POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
31v

Svenska skalper: Göteborg och MFF dominerar

När Malmö FF i torsdags slog Dynamo Kiev var det den klubb med högst Uefapoäng som MFF besegrat under den senaste storhetstiden. Snabbt dök frågan upp om hur segern står sig gentemot andra svenska klubbars segrar mot toppklubbar, både i närtid och historiskt. Här är svaret!

Eftersom poängberäkningen har ändrats flera gånger, både vad gäller turneringarnas poängfördelning och hur stor andel av nationsrankingen som får tas med i klubbpoängen, har jag använt placering på klubbrankingen som värdemätare.

Bosmandomen och pengarnas allt större makt har gjort att klyftan mellan de bästa klubbarna och de svenska ökat under de senaste decennierna. Därför har jag gjort en tabell för 2000-talets bästa svenska skalper och en för hela Europahistorien.

Förhoppningsvis har jag fått med alla segrar mot högrankade motståndare, men kan ha missat någon. Det var till exempel mer tur än skicklighet att jag kollade upp Dundee United, som uppenbarligen har varit rankad som en av Europas tio bästa klubbar.

HIF toppar på 2000-talet

Dynamo Kiev rankades som 23:a i Europa när den här säsongen började, vilket gör att Malmö FF:s 4-3-seger går in på sjätte plats på listan över svenska skalper på 2000-talet.

Malmös främsta seger detta sekel är fortfarande den mot Kievs landsmän Sjachtar Donetsk i Champions Leagues gruppspel 2015. Då var Sjachtar rankade som Europas 18:e bästa lag.

Den främsta skalpen av alla detta sekel togs år 2000 av Helsingborgs IF när man slog ut Inter i CL-playoff. En straffräddning av Sven Andersson blev avgörande. Han gick till historien som San Siro-Sven och HIF gick till Champions League. Inter var då rankat nia, och någon bättre skalp har ingen svensk klubb tagit efter det.

Östersund mot Arsenal

Näst bäst då? Östersunds FK som avslutade sitt osannolika Europa League-äventyr med att vinna borta mot elfterankade Arsenal. Segern räckte dock inte till avancemang till åttondelen. EL-äventyret började för övrigt med att ÖFK besegrade 30-rankade Galatasaray, vilket också tar sig in på topplistan över svenska skalper under 2000-talet.

Tredjeplatsen på listan delas mellan MFF och AIK, som båda vunnit mot 18-rankade klubbar. Malmö mot Sjachtar 2015 och AIK mot CSKA Moskva 2012. AIK:s vändning mot CSKA, från 0-1-förlust hemma till 2-0-seger borta tog dem till Europa League. Där passade man också på att vinna mot 22-rankade PSV Eindhoven, vilket är den femte högst rankade klubb som ett svenskt lag besegrat under 2000-talet.

Fyra segrar mot Europatvåor

För att kunna jämföra alla säsonger från 1955-56 när Europacupen började, har jag använt mig av Kassiesas klubbranking för åren före 1979. Det var först då som Uefa införde en officiell klubb- och nationsranking. Kassiesa har använt samma regler som det var 1979 på de 23 föregående åren för att få fram hur klubbrankingen skulle varit.

Jag var övertygad om att IFK Göteborg skulle sopa banan med allt och alla när det gällde besegra högrankade motståndare, men så är det inte. Malmö FF och Göteborg har båda, två gånger var, besegrat lag som varit rankade tvåa i Europa.

MFF-seger mot Bayern München

MFF besegrade Bayern München på Malmö Stadion med 1-0 i Europacupens andra omgång 1975. Tommy Andersson var segerskytt, men det räckte in till avancemang eftersom man förlorade med 2-0 i returen.

Räckte till avancemang gjorde däremot segern över Dynamo Kiev i samma omgång tre år senare. Efter 0-0 i Kiev och 2-0 hemma gick MFF sedan hela vägen till Europacupfinalen i München 1979.

Dubbelt upp mot Barcelona

IFK Göteborgs två segrar mot Europas näst högst rankade lag togs båda mot Barcelona. 1986 vann man med 3-0 på Ullevi i semifinalen i Europacupen efter två mål av Torbjörn Nilsson. Dock räckte det inte för att upprepa Malmös bragd och ta sig till final, men det var nära: Göteborg förlorade på straffar i returen.

1994 var det i Champions Leagues gruppspel man besegrade Barcelona för andra gången, nu med 2-1 (Jesper Blomqvist avgjorde i 89:e). IFK Göteborg vann sin grupp , före Barcelona, 15-rankade Manchester United och Galatasaray. Galet!

Två år senare slog IFK Göteborg Milan, också det i gruppspelet, med 2-1 (Niclas Alexandersson segerskytt). Dock slutade man sist i gruppen det året.

Djurgården och Helsingborg

De åtta översta platserna på listan över alla tiders svenska skalper delas mellan Göteborg och MFF (fyra var). Sedan delar Helsingborg och Djurgården niondeplatsen med segrar över nionderankade klubbar.

Helsingborg med 2000-talets bästa skalp (Inter år 2000) och Djurgården med segern över Feyenoord i Uefacupen 1976. DIF:s seger var dock inte tillräcklig eftersom man förlorat med 4-2 i Rotterdam.

Halmstad och Åtvidaberg

Två svenska klubbar till är med på listan över de som besegrat lag rankade bland de tjugo bästa. Det är Halmstad, som slog Parma 1995 och Dynamo Dresden 1977, och Åtvidaberg som vann över Bayern München 1973. Conny Torstensson gjorde mål – och flyttade till München året efter.

Med på listan finns däremot inte Trelleborgs FF, trots att man sensationellt slog ut Blackburn 1994. Engelsmännen var då på uppgång och gjorde sin första Europaturnering på 1990-talet.

Publicerad 2019-11-30 kl 19:50
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto