POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Bara uppåt efter Rosenbergs magiska 4-3-mål

Markus Rosenbergs 4-3 på övertid mot Dynamo Kiev var inte bara ett fantastiskt avsked till Malmöpubliken utan också ett mål som kan lyfta MFF till seedning genom hela Europa League-kvalet även nästa år.

Målet som gav Malmö FF segern mot Dynamo Kiev säkrade inte på något sätt avancemang till slutspelet i Europa League. För det krävs fortfarande att MFF vinner mot FC Köpenhamn i Parken, om nu inte Kiev mot förmodan skulle tappa poäng hemma mot Lugano.

Men målet gav såväl MFF som Sverige och Tele2-klubbarna ett lyft. I rena siffror betydde det 2,0 poäng till Malmös klubbranking (nu 20,0), 0,5 poäng till Sveriges nationsranking (nu 22,25) och 0,1 poäng till Sveriges minimipoäng, den poäng Djurgården och Hammarby kommer att kvala på. Den är nu uppe på 4,45.

Malmö FF är tillbaka på 20,0

Segern innebär att Malmö FF den här säsongen har spelat in 6,0 poäng till sin klubbranking. Därmed har man fullt ut ersatt poängen som försvann när det första CL-året (2014-15) ströks inför denna säsong – det är ju de fem senaste åren som räknas. Att MFF lyckas behålla sin klubbranking på 20,0 som man kvalade på i år är oerhört starkt.

Det gör också att Malmö FF tar steget upp på rätt sida seedningsstrecket i Europa Leagues playoff, förbi Getafe och Partizan. Mycket talar nu för att MFF blir seedat genom hela sommarens Europa League-kval. Det gäller dock att vinna matcherna mot de oseedade motståndarna också. För att hålla Getafe (eller annan klubb på Spaniens minimipoäng) bakom sig krävs troligen en poäng till, det vill säga ett kryss mot FCK. Senast låg Spaniens minimipoäng på 20,714, det kommer att bli något liknande efter den här säsongen.

På den totala klubbrankingen gick MFF upp till 71:a plats tack vare segern. Poäng, helst seger, mot FCK och den placeringen kommer att förbättras ytterligare.

Djurgården upp en tiondel

Tack vare Rosenbergmålet höjdes den svenska minimipoängen som Djurgården och Hammarby kommer att kvala på från 4,35 till 4,45. Det gav ingen skjuts uppåt för Djurgården i seedningstabellen för Champions League-kvalets första omgång, DIF är fortfarande 21:a, fyra platser från seedning.

Den extra tiondelen kan dock bli viktig när nya klubbar tar över ledningen i sina ligor. Skulle MFF lyckas slå även FCK går Djurgården förbi albanska ligaledarna Partizani Tirana som ligger 0,05 poäng före.

Sveriges nationsranking

Efter Sveriges rekordfina kval och nu Malmös framfart i Europa League är den svenska poängen för denna säsong uppe i 5,25. Det är bara Östersund-året 2017-18 (5,35) som har varit bättre den senaste femårsperioden.

Kan Sverige hålla den nivån fem år i följd är man med i striden om 15-platsen på nationsrankingen och kan därmed få både två platser i Champions League-kvalet och en klubb med i det nya Europa League-kvalet som införs 2021. Det krävs ett snitt på cirka 5,4 per säsong för att lyckas med det.

Publicerad 2019-11-29 kl 08:50
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå