POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
11v

Klart godkänt och playofflottningen

3 augusti 2019

Efter andra kvalomgången kan vi summera en klart godkänd insats av de svenska klubbarna som samlat ihop näst mest poäng till nationsrankingen den här säsongen. Och här är de bästa och värsta lottningarna för MFF, AIK och Norrköping i playoff.

Tre av fyra vidare!

2015 tog sig alla svenska klubbar vidare till tredje kvalomgången, men sedan dess är det inget år som slår det pågående kvalet där vi har tre av fyra klubbar kvar i tredjerundan. Egentligen är det ingen överrasking, hittills har det gått som förväntat och ingen av de svenska klubbarna har skrällt och ingen har underpresterat så mycket att man åkt ut för tidigt.

Att Häcken fick respass mot AZ var väntat, och man får närmast se den oavgjorda matchen som en bonus till nationsrankingen. Att AIK fick lämna Champions League-kvalet och fortsätta i EL-kvalet efter övertidsförlusten mot Maribor var också rätt väntat, även om man hade chansen i förlängningen. Malmö FF och Norrköping har levt upp till förväntningarna, även om MFF gjort det lite väl komplicerat för sig genom att släppa in en massa mål i onödan mot Domzale.

Bara Skottland bättre

Den starka insatsen i andra kvalomgångens returmatcher med tre segrar och en förlust har gjort att Sverige är det land som tagit näst mest poäng till nationsrankingen den här säsongen. Sveriges 2,5 poäng (som även Ungern och Liechtenstein kommer upp i) slås bara av Skottland som fått ihop osannolika 3,0 poäng. På fjorton spelade matcher i kvalet har skottarna resultatraden 11-2-1 medan Sverige har 9-2-3.

Sverige kvar som 22:a

Trots poängskörden ligger Sverige kvar på 22:a plats på nationsrankingen, och har 0,875 poäng upp till Norge på platsen före. För att gå om behöver vi ta två segrar mer än Norge i de kommande kvalomgångarna.

Tittar man uppåt börjar Serbien och Kroatien bli intressanta. De är två poäng före Sverige men har båda fått två lag utslagna redan. Dock har de en fördel i att både kroaternas Dinamo Zagreb och serbernas Röda stjärnan (Crvena Zvezda) är kvar i Champions League-kvalet. Det ökar deras chanser att få minst en klubb i gruppspelet.

Neråt fortsätter avståndet till Israel, Kazakstan och Azerbjdzjan att öka, men Azerbajdzjan har fortfarande Qarabag kvar i CL-kvalet.

Lottning till playoff

På måndag 13.30 lottas Europa Leagues playoff. Som vanligt vet vi inte vilka lag som faktiskt kommer att spela i playoff, utan det är det högst rankade lagets poäng i varje matchpar i kvalomgång 3 som används när det gäller main path (det vanliga EL-kvalet där MFF och Norrköping spelar).

Redan på fredagseftermiddagen släppte Uefa lottningsgrupperna, vilket begränsar urvalet av klubbar att möta.

Här är mina tankar om bra och dåliga lottningar för de tre svenska klubbarna, där jag koncentrerat mig på lagen som förväntas gå vidare från EL-kval 3:

Malmö FF seedat i playoff

Malmö FF är seedat i EL-kvalets playoff. Svårast i MFF:s lottningsgrupp är ett ryskt topplag i utförsbacke, ett franskt mittenlag och Häckens holländska banemän, men inget av de förväntade motståndarna (om MFF klarar Zrinjski Mostar) känns omöjliga. Min bedömning från svårast till lättast:

Spartak Moskva. Den ryska ligafemman gjorde en svag insats i fjor då man åkte ur CL-kvalet mot Paok och kom sist i sin Europa League-grupp efter bara en seger, hemma mot Rangers. Året innan (2017-18) gick det bättre. Då kom man trea i sin CL-grupp efter en märklig insats: Spartak slog Sevilla med 5-1 men förlorade mot Liverpool med 0-7. Ryssarna har precis gjort klart med Andre Schürrle som får användas, om han hinner registreras i tid, till skillnad från det andra nyförvärvet Jordan Larsson som tidigast får spela i ett gruppspel. MFF är absolut inte chanslöst mot Spartak Moskva som har en fallande ligarad: etta, trea, femma. Spartak Moskva behöver besegra schweiziska Thun i EL-kval 3 för att ta sig till playoff.

Strasbourg har inte spelat i Europa sedan säsongen 2005-06, då man samtidigt rasade ur Ligue 1. Efter en snabb comeback åkte man ur direkt och var sedan borta från toppfotbollen i tio år. De två säsonger man spelat i Ligue 1 har slutat med en 15:e och en 11:e plats. Till EL-kvalet kom Strasbourg tack vare segern i ligacupen. Strasbourg möter bulgariska Lokomotiv Plovdiv i EL-kval 3.

AZ Alkmaar. Efter den oavgjorda matchen hemma hade AZ inga större problem att avfärda Häcken i returmötet på Bravida. I helgen drar Eredivisie igång igen och när playoffet väl spelas finns ingen ringrost hos AZ att hoppas på. Men med en frisk Johan Dahlin och en fungerande backlinje har MFF en bra chans mot ligafyran AZ. Det är ukrainska Mariupol AZ behöver slå för att gå till playoff.

Molde leder norska ligan och är en stark konkurrent till Rosenborg som landets bästa klubb. Efter några fina Europaår med 16-delsfinal i Europa League 2015-16 som både höjd- och slutpunkt var man tillbaka igen i fjor. Insatsen då ger ingen större fingervisning om Moldes klass: man vann komfortabelt mot tre enkla klubbar (däribland Hibernian) innan Zenit S:t Petersburg programenligt blev för svåra. I årets kval har man slagit ut KR Reykjavik och serbiska Cukaricki på vägen till EL-kval 3. Där möter man Thessalonikilaget Aris.

Azeriska Neftci Baku imponerade inte i EL-kvalet förra året. Då åkte man ut direkt i andra kvalomgången mot ungerska Ujpest trots en 3-1-seger på hemmaplan (det blev 0-4 i returen). Det som oroar med Neftci Baku är att man slog ut ryska ligasexan Arsenal Tula i EL-kval 2 med klara 4-0 sammanlagt. Det verkar dock ha varit två jämna matcher där siffrorna drog iväg på slutet i den sista matchen. Jag ser Neftci Baku som vinstlotten för MFF. Azererna måste besegra israeliska Bnei Yehuda för att ta sig till playoff.

Norrköping oseedat i playoff

För oseedade IFK Norrköpings del ser det betydligt värre ut i ett eventuellt playoff (israeliska Hapoel Beer-Sheva står för motståndet i EL-kval 3). Tre välrenommerade Europalag samt Espanyol är möjliga motståndare. Inget av dem är lätt, men ett Sparta Prag på dekis är hoppet. Från svårast till lättast:

Espanyol gick till final i Uefacupen 2006-07, sedan dess har man inte synts till i Europasammanhang. Trots det sätter jag spanska ligasjuan som svårast lott i playoffet för Norrköping, La liga är ändå La liga och på en annan nivå än Allsvenskan. När Espanyol nu gör comeback i EL-kvalets tredje omgång ställs man mot schweiziska Luzern.

KAA Gent. Efter åttondelen i Europa League 2016-17 har belgarna inte lyckats ta sig till gruppspel. 2017 blev österrikiska Altach för svåra och 2018 Bordeaux. Jag tror att respasset mot Altach var ett olycksfall i arbetet och att Norrköping blir en munsbit för Gent. De ska bara klara av AEK Larnaca i tredje kvalomgången först.

Feyenoord gjorde en usel insats i EL-kvalet förra året och åkte ut direkt mot slovakiska Trencin efter en 0-4-förlust på bortaplan. Det kan vara ett hopp, för normalt sett är Feyenoord numret för stort för Norrköping. Möter Dinamo Tbilisi i EL-kval 3.

Sparta Prag dominerar inte längre tjeckiska ligan som man gjorde förr, och de årliga gruppspelen i Europa är ett minne blott. Både 2017 och 2018 åkte man ut direkt, mot Röda stjärnan och Spartak Subotica, båda från Serbien. Frågan är om man klarar av turkiska Trabzonspor i EL-kval 3 i år och tar sig till playoff. Det är Sparta Prag Norrköping ska hoppas på!

AIK i mästarspåret

AIK i mästarspåret har sju förväntade möjliga motståndare att lottas mot i EL-playoff. För att nå dit måste man först besegra moldaviska Sheriff Tiraspol. Av de seedade är ungerska Ferencvaros, som förväntas förlora mot Dinamo Zagreb en vinstlott. Får man en oseedad motståndare är vinnarna av Ararat-Saburtalo (Armenien-Georgien) och Riga-HJK (Lettland-Finland) ytterligare två riktiga vinstlotter. Får man någon av de här tre har man ett motstånd som är mycket lättare än man kan förvänta sig i ett playoff. Det är drömlotter på riktigt!

Med tanke på vilka vinstlotter det finns skulle det vara tungt att dra förlorarna i framför allt Röda stjärnan-FCK men också Cluj-Celtic eller vinnaren i Maccabi Tel-Aviv-Suduva. Den återstående, vinnaren av F91 Dudelange-Nomme Kalju (Luxemburg-Estland) är lite svårare än man tror, men AIK ska kunna klara dem. Dudelange var förra årets stora överraskning när man tog sig till Europa Leagues gruppspel.

Publicerad 2019-08-03 kl 18:40
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå