POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Portugal mot ännu en CL-plats

Det pågår en intensiv strid om sjätteplatsen på Uefas nationsranking mellan Ryssland och Portugal. I potten ligger en andra direktplats till Champions League.

Säsongen 2016/17 tappade Portugal sin femteplats på Uefas nationsranking när man passerades av både Frankrike och Ryssland.  Sedan dess har de tre behållit den interna ordningen: Frankrike femma, Ryssland sexa och Portugal sjua. Det har gett Frankrike och Ryssland två direktplatser till Champions League medan Portugal fått nöja sig med en.

Skiljer knappt en poäng

Efter den senaste omgången i Europaturneringarnas gruppspel gick Portugal förbi Ryssland och tog sig upp till sjätteplatsen igen. Om de lyckas hålla ryssarna bakom sig ända in i mål betyder det att Portugal går upp från en till två direktplatser i Champions League 2021 medan Ryssland tappar en av sina två.

Den här säsongen har Portugal utklassat Ryssland och tagit 2,7 poäng mer (5,7 mot 3,0). Nu är Portugal knappt en poäng före (0,966 för att vara exakt), vilket motsvarar tre segrar.

Zenit mot Benfica

Det är fördel Ryssland när det gäller lag i Champions League: de har Zenit och Lokomotiv Moskva i CL mot Benfica som ensam representant för Portugal.

Avgörandet kan stå i grupp G där Zenit möter Benfica i sista omgången. Den matchen kan mycket väl handla om vilken av klubbarna som går vidare från gruppspelet och därmed plockar hem 4 bonuspoäng till sin nation. De 4 bonuspoängen ger 0,67 poäng till Rysslands nationskoefficient och 0,8 till Portugals. Skillnaden beror på att poängen delas med antalet klubbar som nationen startat med i Europaturneringarna. Ryssland hade sex med från början mot Portugals fem. Samma sak gäller för varje seger som ger 2 poäng: de ger 0,333 poäng till Rysslands nationskoefficient och 0,400 till Portugals.

Hur det går i grupp G får vi en fingervisning om ikväll när Zenit spelar mot ledande Leipzig medan Benfica möter Lyon. Just nu är Zenit tvåa på 4 poäng och Benfica sist på 3 poäng i den jämna gruppen.

Lokomotiv Moskva får sikta in sig på att bli trea i sin grupp. De är redan fyra poäng efter topplagen Juventus och Atletico Madrid.

Fördel Portugal i EL

Portugals hopp står till Europa League, där man har fyra klubbar med mot Rysslands två. Inga bonuspoäng delas ut för avancemang till slutspelet men man kan samla ordentligt med poäng på att vinna matcher och gå långt i turneringen. Det är inte orimligt att tro att tre av fyra portugisiska lag går vidare: Braga leder sin grupp, Sporting är tvåa i sin och Porto är trea men med i racet. Det är bara Vitoria Guimaraes, ännu utan poäng, som är chanslösa.

För Rysslands del ser det värre ut: Krasnodar är trea, tre poäng efter Basel och Getafe medan CSKA Moskva fortfarande väntar på sin första poäng.

Striden om 15-platsen

En minst lika spännande strid, men inte lika enkel, står om femtondeplatsen. De på rätt sida strecket får en extra plats i CL-kvalet 2021, i League path. De på fel sida får nöja sig med att mästarlaget kvalar till CL.

Sju nationer slåss om tre platser. De två som har platserna 13 och 14 – Tjeckien och Danmark – har gått klart sämst och har bara ett lag kvar i Europa League. De som har gått bäst, Skottland och Serbien på 17: e och 18:e plats, har samlat dubbelt så många poäng den här säsongen som Danmark och Tjeckien, och har dessutom två lag i spel. Serbien har Röda stjärnan i CL och Partizan i EL medan Skottland har både Rangers och Celtic i EL.

Det skiljer mindre än 1 poäng mellan 19-placerade Kroatien och 15-placerade Grekland på rätt sida strecket. Danmark har 1,5 poäng tillgodo till Cypern (16:e) som är på fel sida, och Tjeckien har ytterligare 0,35 poängs marginal till dem.

Avståndet kan vara tillräckligt stort för Tjeckien och Danmark för att få en extra plats i CL-kvalet, men det kommer att bli knappt. Om själva 15-platsen är det vidöppet mellan Grekland, Cypern, Serbien, Skottland och Kroatien. Varje match kommer att vara betydelsefull.

Publicerad 2019-11-05 kl 17:00
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå