POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
10v

Klubbrankingen: Uppåt för tre, men inte för MFF

13 augusti 2019

Mitt i tredje kvalomgången kan det vara dags att ta en titt på klubbrankingen. Hur långt räcker de svenska klubbarnas prestationer och vad krävs för ett lyckat kval rankingmässigt?

Häcken åkte ut i Europa League-kvalets andra omgång medan de tre andra fortfarande är kvar i tredje omgången. MFF och AIK bör (ska!) ta sig vidare till playoff efter resultaten i första matchen medan det ser svårt ut för Norrköping. Av de fyra klubbarna har tre ökat sin totala klubbpoäng medan Malmö behöver ett framgångsrikt gruppspel för att inte förlora. Här är läget klubb för klubb!

Egna poäng och nationsrankingen

Först lite grundläggande om klubbrankingen, som Uefa lyckades göra ännu lite mer komplicerad inför förra säsongen. Istället för att alla klubbar får 20 procent av nationens rankingpoäng och sedan lägger på vad man spelat in själv är det nu antingen det ena (egna poäng) eller det andra (nationsdelen) som gäller.

20 procent av nationens klubbranking har blivit ett golv som utgör den lägsta poängen en klubb kan ha. I Sveriges fall är golvet just nu på 4,025 poäng (20 procent av den svenska poängen 20,125), så alla klubbar som inte spelat ihop mer än 4,025 poäng själv hamnar där.

Poäng efter hur långt man går

I kvalet får klubbarna poäng efter hur långt de går, resultatet i enskilda matcher är oväsentligt. Den klubb som åker ut i Europa Leagues förkval får 0,5 poäng, sedan ökar poängsumman med 0,5 poäng för varje kvalomgång. Häcken, som åkte ut i EL-kval 2, får alltså 1,5 poäng till sin klubbranking för sin insats i årets EL-kval. De klubbar som är kvar i tredje omgången har säkrat 2,0 poäng och når man EL-playoff har man 2,5 poäng.

Några speciella poäng för CL-kvalet utgår inte eftersom klubbar som förlorar där hamnar i EL-kvalet och får poäng efter när man förlorar där.

Klubbrankingen avgör seedningen

Klubbrankingen är viktig eftersom den avgör vilka lag som blir seedade och får möta (åtminstone på papperet) enklare motstånd i de olika kvalomgångarna och i gruppspelslottningen. Det här gäller dock inte EL-kvalets spår för utslagna från CL-kvalet, vilket jag gnällt om tidigare. Men generellt sett är det en stor fördel att vara seedad i kvalets olika omgångar.

Häcken når inte golvet

För Häcken tog Europaäventyret slut direkt när de slogs ut i EL-kvalets andra omgång av nederländska AZ. De får 1,5 poäng till klubbrankingen och kommer upp i totalt 3,5 egna poäng. Det är en klar ökning från de 2,0 i totalpoäng de hade efter senaste säsongen, men fortfarande en bit under det svenska golvet på 4,025 poäng. Det gör att Häckens klubbranking är helt beroende av hur det går för de tre kvarvarande svenska klubbarna; ju fler poäng MFF, AIK och Norrköping tar, desto högre klubbpoäng får Häcken och andra lågrankade svenska klubbar.

Norrköping behöver nå gruppspel

Norrköping har ett tufft läge efter 1-1 hemma mot Hapoel Beer-Sheva (en av fyra klubbar går vidare efter ett sådant öppningsresultat). Eftersom de nått EL-kval 3 har de spelat in 2,0 poäng till sin klubbranking och är nu, precis som Häcken, uppe i totalt 3,5 poäng. Förra säsongen slutade de på 1,5 poäng, så det är en ökning, men inte tillräcklig för att nå upp till det svenska golvet. Norrköpings klubbpoäng är därför, precis som för Häcken, 4,025.Nästa: Upp eller ner för Sverige? Playoff avgör!

För att Norrköping ska få använda sina egna klubbpoäng krävs att man tar sig hela vägen till gruppspel – då är man garanterat 3,0 poäng. Det ger en totalpoäng på 4,5 vilket troligen skulle göra att Norrköping sällar sig till de klubbar svenska klubbar som använder sina egna poäng. Just nu är det bara MFFÖstersund och AIK.

AIK går plus

Redan när kvalet började visste vi att AIK skulle gå plus i år. De slutade förra säsongen på 5,5 poäng och är redan nu uppe i 6,5 poäng totalt. Klarar man sig till playoff (det bör man göra) blir totalpoängen 7,0.

Lyftet från 5,5 till nuvarande 6,5 gör att man kan känna sig rätt säker på seedning i ett eventuellt CL-kval 1 eller EL-kval 2, till skillnad från i år där seedningen i CL-kval 1 hängde på rätt resultat i polska ligans sista omgång.

Det är först om AIK börjar ta poäng i Europa Leagues gruppspel som man kan titta på seedning i EL-kval 3. Det behövs 5 Uefapoäng för att det ska bli intressant, vilket motsvarar två segrar och en oavgjord i gruppspelet (på rankingen ger en seger i gruppspelet 2 poäng och en oavgjord 1 poäng). Klarar AIK 6 Uefapoäng i gruppspelet (tre segrar) blir deras totala rankingpoäng 10,5 och seedning i EL-kval 3 är trolig.

MFF ska ersätta CL-året 2014

Malmö FF har det tuffast. Man tappar 6,0 poäng från den fantastiska Champions League-säsongen 2014-15. Då fick MFF 4,0 poäng i bonus för att ha tagit sig till CL-gruppspelet och ytterligare 2,0 poäng för segern över Olympiakos.

De 2,0 man spelat in hittills i år gör att Malmö tappat på klubbrankingen från 20,0 till 16,0. Vi räknar med att MFF klarar av Zrinjski efter 3-0 hemma, vilket gör att man är uppe på 16,5 (2,5 poäng för spel i EL-kval 3).

För att kuna hålla ställningarna och avsluta säsongen på 20,0 krävs avancemang till Europa League (det ska gå med den lottningen) och tre segrar där.

Om MFF istället åker ut i EL-playoff mot Bnei Yehuda eller Neftci Baku är det ett stort misslyckande och man slutar på 16,5 poäng totalt. Det skulle innebära att man åker ner från 77:e plats på klubbrankingen till runt 90:e, men framför allt skulle det innebära att man inte längre kan gå igenom ett EL-kval som seedad klubb hela vägen. Om MFF vinner Allsvenskan i år och spelar i nästa Champions League-kval skulle ett utträde i årets EL-playoff kunna kosta seedningen i CL-kval 2. I år var Röda stjärnan det sist seedade laget i CL-kval 2 med 16,75 poäng.

Publicerad 2019-08-13 kl 14:16
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå