POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
4d

MFF:s kryss ett litet lyft - och kampen om EL-kvalet

Malmö FF fick med sig en poäng från torsdagens sömnpiller i Europa League mot Lugano. Det ger poäng såväl till MFF som Sverige och de två andra svenska klubbar som ska Europakvala i sommar.

MFF: En seger till behövs

I och med 0-0-matchen i Schweiz gick Malmö FF upp till 18,0 poäng på Uefas klubbranking. En seger till på de två sista matcherna i gruppspelet så är MFF tillbaka på de 20,0 man hade efter förra säsongen. Då är hela tappet för att första Champions League-året 2014-15 fallit för femårsregeln ersatt.

18,0 kan räcka till seedning genom hela Europa League-kvalet nästa år, men det är långt ifrån säkert. Det hade dock räckt i somras då sist seedat lag i EL-playoff (Wolverhampton) hade 17,092.

Ohjälpligt efter Schweiz

Malmöpoängen gav också en poäng till Sverige, vilket på nationsrankingen ger 0,25 poäng (1 poäng delat med 4 startande klubbar), till 21,75 i totalpoäng.

Det gör att Sverige på 21:a plats dragit ifrån Norge, som vi passerade efter MFF:s hemmaseger mot Lugano. För att Norge ska gå om igen måste Rosenborg vinna en match mer än MFF på de två återstående Europa League-matcherna.

Lugano-MFF var också ett möte mellan Schweiz och Sverige, 20 och 21 på nationsrankingen. Även om MFF vunnit mot Lugano skulle Sverige inte kunna komma ifatt Schweiz. Både Basel och Young Boys, de andra två schweiziska klubbarna i EL, leder sina grupper och samlar poäng i en omfattning MFF inte kan hålla jämna steg med.

Uppåt för DIF och Hammarby

MFF:s kryss gör också att Djurgårdens och Hammarbys poäng på klubbrankingen ökar från 4,30 till 4,35. Eftersom de inte har tillräckligt med egna uefapoäng får de 20 procent av den svenska nationspoängen som sin klubbpoäng, så när den svenska nationspoängen ökar får Djurgården och Hammarby bättre klubbpoäng. 

0,05 poäng är ingen stor uppgång men kan vara avgörande för Djurgården i en streckstrid om att bli seedat i CL-kvalets första omgång.

Kampen om platserna i EL-kvalet

En bit ovanför Sverige pågår kampen om 15-platsen. Nu gäller det inte bara att man får två klubbar i Champions League-kvalet, utan också att överhuvudtaget få med en klubb i det nya, bantade EL-kvalet. Det är bara klubbar från de 15 bästa nationerna som får plats i kvalet till Europa League när det nya formatet börjar gälla 2021. Vilka nationer det blir avgörs den här säsongen.

Efter Apoels seger mot Qarabag i Europa League gick Cypern upp till 15-platsen på Greklands bekostnad. Även Skottland tog sig förbi Grekland och är uppe på 16:e plats. Både Celtic och Rangers går bra i EL och det mesta talar för att skottarna går in bland de femton bästa.

Det skiljer mindre än en halv poäng mellan Cypern på 15:e plats och Grekland på 17:e. Varken Tjeckien eller Danmark (13 och 14) är helt säkra än, och Kroatien och Serbien (18 och 19) kan inte räknas bort.

Redan nu vet vi att Schweiz, som var tolva så sent som efter säsongen 2017-18, inte kommer att få någon EL-kvalplats. Mycket talar också för att Grekland, som inte varit utanför topp-15 sedan 1991-92, missar det nya EL-kvalet.

Olympiakos är ensam grekisk klubb kvar i Europa och ligger sist i sin CL-grupp. Enda räddningen för Grekland skulle vara att Olympiakos tar sig förbi serbiska Röda stjärnan och kniper tredjeplatsen i gruppen. Då är Olympiakos vidare till Europa Leagues 16-delsfinal och har en chans att hålla Grekland kvar på rätt sida 15-strecket. Olympiakos och Röda stjärnan möts i sista gruppspelsmatchen den 11 december.

Publicerad 2019-11-10 kl 12:00
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå