen och riskerar att helt missa Europa nästa år. Det skulle i så fall vara första gången sedan 2006 Rosenborg inte finns med i de internationella cuperna.

Dock ser det ut att bli Molde som tar guldet och den norska CL-platsen, vilket är lika illa för Stockholmsklubbarna. Molde med 15,0 kommer före dem, men skulle hamna efter MFF i CL-seedningen. Främsta utmanare är Bodö/Glimt (5 poäng efter Molde) som har lägre ranking än AIK och MFF, men just nu ligger före HIF & DIF. Eftersom varken Bodö/Glimt eller Hammarby och Djurgården har tagit tillräckligt många egna poäng i Europaspelet får de 20 procent av nationsrankingen, så går Sverige förbi Norge där är Tele 2-klubbarna före Bodö/Glimt i CL-seedningen. 

HJK missar i Finland

Helsingfors JK – HJK – kommer inte att försvara titeln i finska ligan för tredje gången. Med två omgångar kvar talar allt för att det blir KuPS från Kuopio som vinner medan HJK får spela ett avslutande internkval om en EL-plats. Det här är bra ur svensk CL-synvinkel om Hammarby eller Djurgården vinner SM-guld. De hade hamnat efter HJK men kommer före KuPS. MFF och AIK är före samtliga finska lag på klubbrankingen.

Redan klara vinnare

En av de få klubbar som klarar av att försvara ligatiteln bland vår/höst-ligorna är Dundalk som tar sitt andra raka guld på Irland. På Island blir KR från Reykjavik nya mästare sedan Valur misslyckats med att ta sin tredje raka titel. 

Bland de ligor som ännu inte nämnts ser Sheriff ut att försvara guldet i Moldavien och Riga återigen vinna i Lettland medan det är upplagt för mästarskifte i Estland, Litauen, Färöarna och Georgien.

Dåligt för EL-kvalarna

Är det bra om Astana och Bate missar CL-kvalet? Absolut är det bra för den klubb som vinner SM-guldet och går till CL-kvalet. Men Astana och Bate kommer att gå till EL-kvalet istället, vilket är i motsvarande grad dåligt för de tre svenska klubbar som går dit. 

Så först när man vet om ens klubb vinner Allsvenskan eller får nöja sig med EL-kval vet man vad man ska hoppas på för utgång i Kazakstan och Vitryssland.

Lennart Hedstigen

Nya EL-kvalet utan Sverige

Nationsrankingen den här säsongen är extra viktig. Det är den som ligger till grund för var klubbarna går in när Uefa lägger till en tredje turnering och gör Europa League till ett exklusivt CL-light. För Sverige är läget redan klart, men kampen om den viktiga femtondeplatsen – att få chansen i Europa League eller inte – är hård, liksom runt två andra streck.

Det nya formatet

Det är säsongen 2021-22 som de stora förändringarna inträffar i formatet för Uefas klubbturneringar. I korthet är nyheterna dessa:

  • En ny turnering där de sämre nationerna ska hålla till införs. Den har arbetsnamnet ” Europa League 2” men är misstänkt lik dagens Europa League.
  • Europa League blir ett CL-light för klubbar från de femton högst rankade länderna dit också några förlorare från Champions League-kvalet kan komma med.
  • Champions League blir oförändrat. 

Nationsrankingens roll

Eftersom det är nationsrankingen ett år tidigare som avgör var klubbarna från de olika länderna startar i turneringarna (det var slutställningen efter säsongen 2017-18 som bestämde startordningen för de pågående 2019-20-turneringarna) kommer den här säsongen bestämma platserna när det nya formatet införs 2021. 

Då gäller det att vara topp-15 för att inte tappa alla sina kvalplatser till Europa League. Nationerna från plats 16 och neråt för nöja sig med att mästarlaget kvalar till Champions League och de tre andra (cupmästaren samt ligatvåan och -trean) får hålla till i nya EL2.

Skillnaden mellan att vara femtonde och sextonde på rankingen blir rätt stor: Nation 15 får två klubbar i Champions League-kvalet medan nation 16 bara får en. Nation 15 får en klubb i EL-kvalet och två i nya EL2-kvalet medan nation 16 inte får någon plats i EL-kvalet utan får alla tre i nya EL2-kvalet.

Sverige chanslöst

Sverige ligger just nu 22:a på nationsrankingen och kan möjligen röra sig en eller i bästa fall två platser uppåt. Det kommer inte att påverka var de svenska klubbarna startar. Svenska mästarna kommer att börja i Champions League-kvalets första omgång precis som nu. Ingen svensk klubb kommer att starta i Europa League-kvalet utan de tre andra hamnar i nya EL2-kvalet där de går in i andra omgången. 

För att svenska mästarna ska få börja en omgång senare i CL-kvalet krävs en 18-plats på nationsrankingen (om CL-vinnaren blir rätt), och för att en av EL2-klubbarna ska få starta i det riktiga EL-kvalet istället krävs en 15-plats. För att vi ens ska börja fundera på de scenariorna för Sveriges del behöver Malmö FF ta sig till kvartsfinal i det pågående Europa League. Det ser på förhand omöjligt ut att Sverige ska nå ens 18-platsen.

Kampen runt EL-strecket

Det är en hård kamp runt femtondeplatsen, den viktiga skiljelinjen mellan två lag i CL-kvalet och ett i EL-kvalet eller bara ett i CL-kvalet och inget i EL-kvalet. Det är sju länder inblandade som slåss om platserna 13-15 på nationsrankingen. 

Tjeckien, Danmark och Grekland ligger på rätt sida men utmanas av Cypern, Kroatien, Serbien och Skottland.

De två som är längst ifrån, Serbien och Skottland, har fördelen av att ha två klubbar i gruppspel som kan ta poäng, de andra har bara en klubb kvar. Serbien och Skottland har också en liten fördel i att de bara behöver dela de inspelade poängen med fyra (antalet klubbar som startade i Europaspelet) medan Tjeckien och Grekland, som hade fem klubbar med från början, får något sämre utdelning på nationsrankingen för varje inspelad poäng. Danmark, Cypern och Kroatien är också fyrnationslag som får ut 0,25 poäng på nationsrankingen för varje inspelad poäng medan Tjeckien och Grekland bara får 0,20.

Serbien har ytterligare en fördel som de delar med Tjeckien, Grekland och Kroatien: de har en klubb med i Champions League, vilket ger chans till feta bonuspoäng om Röda stjärnan tar sig vidare till CL-åttondel. Då får de 4 bonuspoäng som delas med antalet klubbar, vilket ger 1,0 viktiga poäng till Serbiens nationsranking.

Mer om hur nationsrankingen fungerar kan du läsa här.

De sju inblandade

Här är läget för de inblandade länderna:

  • 13 Tjeckien 27,100 poäng (+2,100 över 16-platsen), 5 klubbar i kvalet, Slavia Prag i CL.  Marginalen ner till 16-platsen bör vara tillräcklig för att Slavia Prag ska hålla Tjeckien på rätt sida strecket. 
  • 14 Danmark 26,250 p (+1,250), 4 klubbar, FCK i EL. Efter det misslyckade danska kvalet krävs troligen avancemang från EL-gruppen för att FCK ska kunna hålla Danmark på rätt sida 15-strecket. FCK:s möten med MFF är nyckelmatcherna.
  • 15 Grekland 25,300 p (+0,300), 5 klubbar, Olympiakos i CL. Grekland har Cypern och Kroatien mindre än en poäng bakom sig och Serbien och Skottland mindre än två poäng efter. Det blir tufft för Olympiakos att hålla grekerna kvar bland de femton bästa. Matcherna mot Röda stjärnan i CL-gruppen blir viktiga, men det kommer att behövas fler poäng i en svår grupp för att lyckas. Krysset mot Tottenham var en bra början.
  • 16 Cypern 25,000 p (-0,300 efter 15-platsen), 4 klubbar, Apoel i EL . Cypern är bara en seger från 15-platsen, men Apoel har inte börjat bra. Förlust hemma mot F91 Dudelange från Luxemburg var viktiga poäng som tappades – och det blir inte lättare mot Sevilla eller Qarabag. Cypern kan mycket väl vara nere på nittonde plats när gruppspelet är över.
  • 17 Kroatien 24,375 (-0,925), 4 klubbar, Dinamo Zagreb i EL. Efter 4-0-segern mot Atalanta kan Dinamo Zagreb utmana Sjachtar Donetsk om andraplatsen i CL-gruppen. Lyckas man bör bonusen hjälpa Kroatien till rätt sida EL-strecket.
  • 18 Serbien 23,750 (-1,550), 4 klubbar, Röda stjärnan i CL och Partizan i EL. Med två klubbar kvar har Serbien ett riktigt bra läge att klättra över strecket. Nyckelmatcherna blir mötena mellan Röda stjärnan och Olympiakos i CL-gruppen, men det krävs också att Partizan gör en bra insats i EL. Röda stjärnan kan inte förväntas ta några poäng mot Tottenham eller Bayern München. 
  • 19 Skottland 23,375 (-1,925), 4 klubbar, Celtic och Rangers i EL. Avståndet upp till femtondeplatsen  med både Serbien och Kroatien emellan borde vara för stort. Men Rangers har börjat bra i en svår EL-grupp (seger mot Feyenoord) och Celtic har alla chanser att gå vidare från sin mediokra grupp. Det kan gå vägen (men troligen inte).

Kampen om tiondeplatsen

Framför dem pågår det också en kamp om att hamna tio i topp på nationsrankingen, vilket ger en åtråvärd direktplats till Champions League. Normalt får elvans mästarlag också en direktplats, eftersom CL-vinnaren oftast har fixat sin CL-plats genom att bli bland de fyra bästa i någon av de fyra bästa ligorna. 

Efter första omgången i gruppspelet tog Nederländerna ett jättekliv från elfte till åttonde plats, förbi Ukraina och Turkiet. Tolvan Österrike är också med i kampen om direktplatserna och det skiljer inte mer än 1,5 poäng mellan åttan Nederländerna och tolvan Österrike. Det är lite fördel Nederländerna och Turkiet som har fyra av fem klubbar kvar i turneringarna, medan Ukraina och Österrike bara har tre klubbar kvar.

Ryssland eller Portugal?

Den tredje kampen står mellan Ryssland och Portugal om vem som ska få två klubbar direkt till Champions League. 

De fyra första på nationsrankingen får fyra direktplatser till CL medan femman och sexan får två och nationerna 7-10 får nöja sig med en var. Topp fyra är sedan länge Spanien, England, Italien och Tyskland i lite olika ordning. Säsongen 2016-17 smet både Frankrike och Ryssland förbi Portugal och sedan dess har de varit femma och sexa med Portugal som sjua. 

Nu har portugiserna ett utmärkt läge att gå om Ryssland och få två direktplatser i CL. Man är inte ens en halv poäng bakom ryssarna samtidigt som man har alla sina fem klubbar kvar medan Ryssland bara har fyra av sex i spel. Mycket talar för att Portugal tar den extra direktplatsen på Rysslands bekostnad.

Lennart Hedstigen

MFF har ingenting att förlora

Malmö FF har allt att vinna och inget att förlora när man springer ut på planen i Kiev 18.55 på torsdag. Det är inte borta mot toppseedade Dynamo Kiev poängen för att gå vidare ska tas.

Dynamo Kiev är högst seedat i Europa Leagues grupp B, före FC Köpenhamn med Malmö FF som trea och Lugano sist. MFF inleder alltså med den svåraste matchen, vilket är rätt bra. Man har allt att vinna och inte mycket att förlora: en storförlust kan ge stukat självförtroende och sämre chans att komma före Kiev, men det är inte den här matchen som ska fixa avancemanget.

Om Malmö FF överraskar och tar en poäng (eller tre!) öppnar det för en intressant gruppfight och ger MFF ett fint läge, men det är långt ifrån en garanti för att gå vidare. Malmö kan mycket väl förlora båda mot FCK och åka på stryk i hemmamatchen mot Kiev – och kan också tappa poäng mot Lugano. 

Så går MFF vidare

Vad krävs för att gå vidare? Någon fast poängsumma går inte att säga. I senaste Europa League gick Fenerbahce vidare på 8 poäng medan Milan och Standard Liege åkte ut trots att de spelat ihop 10 poäng.

Malmös framgångsrecept är att vinna hemma mot antingen Kiev eller FCK och ta poäng borta mot samma lag. Följ upp med att ta minst lika många poäng mot Lugano som klubben man besegrade hemma, då talar mycket för avancemang. 

Senast var segerreceptet att slå toppseedade Besiktas i båda matcherna. Då klarade man avancemang trots att man bara tog två poäng mot fjärdelaget Sarpsborg där Besiktas vann båda matcherna. 

Det talar för Malmö

Vad som talar för Malmö i matchen mot Kiev är att Dynamos form har sviktat och man förlorade mot Desna Tjernihiv i helgen. Det skickade ner Kiev till sjätteplatsen i ligan med sex poäng upp till den andraplats man normalt prenumererar på.

Ett plus till för MFF är att man i förra årets gruppspel äntligen bröt sin usla bortasvit med idel förluster. Efter de tre tidigare gruppspelen (EL 2011, CL 2014 och 2015) var MFF:s bortafacit föga smickrande 0 0 9 och 2-9, 2-11 och 0-14 – totalt 4-34 – i målskillnad. 

Gruppspelet 2018 gav förlust mot Genk, oavgjort mot Sarpsborg, seger mot Besiktas och bortatraden 1 1 1 med 2-3 i målskillnad. Ett klart fall framåt!

Tidigare möten

Ni som kan Malmö FF:s Europahistoria har koll på att MFF och Dynamo Kiev mötts en gång tidigare: i Europacupens åttondelsfinal 1978. Det blev 0-0 i Kiev och MFF vann med 2-0 hemma. Malmö fortsatte sedan hela vägen till finalen i München mot Nottingham

För att inte sväva iväg allt för långt är det läge att påpeka hur det gick sist Malmö FF gästade Ukraina: Sjachtar Donetsk vann med 4-0 mot ett chanslöst MFF i Champions League 2015.

Lennart Hedstigen

MFF borde inte klara det

Hur står sig Malmö FF och svensk fotboll gentemot MFF:s gruppmotståndare i Europa League? Jag har jämfört ett antal variabler och det bästa man kan säga är att MFF är främsta utmanare till favoriterna Kiev och FCK att gå vidare.

Debut på Fotbollskanalen

Det här är mitt första inlägg som bloggare på Fotbollskanalen. För er som inte stött på mig tidigare har jag skrivit om Champions League och Europa League som Uefaranken i egen regi i snart fem år.

Det började med en undran om hur segern över Olympiakos i Champions Leagues gruppspel 2014 skulle påverka Malmö FF:s chanser till lättare lottning kommande säsong. Jag hittade inte svaret på nätet utan fick plocka fram det själv. Av det blev det en blogg och ett twitterkonto som har rullat på sedan dess. 

Det är ett stort steg att gå från en hemsnickrad blogg till Fotbollskanalen. Målet är att fortsätta nörda ner mig i seedning, kvalomgångar, nationsranking och svenska framgångar och besvikelser. Om jag dessutom lyckas göra Uefas komplicerade regelverk någorlunda begripligt är jag nöjd.

Seedningstabeller, nations- och klubbranking och så funkar det-guider kommer att ligga kvar på uefaranken.se medan analyser och förklaringar flyttar över hit till Fotbollskanalen.

Ligan sämst – kvalet bäst

Malmö FF spelar i den klart sämsta ligan av de fyra klubbarna i Europa Leagues grupp B. Medan Allsvenskan rankas som 22:a i Europa ligger Ukrainas liga 9:a, Danmark 16:e och Schweiz 17:e. Fördel Kiev med FC Köpenhamn och Lugano i kamp om andraplatsen.

Ligafaktorn ser dock betydligt bättre ut om man istället jämför det precis genomförda kvalet. Där gick Sverige klart bäst (3,75 poäng) av de fyra länderna medan de andra mer eller mindre floppade. Danmark fick ihop 1,625 poäng, Ukraina 1,0 och Schweiz bara 0,8. Nu kanske det inte spelar så stor roll hur de övriga klubbarna från samma land gick i kvalet, men en liten poäng till MFF blir det här.

Truppvärdet

Värdet på en spelartrupp är omtvistat, men går man till Transfermarkt kan man åtminstone få en hum om hur det ser ut. Där värderas Dynamo Kievs spelartrupp till nästan fem gånger så mycket som MFF:s, medan FCK:s får mer än dubbla värdet än MFF:s. Bara Luganos ligger i ungefär samma klass (24 miljoner euro för schweizarna mot knappt 20 miljoner för MFF). Tveklös fördel Kiev och FCK.

Vägen till Europa League

Ingen av klubbarna i grupp B har haft någon svår väg till gruppspelet.  

Enklast var det för Alexander Gerndts Lugano som gick direkt till Europa League som ligatrea i Schweiz. De var rejält frånåkta av både ettan Young Boys, 45 poäng före, och tvåan Basel, 25 poäng före, medan kampen var hård om tredjeplatsen: fyra lag på samma poäng. Utan kvitteringen i 86:e minuten mot Grasshoppers i sista omgången hade Lugano helt missat Europaspel.

För Dynamo Kiev räckte det med att förlora mot Club Brügge i CL-kvalets playoff. I och för sig var Kiev imponerande nära att ta sig till Champions League; ett insläppt mål i sista tilläggsminuten gjorde att de missade CL-platsen.

FC Köpenhamn slog ut walesiska The New Saints (CL-kvalet) och lettiska FC Riga (EL-kvalet) men förlorade på straffar mot enda kvalitetsmotståndet, serbiska Röda stjärnan.

Malmö FF:s väg framstår som den hårdaste i jämförelse. MFF behövde spela i fyra kvalomgångar vilket var fler än de övriga, och man behövde vinna i varje, medan CL-kvalande Kiev och FCK kunde falla tillbaka på andra chansen i EL-kvalet när de förlorade. Det var dock inga storlag MFF mötte: Ballymena, Domzale, Zrinskij och Bnei Yehuda, även om man avfärdade tre av dem imponerande enkelt.

Sammanfattningsvis: MFF och FCK slog de sämre klubbar de ställdes mot medan FCK och Kiev förlorade när det blev tuffare motstånd. Det talar åtminstone inte emot MFF. 

Ligaläget nu

Bara Allsvenskan spelar efter kalenderår, medan de andra tre har höst/vår-schema och har mer eller mindre precis startat. 

Lugano har fått en riktigt usel start med 4 poäng på sex matcher och ligger på nedflyttningsplats. Senast förlorade de med 2-1 mot Basel. Lugano kommer nog att behöva lägga mycket kraft på att hålla sig kvar i ligan vilket kan gå ut över Europa League.

Dynamo Kiev, som brukar ligga i ett ingenmansland en bit efter Shaktar Donetsk och en bit före övriga, har börjat okej. De har tagit 8 poäng på fem omgångar och är med i racet efter suveräna Shaktar Donetsk som redan ryckt. 

FCK ångar på i danska ligan och har redan fått ett 8-poängsförsprång tillsammans med Midtjylland ner till de övriga. Sju segrar och en förlust på åtta omgångar är riktigt bra.

Jämfört med de andra så är MFF:s tredjeplats i en tajt allsvensk toppstrid sämre än FCK, på samma nivå som Dynamo Kiev och klart bättre än Luganos start.

Europameriter

FCK:s tretton gruppspel på fjorton säsonger är helt klart imponerande, men det är inte gruppbästa. Dynamo Kiev är ännu värre med fjorton raka gruppspel. Senast man missade var 2005, då man åkte ut i CL-kvalets andra omgången mot FC Thun (som krossade MFF:s CL-drömmar omgången efter).

Det är bara Lugano som har sämre Europafacit än Malmös fem gruppspel på nio år. De gjorde sitt enda gruppspel 2017 i Europa League. Då kom man trea efter Viktoria Plzen och FCSB (ex-Steaua Bukarest).

Klar fördel Kiev och FCK här.  

Kiev brukar gå vidare

Dynamo Kiev är suveräner när det gäller att gå vidare från gruppspel. Sedan 2012 har man gått vidare till Europa Leagues 16-delsfinaler varje år utom ett. Toppnoteringen kom 2014-15 då man nådde kvartsfinal där Fiorentina blev för svåra.

FCK har bara två slutspel de senaste fem åren (2016-17 och 2017-18) men missade i fjor, när MFF gick vidare från gruppspel för första gången. Lugano har aldrig lyckats ta sig så långt.

När det gäller slutspel kan det vara på sin plats att ta upp Chelsea som värdemätare. I vårens 16-delsfinal förlorade MFF med sammanlagt 1-5 mot Europa Leagues slutsegrare Chelsea. I omgången efter slog engelsmännen ut Dynamo Kiev med ännu klarare siffror: 8-0. 

Trots det är det fördel Kiev även här, men MFF nosar FCK i hasorna här. 

Kiev vinner och FCK tvåa

Ska man gå på de här parametrarna kommer Kiev att vinna gruppen och få med sig FC Köpenhamn till slutspelet. Inget, absolut inget, talar för Lugano som kommer att få kämpa för att hålla sig kvar i ligan.

Då har Malmö FF bättre läge att utmana än schweizarna, trots att de tunga parametrarna Europarutin, ligakvalitet och truppvärde talar emot MFF. Det som talar för är förra säsongens 16-delsfinal och i viss mån årets kval. Som vanligt får MFF slå ur underläge i Europa.

Lennart Hedstigen

Svenskt rekordkval!

31 augusti 2019

Årets Europakval är det bästa som Sveriges klubbar genomfört sedan Europa League började. Med 3,750 poäng i kvalet slår det de tio föregående åren – trots att det bara blev ett lag i gruppspel.

Bästa sedan 2009

2008 spelades Uefa-cupen för sista gången och ersattes året efter av Europa League med samma upplägg som Champions League vad gäller kvalet. Inget av kvalen sedan dess har gått bättre för Sverige än det som precis avslutats.

Det gäller både för rena matchpoäng (vinster och oavgjorda) där Sverige i år fick ihop 15 poäng och för nationspoäng (matchpoäng delat med antalet klubbar) där det blev 3,750 poäng. Enda kategorin 2019 inte slår de tidigare kvalen är antal lag i gruppspel. Där är 2012 bättre med både AIK och Helsingborg i Europa League.

I årets kval är det bara Skottland med närmast osannolika 4,5 poäng som lyckats bättre än Sveriges 3,75. Då tappade ändå skottarna en klubb direkt i första omgången, men både Rangers och Celtic tog sig till Europa League.

Sverige är alltså näst bäst om man bara räknar kvalet. I den uppdaterade nationsrankingen är även bonuspoängen för avancemang till Champions League inlagda (fyra per klubb), vilket gör att Nederländerna och Serbien har högre poäng än Sverige. Räknat enbart på kvalet fick Nederländerna 3,2 poäng och Serbien 3,0.

Malmö FF bidrog mest

Till den svenska framgången är det främst Malmö FF som bidragit med sina sex segrar och en oavgjord (6,5 matchpoäng, 1,625 till nationsrankingen). Norrköping fick ihop fler poäng än AIK trots att AIK gick längre. Norrköpings 4,5 ger 1,125 till nationsrankingen medan AIK:s 3,5 blir 0,875 till nationen. Den sista halva matchpoängen (0,125 till nationspoängen) stod Häcken för tack vare sitt kryss mot AZ.

Med tanke på poängrekordet är det svårt att ge den svenska kvalinsatsen annat än godkänt, men det blir inte mer än så. Ska Sverige upp och slåss om platserna under 20 räcker det inte med en klubb i gruppspel, och det fanns goda möjligheter till två i år med MFF:s seedning genom hela EL-kvalet och AIK som seedades i CL-kvalets första omgång.

På jakt efter Norge

Hur har då Sveriges rekordkval påverkat placeringen på nationsrankingen? Svaret är: inte mycket.

Redan efter första kvalrundan passerade Sverige Israel på nationsrankingen och tog sig upp till 22:a plats. Trots det lyckade kvalet har Sverige inte kunnat avancera mer. Och det ser inte ut att bli några stora kliv i fortsättningen heller. Alla länder som ligger före Sverige har också minst ett lag vidare till gruppspel. Skottland och Serbien har två medan 21:an Schweiz, som bara är 0,05 poäng före Sverige, har tre klubbar i Europa League.

Schweiz försprång är mindre än en oavgjord match i kvalet, men för att gå om krävs att Malmö FF tar lika många poäng i gruppspelet som BaselYoung Boys och Lugano gör tillsammans – en omöjlig uppgift.

Det vi kan hoppas på är att Sverige tar sig förbi Norge som är 0,75 poäng före. Om MFF tar en seger mer och spelar en oavgjord mer än vad Rosenborg gör är Sverige förbi. Det skulle kunna gå.

Sverige ökar försprånget

När säsongen började var det rätt tajt bakom Sverige, och vid ett dåligt kval hade man kunnat tappa ett par platser. Nu har Sverige istället ökat försprånget till de jagande, och tre av de närmsta konkurrenterna – Israel, Vitryssland och Polen – missade att få någon klubb i gruppspel.

För Israel gjorde topplaget Maccabi Tel Aviv ett riktigt dåligt kval och åkte ut innan playoff mot först Cluj (CL) och sedan litauiska Suduva (EL). Vitrysslands dominanter Bate Borisov fick en förhållandevis svår lottning och förlorade mot Rosenborg (CL) och Astana (EL-playoff). Värst är det nog för Polen där ingen klubb tog sig vidare till gruppspel för tredje året i rad. Det stora hoppet Legia Warszawa åkte ut mot skotska Rangers i EL-playoff.

Kazakstan och Azerbajdzjan

De som närmast är hot mot Sverige nu är 24:an Kazakstan och 25:an Azerbajdzjan, 2 respektive 3 poäng efter. Men för att de ska ha en chans att gå om krävs att Malmö FF gör ett uselt gruppspel samtidigt som Astana (Kazakstan) eller Qarabag (Azerbajdzjan) vinner sin grupp. Astana behöver vinna fyra matcher fler än MFF och Qarabag sex matcher fler för att länderna ska passera Sverige.

Lennart Hedstigen

Upp eller ner för Sverige? Playoff avgör!

20 augusti 2019

Om Sverige ska röra sig uppåt eller neråt på nationsrankingen beror mycket på hur det går i playoffet. Både Malmö FF:s och AIK:s motståndare kommer från länder som konkurrerar med Sverige om platserna kring tjugostrecket.

Bästa kvalet sedan 2014

Två svenska klubbar i playoff är bra. Det har vi inte sett sedan 2014 då Malmö FF tog chansen att gå till Champions League och Elfsborg misslyckades med att ta sig in i Europa League. Poängskörden i kvalet är också bra. Hittills har Sverige tagit 3,250 poäng, vilket bara Skottland slår.

Playoff och nationsrankingen

Om Sverige ska avancera eller falla på nationsrankingen hänger mycket på hur det går för Malmö FF och AIK i playoff, inte bara för att ett framgångsrikt gruppspel ger ordentligt med poäng till nationen. Både MFF och AIK möter nämligen klubbar från länder som slåss med Sverige om platserna kring tjugostrecket på nationsrankingen. Sverige är i nuläget 22:a, Celtics Skottland 19:e och Bnei Yehudas Israel 23:a. Båda uppgörelserna får alltså direkt betydelse för Sveriges placering på nationsrankingen.

MFF-Bnei Yehuda

Om Malmö FF blir utslagna mot Bnei Yehuda i Europa Leagues playoff talar allt för att Israel kommer att återta 22-platsen från Sverige. De är 0,625 efter i nuläget och bara att slå ut MFF skulle äta upp en del av försprånget. Med Bnei Yehuda i gruppspelet räcker det troligtvis med en seger där för att Israel ska gå förbi.

Om Malmö slår ut Bnei Yehuda ska Israel inte längre vara ett hot. Deras andra representant i EL-playoff, Norrköpings banemän Hapoel Beer-Sheva, möter svåra Feyenoord och går troligen inte vidare.

Med tanke på Europarutin, seedning, Uefapoäng, truppkostnad och att man är i säsong är MFF klara favoriter i mötet med Bnei Yehuda. Det skulle vara ett stort misslyckande om Malmö missar gruppspelet när man är så nära och har fått en så gynnsam lottning. Med en seger och hållen nolla på Stadion på torsdag läggs grunden till avancemanget. Avspark 19.00.

Celtic-AIK

Skottland är den enda nation som samlat mer poäng än Sverige i årets kval, 3,625 mot 3,250. Det gör att de 19-placerade skottarna är 1,5 poäng före Sverige på nationsrankingen.

Det avståndet är inte omöjligt att ta in, men då krävs att AIK slår ut Celtic i EL-playoff champions route (för dem som åkt ur CL-kvalet). Går Celtic vidare kan inte ens ett upprepat succéår för MFF ta Sverige förbi.

Celtic bär utan tvekan favoritskapet mot AIK, men de är inte oslagbara. Det visade Malmö FF 2015 och rumänska Cluj i årets Champions League-kval. Klubben är dessutom skakad av utträdet ur CL-kvalet och supportrarna är missnöjda med styrelsen/ägarna och har diskuterat bojkott av matchen mot AIK. Kan AIK få till ett snabbt ledningsmål skulle man kunna få Celtic ur balans, sedan har man avgörandet i egna händer i returen på hemmaplan.

Skottlands andra klubb i playoffet, Rangers, möter Legia Warszawa i EL-playoff och där är det max 50 procents chans för skotsk avancemang.

Celtic-AIK startar 20.45 på torsdag.

Schweiz inom räckhåll?

Precis före Sverige ligger Schweiz, som bara tagit usla 0,6 poäng och fått två av tre lag som kvalat utslagna (Luzern och Thun). Sverige har plockat in mer än 2,5 poäng och är nu bara 0,35 bakom. Trots det blir det svårt för Sverige att ta sig förbi Schweiz.

Anledningen är att Schwiez tack vare sin fina tolfteplats på nationsrankingen 2017-18 har Lugano direktkvalificerat till Europa League och Young Boys som går in först i CL-playoff (möter Röda stjärnan), vilket garanterar dem minst EL-gruppspel. Lägg till Basel som CL-kvalat i League route (spåret för icke-mästare), och som tack vare segern över PSV Eindhoven i andra kvalomgången blev klara för Europa League. Så trots att det bara är Basel som slagit ut en motståndare i kvalet har Schweiz tre klubbar klara för gruppspel.

Det blir svårt för Sverige att matcha även om både MFF och AIK skulle klara sig vidare. En liten svensk fördel är att varje seger i gruppspelet är värd mer för Sverige än för Schweiz. Detta eftersom de 2 poäng en seger ger skall delas med antalet klubbar nationen startat med. Så Sverige får 0,5 poäng (2 / 4) för varje seger MFF eller AIK tar i gruppspelet medan Schweiz, med fem startplatser, får nöja sig med 0,4 poäng per seger för Basel, Lugano eller Young Boys (2 / 5).

Också Norge blir svårt

Norge då? Sverige är 1,0 poäng efter Norge som redan har Rosenborg klart för minst EL-gruppspel genom sin seger mot Maribor i Champions League-kvalet. Nu möter de Dinamo Zagreb i CL-playoff. Går de vidare där har de redan genom bonusen för att gå till Champions League gett Norge ytterligare en poäng till nationsrankingen (fyra poäng i bonus delat med fyra startande klubbar).

Norges andra hopp i playoff är Molde som möter serbiska Partizan i EL-playoff. Lyckas Molde gå vidare krävs det nog att både MFF och AIK tar sig till Europa League samtidigt som Rosenborg missar CL för att Sverige ska gå förbi Norge på nationsrankingen.

Nytt förslag för CL 2024

Ett antal europeiska storklubbar med Juventus i spetsen trycker på för att göra Champions League till en i praktiken stängd liga oberoende av resultaten i de inhemska ligorna. Nu har FC Köpenhamn och Ajax kommit med ett motförslag som är betydligt bättre ur svenskt perspektiv.

Storklubbarnas förslag för det nya CL-formatet från 2024 går i korthet ut på att de 24 bästa klubbarna (sexa eller högre i nya åttalagsgrupper) i Champions League är direktkvalificerade till nästa CL-turnering, oberoende av hur det går i ligan. De övriga platserna går till de fyra semifinallagen i Europa League samt till fyra mästarlag från de 54 ligorna som gör upp i ett kval. Klarar man bara att bli sexa i sin CL-grupp behöver inte storlagen bry sig om den inhemska ligan längre utan kan satsa allt på Champions League.

Ajax och FCK vill inte ha en stängd liga utan föreslår istället att nationsrankingen, precis som idag, ska avgöra hur många klubbar varje land får i de olika turneringarna, men startpositionerna ska avgöras av klubbrankingen. Det gör att klubbar med högre ranking från sämre ligor, som Ajax och FCK, får starta senare i turneringarna, medan klubbar med lägre ranking från bra ligor, som om Norwich vinner Premier League, får starta tidigare i kvalet.

Det förslaget skulle gynna Malmö FF utan att missgynna övriga svenska klubbar, men sannolikheten att storklubbarna köper det är obefintlig. De är ute efter att säkra sina platser i Champions League utan att behöva lita på resultat i den egna ligan. Möjligen kan delar av FCK/Ajax-förslaget komma att ingå i en kompromiss som gynnar storklubbarna mest.


Lennart Hedstigen

Klubbrankingen: Uppåt för tre, men inte för MFF

13 augusti 2019

Mitt i tredje kvalomgången kan det vara dags att ta en titt på klubbrankingen. Hur långt räcker de svenska klubbarnas prestationer och vad krävs för ett lyckat kval rankingmässigt?

Häcken åkte ut i Europa League-kvalets andra omgång medan de tre andra fortfarande är kvar i tredje omgången. MFF och AIK bör (ska!) ta sig vidare till playoff efter resultaten i första matchen medan det ser svårt ut för Norrköping. Av de fyra klubbarna har tre ökat sin totala klubbpoäng medan Malmö behöver ett framgångsrikt gruppspel för att inte förlora. Här är läget klubb för klubb!

Egna poäng och nationsrankingen

Först lite grundläggande om klubbrankingen, som Uefa lyckades göra ännu lite mer komplicerad inför förra säsongen. Istället för att alla klubbar får 20 procent av nationens rankingpoäng och sedan lägger på vad man spelat in själv är det nu antingen det ena (egna poäng) eller det andra (nationsdelen) som gäller.

20 procent av nationens klubbranking har blivit ett golv som utgör den lägsta poängen en klubb kan ha. I Sveriges fall är golvet just nu på 4,025 poäng (20 procent av den svenska poängen 20,125), så alla klubbar som inte spelat ihop mer än 4,025 poäng själv hamnar där.

Poäng efter hur långt man går

I kvalet får klubbarna poäng efter hur långt de går, resultatet i enskilda matcher är oväsentligt. Den klubb som åker ut i Europa Leagues förkval får 0,5 poäng, sedan ökar poängsumman med 0,5 poäng för varje kvalomgång. Häcken, som åkte ut i EL-kval 2, får alltså 1,5 poäng till sin klubbranking för sin insats i årets EL-kval. De klubbar som är kvar i tredje omgången har säkrat 2,0 poäng och når man EL-playoff har man 2,5 poäng.

Några speciella poäng för CL-kvalet utgår inte eftersom klubbar som förlorar där hamnar i EL-kvalet och får poäng efter när man förlorar där.

Klubbrankingen avgör seedningen

Klubbrankingen är viktig eftersom den avgör vilka lag som blir seedade och får möta (åtminstone på papperet) enklare motstånd i de olika kvalomgångarna och i gruppspelslottningen. Det här gäller dock inte EL-kvalets spår för utslagna från CL-kvalet, vilket jag gnällt om tidigare. Men generellt sett är det en stor fördel att vara seedad i kvalets olika omgångar.

Häcken når inte golvet

För Häcken tog Europaäventyret slut direkt när de slogs ut i EL-kvalets andra omgång av nederländska AZ. De får 1,5 poäng till klubbrankingen och kommer upp i totalt 3,5 egna poäng. Det är en klar ökning från de 2,0 i totalpoäng de hade efter senaste säsongen, men fortfarande en bit under det svenska golvet på 4,025 poäng. Det gör att Häckens klubbranking är helt beroende av hur det går för de tre kvarvarande svenska klubbarna; ju fler poäng MFF, AIK och Norrköping tar, desto högre klubbpoäng får Häcken och andra lågrankade svenska klubbar.

Norrköping behöver nå gruppspel

Norrköping har ett tufft läge efter 1-1 hemma mot Hapoel Beer-Sheva (en av fyra klubbar går vidare efter ett sådant öppningsresultat). Eftersom de nått EL-kval 3 har de spelat in 2,0 poäng till sin klubbranking och är nu, precis som Häcken, uppe i totalt 3,5 poäng. Förra säsongen slutade de på 1,5 poäng, så det är en ökning, men inte tillräcklig för att nå upp till det svenska golvet. Norrköpings klubbpoäng är därför, precis som för Häcken, 4,025.Nästa: Upp eller ner för Sverige? Playoff avgör!

För att Norrköping ska få använda sina egna klubbpoäng krävs att man tar sig hela vägen till gruppspel – då är man garanterat 3,0 poäng. Det ger en totalpoäng på 4,5 vilket troligen skulle göra att Norrköping sällar sig till de klubbar svenska klubbar som använder sina egna poäng. Just nu är det bara MFFÖstersund och AIK.

AIK går plus

Redan när kvalet började visste vi att AIK skulle gå plus i år. De slutade förra säsongen på 5,5 poäng och är redan nu uppe i 6,5 poäng totalt. Klarar man sig till playoff (det bör man göra) blir totalpoängen 7,0.

Lyftet från 5,5 till nuvarande 6,5 gör att man kan känna sig rätt säker på seedning i ett eventuellt CL-kval 1 eller EL-kval 2, till skillnad från i år där seedningen i CL-kval 1 hängde på rätt resultat i polska ligans sista omgång.

Det är först om AIK börjar ta poäng i Europa Leagues gruppspel som man kan titta på seedning i EL-kval 3. Det behövs 5 Uefapoäng för att det ska bli intressant, vilket motsvarar två segrar och en oavgjord i gruppspelet (på rankingen ger en seger i gruppspelet 2 poäng och en oavgjord 1 poäng). Klarar AIK 6 Uefapoäng i gruppspelet (tre segrar) blir deras totala rankingpoäng 10,5 och seedning i EL-kval 3 är trolig.

MFF ska ersätta CL-året 2014

Malmö FF har det tuffast. Man tappar 6,0 poäng från den fantastiska Champions League-säsongen 2014-15. Då fick MFF 4,0 poäng i bonus för att ha tagit sig till CL-gruppspelet och ytterligare 2,0 poäng för segern över Olympiakos.

De 2,0 man spelat in hittills i år gör att Malmö tappat på klubbrankingen från 20,0 till 16,0. Vi räknar med att MFF klarar av Zrinjski efter 3-0 hemma, vilket gör att man är uppe på 16,5 (2,5 poäng för spel i EL-kval 3).

För att kuna hålla ställningarna och avsluta säsongen på 20,0 krävs avancemang till Europa League (det ska gå med den lottningen) och tre segrar där.

Om MFF istället åker ut i EL-playoff mot Bnei Yehuda eller Neftci Baku är det ett stort misslyckande och man slutar på 16,5 poäng totalt. Det skulle innebära att man åker ner från 77:e plats på klubbrankingen till runt 90:e, men framför allt skulle det innebära att man inte längre kan gå igenom ett EL-kval som seedad klubb hela vägen. Om MFF vinner Allsvenskan i år och spelar i nästa Champions League-kval skulle ett utträde i årets EL-playoff kunna kosta seedningen i CL-kval 2. I år var Röda stjärnan det sist seedade laget i CL-kval 2 med 16,75 poäng.

Lennart Hedstigen
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå