Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Svenskt rekordkval!

31 augusti 2019

Årets Europakval är det bästa som Sveriges klubbar genomfört sedan Europa League började. Med 3,750 poäng i kvalet slår det de tio föregående åren – trots att det bara blev ett lag i gruppspel.

Bästa sedan 2009

2008 spelades Uefa-cupen för sista gången och ersattes året efter av Europa League med samma upplägg som Champions League vad gäller kvalet. Inget av kvalen sedan dess har gått bättre för Sverige än det som precis avslutats.

Det gäller både för rena matchpoäng (vinster och oavgjorda) där Sverige i år fick ihop 15 poäng och för nationspoäng (matchpoäng delat med antalet klubbar) där det blev 3,750 poäng. Enda kategorin 2019 inte slår de tidigare kvalen är antal lag i gruppspel. Där är 2012 bättre med både AIK och Helsingborg i Europa League.

ANNONS

I årets kval är det bara Skottland med närmast osannolika 4,5 poäng som lyckats bättre än Sveriges 3,75. Då tappade ändå skottarna en klubb direkt i första omgången, men både Rangers och Celtic tog sig till Europa League.

Sverige är alltså näst bäst om man bara räknar kvalet. I den uppdaterade nationsrankingen är även bonuspoängen för avancemang till Champions League inlagda (fyra per klubb), vilket gör att Nederländerna och Serbien har högre poäng än Sverige. Räknat enbart på kvalet fick Nederländerna 3,2 poäng och Serbien 3,0.

Malmö FF bidrog mest

Till den svenska framgången är det främst Malmö FF som bidragit med sina sex segrar och en oavgjord (6,5 matchpoäng, 1,625 till nationsrankingen). Norrköping fick ihop fler poäng än AIK trots att AIK gick längre. Norrköpings 4,5 ger 1,125 till nationsrankingen medan AIK:s 3,5 blir 0,875 till nationen. Den sista halva matchpoängen (0,125 till nationspoängen) stod Häcken för tack vare sitt kryss mot AZ.

ANNONS

Med tanke på poängrekordet är det svårt att ge den svenska kvalinsatsen annat än godkänt, men det blir inte mer än så. Ska Sverige upp och slåss om platserna under 20 räcker det inte med en klubb i gruppspel, och det fanns goda möjligheter till två i år med MFF:s seedning genom hela EL-kvalet och AIK som seedades i CL-kvalets första omgång.

På jakt efter Norge

Hur har då Sveriges rekordkval påverkat placeringen på nationsrankingen? Svaret är: inte mycket.

Redan efter första kvalrundan passerade Sverige Israel på nationsrankingen och tog sig upp till 22:a plats. Trots det lyckade kvalet har Sverige inte kunnat avancera mer. Och det ser inte ut att bli några stora kliv i fortsättningen heller. Alla länder som ligger före Sverige har också minst ett lag vidare till gruppspel. Skottland och Serbien har två medan 21:an Schweiz, som bara är 0,05 poäng före Sverige, har tre klubbar i Europa League.

Schweiz försprång är mindre än en oavgjord match i kvalet, men för att gå om krävs att Malmö FF tar lika många poäng i gruppspelet som BaselYoung Boys och Lugano gör tillsammans – en omöjlig uppgift.

ANNONS

Det vi kan hoppas på är att Sverige tar sig förbi Norge som är 0,75 poäng före. Om MFF tar en seger mer och spelar en oavgjord mer än vad Rosenborg gör är Sverige förbi. Det skulle kunna gå.

Sverige ökar försprånget

När säsongen började var det rätt tajt bakom Sverige, och vid ett dåligt kval hade man kunnat tappa ett par platser. Nu har Sverige istället ökat försprånget till de jagande, och tre av de närmsta konkurrenterna – Israel, Vitryssland och Polen – missade att få någon klubb i gruppspel.

För Israel gjorde topplaget Maccabi Tel Aviv ett riktigt dåligt kval och åkte ut innan playoff mot först Cluj (CL) och sedan litauiska Suduva (EL). Vitrysslands dominanter Bate Borisov fick en förhållandevis svår lottning och förlorade mot Rosenborg (CL) och Astana (EL-playoff). Värst är det nog för Polen där ingen klubb tog sig vidare till gruppspel för tredje året i rad. Det stora hoppet Legia Warszawa åkte ut mot skotska Rangers i EL-playoff.

ANNONS

Kazakstan och Azerbajdzjan

De som närmast är hot mot Sverige nu är 24:an Kazakstan och 25:an Azerbajdzjan, 2 respektive 3 poäng efter. Men för att de ska ha en chans att gå om krävs att Malmö FF gör ett uselt gruppspel samtidigt som Astana (Kazakstan) eller Qarabag (Azerbajdzjan) vinner sin grupp. Astana behöver vinna fyra matcher fler än MFF och Qarabag sex matcher fler för att länderna ska passera Sverige.

Publicerad 2019-08-31 kl 14:17

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto