Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

MFF borde inte klara det

ANNONS

Hur står sig Malmö FF och svensk fotboll gentemot MFF:s gruppmotståndare i Europa League? Jag har jämfört ett antal variabler och det bästa man kan säga är att MFF är främsta utmanare till favoriterna Kiev och FCK att gå vidare.

Debut på Fotbollskanalen

Det här är mitt första inlägg som bloggare på Fotbollskanalen. För er som inte stött på mig tidigare har jag skrivit om Champions League och Europa League som Uefaranken i egen regi i snart fem år.

Det började med en undran om hur segern över Olympiakos i Champions Leagues gruppspel 2014 skulle påverka Malmö FF:s chanser till lättare lottning kommande säsong. Jag hittade inte svaret på nätet utan fick plocka fram det själv. Av det blev det en blogg och ett twitterkonto som har rullat på sedan dess. 

Det är ett stort steg att gå från en hemsnickrad blogg till Fotbollskanalen. Målet är att fortsätta nörda ner mig i seedning, kvalomgångar, nationsranking och svenska framgångar och besvikelser. Om jag dessutom lyckas göra Uefas komplicerade regelverk någorlunda begripligt är jag nöjd.

ANNONS

Seedningstabeller, nations- och klubbranking och så funkar det-guider kommer att ligga kvar på uefaranken.se medan analyser och förklaringar flyttar över hit till Fotbollskanalen.

Ligan sämst – kvalet bäst

Malmö FF spelar i den klart sämsta ligan av de fyra klubbarna i Europa Leagues grupp B. Medan Allsvenskan rankas som 22:a i Europa ligger Ukrainas liga 9:a, Danmark 16:e och Schweiz 17:e. Fördel Kiev med FC Köpenhamn och Lugano i kamp om andraplatsen.

Ligafaktorn ser dock betydligt bättre ut om man istället jämför det precis genomförda kvalet. Där gick Sverige klart bäst (3,75 poäng) av de fyra länderna medan de andra mer eller mindre floppade. Danmark fick ihop 1,625 poäng, Ukraina 1,0 och Schweiz bara 0,8. Nu kanske det inte spelar så stor roll hur de övriga klubbarna från samma land gick i kvalet, men en liten poäng till MFF blir det här.

ANNONS

Truppvärdet

Värdet på en spelartrupp är omtvistat, men går man till Transfermarkt kan man åtminstone få en hum om hur det ser ut. Där värderas Dynamo Kievs spelartrupp till nästan fem gånger så mycket som MFF:s, medan FCK:s får mer än dubbla värdet än MFF:s. Bara Luganos ligger i ungefär samma klass (24 miljoner euro för schweizarna mot knappt 20 miljoner för MFF). Tveklös fördel Kiev och FCK.

Vägen till Europa League

Ingen av klubbarna i grupp B har haft någon svår väg till gruppspelet.  

Enklast var det för Alexander Gerndts Lugano som gick direkt till Europa League som ligatrea i Schweiz. De var rejält frånåkta av både ettan Young Boys, 45 poäng före, och tvåan Basel, 25 poäng före, medan kampen var hård om tredjeplatsen: fyra lag på samma poäng. Utan kvitteringen i 86:e minuten mot Grasshoppers i sista omgången hade Lugano helt missat Europaspel.

ANNONS

För Dynamo Kiev räckte det med att förlora mot Club Brügge i CL-kvalets playoff. I och för sig var Kiev imponerande nära att ta sig till Champions League; ett insläppt mål i sista tilläggsminuten gjorde att de missade CL-platsen.

FC Köpenhamn slog ut walesiska The New Saints (CL-kvalet) och lettiska FC Riga (EL-kvalet) men förlorade på straffar mot enda kvalitetsmotståndet, serbiska Röda stjärnan.

Malmö FF:s väg framstår som den hårdaste i jämförelse. MFF behövde spela i fyra kvalomgångar vilket var fler än de övriga, och man behövde vinna i varje, medan CL-kvalande Kiev och FCK kunde falla tillbaka på andra chansen i EL-kvalet när de förlorade. Det var dock inga storlag MFF mötte: Ballymena, Domzale, Zrinskij och Bnei Yehuda, även om man avfärdade tre av dem imponerande enkelt.

Sammanfattningsvis: MFF och FCK slog de sämre klubbar de ställdes mot medan FCK och Kiev förlorade när det blev tuffare motstånd. Det talar åtminstone inte emot MFF. 

ANNONS

Ligaläget nu

Bara Allsvenskan spelar efter kalenderår, medan de andra tre har höst/vår-schema och har mer eller mindre precis startat. 

Lugano har fått en riktigt usel start med 4 poäng på sex matcher och ligger på nedflyttningsplats. Senast förlorade de med 2-1 mot Basel. Lugano kommer nog att behöva lägga mycket kraft på att hålla sig kvar i ligan vilket kan gå ut över Europa League.

Dynamo Kiev, som brukar ligga i ett ingenmansland en bit efter Shaktar Donetsk och en bit före övriga, har börjat okej. De har tagit 8 poäng på fem omgångar och är med i racet efter suveräna Shaktar Donetsk som redan ryckt. 

FCK ångar på i danska ligan och har redan fått ett 8-poängsförsprång tillsammans med Midtjylland ner till de övriga. Sju segrar och en förlust på åtta omgångar är riktigt bra.

Jämfört med de andra så är MFF:s tredjeplats i en tajt allsvensk toppstrid sämre än FCK, på samma nivå som Dynamo Kiev och klart bättre än Luganos start.

ANNONS

Europameriter

FCK:s tretton gruppspel på fjorton säsonger är helt klart imponerande, men det är inte gruppbästa. Dynamo Kiev är ännu värre med fjorton raka gruppspel. Senast man missade var 2005, då man åkte ut i CL-kvalets andra omgången mot FC Thun (som krossade MFF:s CL-drömmar omgången efter).

Det är bara Lugano som har sämre Europafacit än Malmös fem gruppspel på nio år. De gjorde sitt enda gruppspel 2017 i Europa League. Då kom man trea efter Viktoria Plzen och FCSB (ex-Steaua Bukarest).

Klar fördel Kiev och FCK här.  

Kiev brukar gå vidare

Dynamo Kiev är suveräner när det gäller att gå vidare från gruppspel. Sedan 2012 har man gått vidare till Europa Leagues 16-delsfinaler varje år utom ett. Toppnoteringen kom 2014-15 då man nådde kvartsfinal där Fiorentina blev för svåra.

FCK har bara två slutspel de senaste fem åren (2016-17 och 2017-18) men missade i fjor, när MFF gick vidare från gruppspel för första gången. Lugano har aldrig lyckats ta sig så långt.

ANNONS

När det gäller slutspel kan det vara på sin plats att ta upp Chelsea som värdemätare. I vårens 16-delsfinal förlorade MFF med sammanlagt 1-5 mot Europa Leagues slutsegrare Chelsea. I omgången efter slog engelsmännen ut Dynamo Kiev med ännu klarare siffror: 8-0. 

Trots det är det fördel Kiev även här, men MFF nosar FCK i hasorna här. 

Kiev vinner och FCK tvåa

Ska man gå på de här parametrarna kommer Kiev att vinna gruppen och få med sig FC Köpenhamn till slutspelet. Inget, absolut inget, talar för Lugano som kommer att få kämpa för att hålla sig kvar i ligan.

Då har Malmö FF bättre läge att utmana än schweizarna, trots att de tunga parametrarna Europarutin, ligakvalitet och truppvärde talar emot MFF. Det som talar för är förra säsongens 16-delsfinal och i viss mån årets kval. Som vanligt får MFF slå ur underläge i Europa.

ANNONS
Publicerad 2019-09-13 kl 20:16

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto