Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ordningen återställd - MFF på rätt sida strecket

Uefaranken

Just nu är det är ligorna längst upp – England och Frankrike – som påverkar Malmö FF:s seedningsläge, medan Djurgården är beroende av de längre ner på rankingen, som Wales och Nordirland. Oavsett är det positivt för både MFF och DIF efter helgens matcher.

Malmö FF på seedningsplats igen

Malmö FF avancerar två platser i seedningstabellen till Europa Leagues playoff och är nu tolva av tretton seedade. För det kan MFF tacka stjärntrion Di Maria, Mbappe och Cavani som såg till att PSG vann över Lyon med 4-2. Högrankade Lyon är nu nere på nionde plats i ligatabellen och utanför Europaplatserna. Istället är det Strasbourg med den franska minimipoängen 11,2 som tagit över den franska platsen i EL-kvalet. De är långt efter Malmö.

Den andra är mer en effekt av den haltande tabellen i England. Där har Everton med lägre ranking än MFF gått förbi Manchester United upp till sjundeplatsen tack vare en match mer spelad. Det kan bli svårt för United att ta tillbaka den förlorade sjundeplatsen direkt, eftersom man möter Chelsea borta i nästa omgång.

ANNONS

Tittar man på seedningen i Europa Leagues gruppspel är MFF nu bara två platser och 1,5 poäng från seedningsgrupp 2. Det ser inte helt omöjligt ut att hamna där – om man lyckas upprepa bedriften att ta sig till gruppspelet återigen. För som ni vet är placeringen i seedningstabellerna ingenting värt om man inte gör jobbet och går vidare från de inledande kvalomgångarna. Tabellerna bygger på att högre rankade lag slår ut lägre.

Ljusare för Djurgården

Djurgården ligger kvar på en oseedad 22:a plats i seedningstabellen för Champions League-kvalets första omgång. Det ser dock lite ljusare ut för dem tack vare resultaten i Wales och på Nordirland.

I förra veckan befarade jag att högrankade The New Saints skulle defilera hem ligan sedan man besegrat utmanarna Connah’s Quay Nomads. Det stämde inte. I helgen fick TNS oväntat stryk hemma mot Newtown, som med nöd och näppe klarade sig vidare till mästerskapsserien. Connah’s Quay gjorde däremot vad de skulle, så nu skiljer bara 1 poäng igen mellan de två topplagen i Wales. Djurgården ska hålla tummarna för att Connah’s Quays avgår med segern.

ANNONS

På Nordirland ser det riktigt bra ut nu. Enda hotet från förkvalets fyra nationer är nordirländska Crusaders som förlorade i helgen. De är nu nere på fjärde plats och har 5 poäng upp till ledande Linfield. I nästa omgång (den 21 februari) möts Crusaders och Linfield. Seger för Linfield där och Crusaders kan nog betraktas som avhängda.

Om Djurgården ska ha en chans att bli seedat krävs att både Nordirland och Wales slutar på rätt sätt (dvs att varken The New Saints eller Crusaders vinner). Dessutom krävs det att tre ligor till som har högrankad ledare vinns av ett lag med lägre ranking än Djurgården. Bosnien, Albanien och Polen är de bästa hoppen i nuläget.

Publicerad 2020-02-11 17:13

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto