POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Djurgårdens CL-seedning hänger på MFF

Djurgården tog hem SM-guldet och får därmed Sveriges plats i kvalet till Champions League. Om de blir seedade eller inte i första kvalomgången avgörs bland annat av hur det går för Malmö FF i det pågående Europa League.

De nyblivna svenska mästarna Djurgårdens IF går in i Champions League-kvalets första omgång (Q1) 2020. Det blir andra gången sedan 2008 som DIF spelar i Europakvalet. Den förra var 2018 då man åkte ut direkt mot ukrainska Mariupol i EL-kvalets andra omgång. De 1,5 Uefapoäng den förlusten gav är de enda DIF har, vilket gör att man istället får använda den svenska minimipoängen (20 procent av nationsrankingen) när man kvalar.

MFF kan öka DIF:s poäng

Efter förra säsongen var Sveriges minimipoäng 4,18 och hade inte räckt till seedning i CL-kvalets första omgång. Tack vare ett rekordbra svenskt Europakval och Malmös poäng i Europa League har minimipoängen ökat till 4,30. Det hade i somras varit tillräckligt för att hamna på rätt sida seedningsstrecket för Djurgården.

Vilken poäng som behövs för att bli seedat i CL-kvalets första omgång vet vi först när samtliga Europas ligor är färdigspelade. Men vi vet att för varje poäng som Malmö FF tar i Europa League ökar Djurgårdens chanser att bli seedat. En Malmöseger ger 0,10 poäng till minimipoängen och en oavgjord ger 0,05. Två segrar till för MFF och Djurgården är alltså uppe på 4,50 poäng.

Seedningen i kvalet

Skillnaden mellan att bli seedad eller inte är stor: i somras fick AIK, som tog den sista seedade platsen, möta Ararat-Armenia i Q1 istället för betydligt tuffare Celtic, Bate Borisov eller Ludogorets. Chansen att gå vidare till andrarundan ökar för DIF om de får ett överkomligt motstånd i första omgången. Och är man i CL-kvalets andra omgång räcker det med att överträffa sig själv en gång för att ta sig till Europa Leagues gruppspel.

Vägen till Europa League blir då: Vidare till CL-Q2 genom vinst i CL-Q1 där DIF är seedat. I Q2 blir man oseedat och risken är stor att man förlorar. Då får man en andra chans i Europa League-kvalets mästarspår i Q3 och får möta ett lag som blev utslaget i CL-förkvalet eller i CL-Q1. Det borde bli ett lättare lag, vilket ger bra chans att gå vidare till EL-playoff. Där får DIF i så fall troligen får möta ett bättre lag (AIK fick Celtic) och behöver överträffa sig själv för att gå vidare till gruppspelet.

Champions League då?

Astrit Ajdarevic är säker på att Djurgården går till Champions League. Det är lättare att säga under ett guldfirande än att göra det på plan. För att Djurgården ska ta sig till Champions League krävs det seger mot två klubbar i Celtic-klass plus ytterligare en bra motståndare. Skulle man dessutom bli oseedat i första omgången kan det bli ytterligare en tuff motståndare.

Det är bara fyra klubbar som går vidare till Champions League från CL-kvalets mästarspår. Det brukar inte vara några nykomlingar som når hela vägen, utan vana Europalag eller klubbar från någon av de bästa ligorna. Att ta sig till Europa League är svårt nog för ett mästarlag som, likt Djurgården, går in redan i första kvalomgången och har låg ranking.

MFF och Hammarby i EL-kvalet

Om inte Djurgården vinner även Svenska cupen så kommer både allsvenska tvåan Malmö FF och trean Hammarby starta i Europa League-kvalets första omgång.

Malmö FF med just nu 17,0 som sin klubbpoäng kommer att bli seedat i de tre första omgångarna (om de går så långt) och har stor chans att bli det även i playoff. I år krävdes just 17 poäng för att bli seedat i playoffet. MFF får 2 poäng till för varje seger de tar i Europa League och 1 poäng för varje oavgjord, så det finns möjligheter att bättra på poängen.

Hammarby, som inte Europakvalat sedan 2007, får precis som Djurgården lita till den svenska minimipoängen. Den räcker till seedning i första omgången men troligen inte längre. En kvartsfinalplats för MFF i Europa League behövs nog för att Hammarby ska vara med i kampen om att bli seedat i andra omgången. Risken är alltså stor att Hammarby åker på riktigt tufft motstånd redan där.

Cupvinnaren eller AIK

Den tredje svenska platsen i EL-kvalet går till vinnaren av Svenska cupen. Cupmästarna kommer att starta i EL-kvalets andra omgång.

Skulle något av de tre redan kvalklara lagen (Djurgården, Malmö eller Hammarby) vinna cupen blir det allsvenska fyran AIK som får platsen. Då blir det Malmö FF som startar i EL-kvalets andra omgång medan Hammarby och AIK får starta i första omgången.

Publicerad 2019-11-02 kl 20:34
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå