Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

MFF dominerar stort - men borde dra ifrån mer

Ingen klubb på 2000-talet har stått för så stor del av Sveriges nationsranking som Malmö FF gör just nu. För att hitta någon som slår MFF:s 38 procent måste man gå tillbaka till IFK Göteborgs storhetstid.

ANNONS

Det är bra för svensk fotboll att en klubb drar ifrån: ju jämnare poängfördelning mellan klubbarna, desto längre ner har Sverige halkat på nationsrankingen. 

I och med segern över Lugano i Europa Leagues gruppspel höjde Malmö FF Sveriges koefficient med 0,5 poäng och tog oss förbi Norge upp till 21:a plats på Uefas nationsranking. Nu står MFF för 38 procent av de inspelade poängen till nationsrankingen, vilket är unikt högt för Sverige under 2000-talet. 

Malmö FF tog över som Sveriges poängbästa lag efter det andra Champions League-deltagandet 2015 då man kom upp i 31 procent av den svenska poängen. Genom de två senaste årens Europa League-framgångar har man dragit ifrån och är nu uppe i för 2000-talet rekordhöga 38 procent. 

Näst mest poäng har AIK spelat in. De står för 19 procent , hälften så mycket som MFF.

ANNONS

Lågt internationellt sett

Med svenska mått mätt är det en hög siffra, men den är låg om man tittar på hur poängfördelningen ser ut i jämförbara nationer, de som är på platserna 11-30 på nationsrankingen. Bästa klubben i de flesta nationer ligger på över 40 procent av poängen, ända upp till drygt 60, som Astana i Kazakstan och Ludogorets i Bulgarien. 

Fram till 2018 låg den svenska bästaklubben oftast under 30 procent, ända ner till 17 procent (Helsingborg 2009) vilket är helt unika siffror för länder under topp-10. Det är den jämna Allsvenskan som ständigt bytte mästare och topplag som slår igenom i den jämna poängfördelningen mellan klubbarna i Europaspelet.  

Den jämna Allsvenskan må ha varit spännande, men den var inte bra för Sveriges nationsranking. Om alla delar lika på poängen och ingen drar ifrån är det svårt att bli seedad efter de inledande kvalomgångarna. Det betyder att alla får svår lottning när det drar ihop sig till playoff (oftast tidigare). 

ANNONS

IFK Göteborgs storhetstid

Ju högre andel av poängen Sveriges poängmässigt bästa klubb haft, desto högre på nationsrankingen har man legat. Under IFK Göteborgs storhetstid var Sverige som bästa tia i Europa efter säsongen 1988-89. Då hade Änglarna stått för rekordhöga 56 procent av poängen. Varken förr eller senare har Sverige varit bättre rankade, eller haft en klubb som stått för större andel av poängen. 

Sambandet mellan poängbästa klubb och nationsrankingen är tydligt, men inte hundraprocentigt. Sverige höll sig på 24:e plats när HIF var poängbäst på rekordlåga 17 procent, medan bottennoteringen 28:e plats kom 2007 trots att Djurgården stod för nästan 32 procent av de svenska poängen. Det stämmer bättre när vi åter var nere som 28:a 2011. Då tog Elfsborg över som Sveriges bästa klubb med bara 23 procent av poängen.

ANNONS

Dyrbar MFF-miss 2016

Trots att Malmö FF nu ökat till 38 procent av den svenska poängen har förbättringen på nationsrankingen inte varit överdriven. Under Elfsborgseran (2012-2015) pendlade Sverige mellan 23 och 28 på nationsrankingen, sedan MFF tog över har vi varit 21:a eller 22:a. 

Svaret på varför det inte ser bättre ut ligger till en del i de avvikelser Malmö har som bästaklubb. Bland de trettio översta nationerna är det bara Sverige som har en bästaklubb som inte deltagit i samtliga Europaspel (kval eller huvudturnering) de senaste fem åren. 

Femteplatsen i Allsvenskan 2015 och förlusten på straffar i cupfinalen mot Häcken året efter kostade viktiga poäng för MFF och Sverige när man missade Europakval 2016.

Debaclet mot Vardar

Malmö FF avviker också när det gäller bästaklubbens lägsta inspelade poäng under en säsong. Debaclet 2017 när man åkte ut mot Vardar efter oavgjort hemma och förlust borta gjorde att MFF bidrog med usla 0,5 poäng till nationen. Det är bara fem andra bästaklubbar bland de trettio toppnationerna som har lika dålig eller sämre lägstapoäng (Gent, Besiktas, Maccabi Tel-Aviv, Ludogorets och Röda stjärnan). Ett föredöme är Qarabag som under de fem senaste säsongerna aldrig stått för mindre än 6,5 poäng. Celtic (7,5) och Olympiakos (8,5) har ännu högre lägstanivåer.

ANNONS

Malmös högstapoäng 13,0 står sig däremot bra i konkurrensen upp till femtondeplatsen. Till exempel har Olympiakos och Celtic båda 12,5 som bästa poäng på en säsong.

Framgång föder framgång

Varför har då Malmö FF lyckats dra ifrån de övriga svenska klubbarna? Framgång föder framgång i Europasammanhang genom seedningssystemet. Efter MFF:s två Champions League-år har man varit seedade i fler kvalomgångar än andra svenska klubbar, vilket gjort att man lottats mot lättare motstånd och därmed haft lättare att samla poäng, både till sig själv och till Sverige.

Fakta: Så räknas nationspoängen ut

Nationskoefficienten är summan av de poäng de svenska klubbarna spelat in i Champions och Europa League (inklusive kval), delat med antal klubbar som startat. Det är de fem senaste åren som räknas. 

För nationsrankingen spelar det ingen roll hur långt man går i kvalet, det är resultatet i de enskilda matcherna som räknas. I kvalet ger en seger 1 poäng och ett kryss ger 0,5 poäng till nationens samlade poängsumma. I huvudturneringarna är poängen dubbelt upp: 2 för seger och 1 för oavgjort. Dessutom delas bonuspoäng ut, främst för klubbar som spelar i Champions League. 

ANNONS

För varje klubb som går till Champions Leagues gruppspel delas 4 bonuspoäng ut. Lika mycket får nationen för klubbar som går till Champions Leagues slutspel.

En extra bonuspoäng tillkommer också för varje slutspelsrunda i CL, medan Europa League bara har bonuspoäng från kvartsfinalerna och framåt (1 poäng där också). 

Sveriges nationskoefficient är just nu 21,5 poäng. Om MFF vinner bortamatchen mot Lugano får Sverige 2 poäng som ska delas med antalet startande klubbar (fyra), vilket ger 0,5 poäng till Sveriges nationsranking, som då blir 22,0.

Publicerad 2019-11-06 kl 18:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto