POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
37v

Första seedningstabellerna - MFF behöver vinna

Säsongens första seedningstabeller är klara – och det kunde sett bättre ut för de svenska klubbarna. Djurgården har några platser upp till seedningsstrecket i CL-kvalets första omgång och Malmö FF behöver troligen en seger till för att seedas hela vägen genom EL-kvalet.

Seedningstabellerna

Seedningstabeller var starten för Uefaranken för fem år sedan. Det är tabeller över nästa CL- och EL-kval beräknat på nuvarande ligaställningar och klubbranking. De visar vilka klubbar som just nu skulle vara seedade och vilka som skulle vara oseedade i de olika kvalomgångarna – och vilka som kan förväntas gå till gruppspelen.

Seedningstabellerna för alla kvalomgångar finns på uefaranken.se. De uppdateras en eller två gånger i veckan fram till alla ligor avgjorts i början av juni.

För mer om hur seedningstabellerna fungerar, se längst ner i inlägget under rubriken ”Så funkar seedningstabellerna”.

En seger till för Malmö FF

Malmö FF var seedat genom hela Europa League-kvalet i somras. Frågan är om deras nuvarande 18,0 poäng räcker till att upprepa det i kvalet 2020. I de tre första omgångarna av Europa League-kvalet kommer det inte att vara några problem för MFF, där kommer man att vara seedat. Men i Europa Leagues playoff är Malmö i nuläget två platser ifrån.

En seger till för MFF i någon av de två återstående gruppspelsmatcherna (varför inte mot Dynamo Kiev hemma på torsdag?) för upp dem till 20,0 – samma poäng som de kvalade på i somras. Det skulle inte garantera seedning i EL-playoff men göra att chansen är stor – om man väl tar sig så långt. Malmö FF börjar i kvalomgång 1 (kvalomgång 2 om man själv eller Djurgården vinner cupen) och måste alltså besegra tre lägre rankade klubbar innan man väl är i playoff.

Om Malmö mot förmodan vinner både mot Kiev och Köpenhamn går man upp på 22,0 poäng och kan känna sig hyfsat säker på seedning i ett eventuellt EL-playoff nästa sommar, även om det är långt kvar och mycket kan hända i EL-kvalets seedningstabeller.

Djurgården får det kämpigt

Djurgården ser ut att få det svårt att bli seedat i Champions League-kvalets första omgång. Trots att Dinamo Brest vann vitryska ligan är DIF fyra platser från seedning. Med rätt segrare i det pågående Champions League (dvs en klubb som även fixat en plats i CL-gruppspelet genom sin insats i den inhemska ligan) räcker det med att ta sig förbi tre klubbar.

Seedning i de olika kvalomgångarna är viktigt. För Djurgårdens del handlar det om att slippa risken att få möta Celtic, Astana eller Röda stjärnan redan i CL-kvalets första omgång. Lyckas man hamna på rätt sida seedningsstrecket blir klubbar typ Sutjeska (Montenegro). Partizani Tirana (Albanien) och Sarajevo (Bosnien) de svåraste man kan lottas emot.

Djurgården har fortfarande chansen att förbättra sin rankingpoäng. Deras 4,35 är den svenska minimipoängen, vilken ökar med en tiondel för varje ytterligare match Malmö FF vinner i det pågående Europa League. Det kan bli avgörande för DIF i en streckstrid om seedning eller inte.

Redan på söndag finns det en liten chans att Djurgårdens läge förbättras. När georgiska ligan avgörs har Dinamo Batumi fortfarande chansen att gå förbi högrankade Dinamo Tbilisi, men då krävs att Tbilisi tappar poäng mot sopjumbon Wit Georgia (inte troligt) samtidigt som Batumi vinner mot Rustavi Metalurgist.

Hammarby seedat i EL-Q1

För Hammarby blir det som det ser ut nu. Man blir seedat i Europa League-kvalets första omgång men har ingen chans att bli det i andra omgången. Just nu är Hammarby 33:a av 46 seedade i EL-Q1 medan man är 21 platser ifrån seedning i EL-Q2 (58:a men 37 seedas).

Det enda som skulle kunna få upp Hammarby till den seedade halvan av EL-Q2 skulle vara en finalplats i det pågående Europa League för Malmö FF.

Om AIK får den sista platsen

Skulle Djurgården, Malmö FF eller Hammarby vinna Svenska cupen får AIK den tredje svenska EL-platsen. Så länge Svenska cupen inte är avgjord har jag med dem i seedningstabellerna.

AIK har 7,0 poäng efter fem raka Europakval som kröntes med EL-playoff i år. Det gör att AIK, om de får en Europaplats, kommer att vara seedade i de två första omgångarna av Europa League-kvalet. I Q2 ligger de just nu 26:a av 37 seedade och det skiljer 1,5 poäng ner till sist seedade lag. Det ska inte vara något problem för AIK att hålla sig på rätt sida strecket.

Om AIK tar sig till tredje kvalomgången är det slut på seedningen. Det är tio klubbar mellan dem och seedningsstrecket. Även om det kommer att hända mycket i ligorna under våren och mer än fyrtio cuper ska avgöras kommer det inte att kunna lyfta AIK tillräckligt mycket.

Så funkar seedningstabellerna

Seedningstabellerna är alltså dels en lägesbild över vilka klubbar som just nu ligger på Europaplats, dels en förutsägelse om hur det kommer att gå i kvalet.

För Champions League-kvalet, där Djurgården kommer att bli Sveriges representant, är det hyfsat enkelt. Det är dels ligans placering på nationsrankingen 2018-19, dels den aktuella ligatabellen som avgör vilka klubbar som startar var.

Det man bör hålla lite koll på är att tabellerna görs utifrån förutsättningen att de lag som vinner Champions League och Europa League kommer att utnyttja friplatserna till Champions League. Med en CL-segrare som redan är kvalificerad till Champions League via sin ligaplacering blir det förändringar i startlistorna som påverkar ända ner till Champions League-kvalets första omgång. Det var det som gjorde att AIK till slut blev seedat i första omgången i sommarens CL-kval.

I seedningstabellerna för Europa League-kvalet ställer cuperna till det. Cupvinnaren får varje nations bästa Europa League-plats. Där finns ju inte som i ligorna aktuella tabeller över vem som ligger närmast att ta hem cupen, vilket gör det svårt att förutse vinnaren.

Jag har gjort så här: Så länge cupen inte är avgjord har jag utgått från att en redan Europaklar klubb vinner cupen och lagt in laget som står på tur om det skulle inträffa. I  Sveriges fall allsvenska fyran AIK.

Det gör att allsvenska tvåan Malmö FF, som är klara för EL-kval 1 går in först i EL-kval 2 i seedningstabellerna. Detta eftersom vi inte vet vem som vinner Svenska cupen, och så länge det är så står MFF på den bästa svenska EL-platsen (som börjar i EL-Q2) medan allsvenska fyran AIK är med på den sista svenska EL-platsen.

Är något obegripligt, fel eller bara konstigt? Hör gärna av dig i kommentarfältet nedan, på Twitter, via mejl eller på Facebook.

Publicerad 2019-11-27 kl 18:23
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto