POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
2v

Håll koll på Vitryssland och Georgien!

Det är bara två av de tretton vår-höst-ligorna som inte avgjorts än. Båda påverkar Djurgårdens chanser att bli seedade i den första omgången av CL-kvalet 2020. För bästa DIF-utfall: håll tummarna för Dinamo Brest och Dinamo Batumi. För MFF:s del är det bättre om Bate vinner i Vitryssland.

Bate Borisov missar guldet?

Efter tretton raka ligasegrar ser Vitrysslands dominanter Bate Borisov ut att missa guldet. Med bara två omgångar kvar leder Dinamo Brest med 5 poäng. En seger mot Vitebsk på söndag och ett sensationellt tronskifte är ett faktum.

För Djurgårdens del skulle det vara riktigt bra. Bate har 24,0 poäng på Uefas klubbranking och skulle bli seedat långt före Djurgården i Champions League-kvalets första omgång. Om det istället blir Dinamo Brest som vinner hamnar de efter DIF i seedningstabellen för CL-Q1. Brest kommer att kvala på Vitrysslands minimipoäng som är 3,775 mot Djurgårdens 4,350 (Sveriges minimipoäng).

På söndag möter Dinamo Brest ligatian Vitebsk och Bate tar sig an fyran Dinamo Minsk. Sista omgången spelas helgen efter då det är Brests tur att möta Dinamo Minsk medan Bate avslutar mot ligasexan Torpedo Belaz Zhodino.

Guldläge för Dinamo Tbilisi

I Georgien är läget det motsatta: Med två matcher kvar leder högrankade Dinamo Tbilisi ligan, två poäng före Djurgårdens hopp Dinamo Batumi

Dinamo Tbilisi är Georgiens dominerande klubb och har vunnit ligan fler gånger än de andra klubbarna har gjort tillsammans, 16 mot 14. Trots regelbundet Uefaspel är Tbilisis poäng (4,75) inte mycket högre än Djurgårdens (4,35). DIF kan faktiskt ta sig förbi Tbilisi, men då krävs fyra segrar till och en oavgjord för Malmö FF i det pågående Europa League – vi pratar typ kvartsfinal. Mer om hur det funkar i det här inlägget.

Om Dinamo Batumi skulle lyckas gå om Tbilisi är deras 1,15 (Georgiens minimipoäng) ruskigt långt bakom DIF. För att det ska ske krävs nog att Dinamo Tbilisi tappar poäng i söndagens match mot Dila Gori. För när ligan avgörs den 30 november spelar Tbilisi hemma mot hopplösa sistalaget Wit Georgia, där har de en säker trepoängare.

Batumi möter bottenlaget Rustavi Metalurgist på söndag (det ska inte vara något problem) och avslutar borta mot ligafyran Lokomotiv Tbilisi. Två segrar krävs av Batumi för att de ska ha en chans på titeln.  

Omvänt för Hammarby

Hammarby har samma Uefapoäng som Djurgården, Sveriges minimipoäng 4,35, vilket gör att läget är det omvända för dem i Europa League-kvalet. För Bajen är det bättre att de högrankade klubbarna Bate Borisov och Dinamo Tbilisi vinner ligorna och går till CL-kvalet så att Hammarby får lågrankade tvåor bakom sig i EL-kvalets seedningstabeller. Tvåorna i Vitryssland och Georgien startar, precis som Hammarby, i Europa League-kvalets första omgång.

Nu kommer det troligen inte att spela någon för roll Hammarbys seedning huruvida man får högre eller lägre rankade tvåor i Georgien och Vitryssland. Stockholmslaget kommer med största sannolikhet att bli seedat i första omgången men inte i andra, om de väl tar sig dit.

Bara Bate går före MFF

Då är det viktigare för Malmö FF att slippa Bate Borisov i Europa League-kvalet. Bate är med sina 24,0 den enda av klubbarna i Georgien och Vitryssland som rankas högre än MFF. Malmö har just nu 18,0 poäng (kan bli mer) vilket borde betyda streckstrid om att bli seedat i ett eventuellt Europa League-playoff. Ju fler klubbar med högre poäng som vinner sina ligor, desto större chans att MFF blir seedat genom hela EL-kvalet, precis som man var i år.

På Twitter (@uefaranken) uppdaterar jag om ligaavslutningarna i Vitryssland och Georgien när det händer något intressant. Där kommer också en del annat om Uefaturneringarna som inte får plats i bloggen.

Publicerad 2019-11-22 kl 17:29
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå