Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Vilken position får Oliver Berg?

Viktor Elm 2022-12-01 11:56

Som Allsvensk fotbollsspelare är det alltid skönt när semestern kommer. Givetvis fungerar det likadant inom de flesta yrken men som fotbollsspelare är det en konstant press och stress under hela säsongen. Inte sällan blir man sjuk sekunden efter man stiger ut från sista träningen för året. Samma sak varje år. Precis som att kroppen kan slappna av och när det händer ser alla möjliga bakterier och virus sin chans att attackera. 

Varje år får man också med sig ett träningsprogram hem. Första två veckorna brukar vara fria från träning medan det sen återigen är dags att bygga upp sig. Sverige har som sagt världens längsta försäsong och jag har många gånger funderat på om man inte kunde ha aningen längre semester ändå. Visst försämras formen ganska snabbt men vi har ändå månader på oss att komma i form. Man hinner liksom toppa formen och sen vara helt ur form minst två gånger under en försäsong.

Hur som helst, det där träningsprogrammet man får med sig har jag under alla år följt till punkt och pricka. Ofta har jag gjort lite mer än det föreslagna bara för att jag vill komma tillbaka starkare och uthålligare än alla andra. Den drivkraften har alltid varit mitt starkaste vapen. Ingen kan nog hävda att jag tekniskt sett är den största bolltalangen men min hjärna besitter en stor talang, den är perfektionistiskt lagd och den ger inte upp. Det har hjälpt mig mycket genom alla år. Jag blir aldrig nöjd men jag har alltid haft förmågan att träna hårt och mycket för att försöka bli nöjd. Ni förstår säkert att det inte alltid är bra att aldrig vara nöjd. Ibland måste man vara snäll mot sig själv och ge sig en klapp på axeln. Till alla ungdomar där ute som vill bli proffs; jobba stenhårt, ge inte upp, ha en plan, ta hjälp när ni behöver och BERÖM ER SJÄLVA. Det sista har varit mitt stora problem, tyvärr!

ANNONS

Under flera år åt jag inget godis, drack ingen läsk. Jag åt bara långsamma kolhydrater och mängder med hälsosam mat. För att någon tvingade mig? Nej, för att jag fick för mig att det var något som jag var tvungen att göra. För att bli bättre. Skulle jag så här i efterhand säga att det var hälsosamt? Kroppsligt kanske ja, men mentalt var det långt ifrån hälsosamt. Är man eller vill man bli elitidrottare krävs det en hel del. Talang är en sak men förmågan till självkontroll och disciplin är en större faktor till framgång. Kost och sömn är viktiga men man måste kunna unna sig saker att äta som inte alltid är bra för kroppen men som man mår bra av mentalt.

Nog om semester, förberedelser och träning. Allsvenska Silly-fönstret är öppet och det händer en del. AIK är väl det laget som är mest aktivt. Förståeligt och proaktivt. De tänker att de ska stå där med ett slagkraftigt lag redan vid säsongsstart. Magashy och Faraj är två spelare jag har koll på och de kommer att kunna föra AIK framåt. Rui Modesto är ett väldigt intressant namn i mina ögon. När man pratar med folk som har bättre koll än jag så verkar det vara en spelartyp som AIK behöver. En spelare som verkar vara lik Otieno men tydligen begåvad med en ännu finare passningsfot. Det ska bli kul att se vad han kan åstadkomma i Allsvenskan som är snäppet vassare än finska ligan.

ANNONS

Djurgården snodde Oliver Berg framför ögonen på MFF. I mina ögon är det ett statement. Djurgårdens positiva utveckling under Bergstrand/Lagerlöf gör att bra spelare hellre ser sig själva i DIF än i Malmö. Men, vilken position ska Berg ta i Djurgården? Enligt mig är Oliver en “tia” som ska få röra sig fritt. Djurgårdens tre mittfältare känns dock så givna som tre mittfältare kan kännas. Ska Berg då spela i anfallet? Där håller Edvardsen till. Djugården kommer alltså få ett otroligt bra alternativ i truppen som kan förbättra deras möjligheter att förändra matchbilder. För så långt har DIF kommit i sitt truppbygge. Inte för att jag tror att Carlos Moros Gracia och Oliver Berg kommer sitta på bänken (åtminstone inte under en längre tid) men visst blir det härligt svåra laguttagningar för den dynamiska tränarduon.

ANNONS

Mjällbys strategi på att låna in spelare från andra allsvenska klubbar är också en intressant strategi. Nu försvinner flera spelare tillbaka till sina “riktiga” lag (Brolin, Haliti, Al-Ammari och Eile). Med den strategin kommer det varje säsong bli en utmaning att hitta nya spelare som ska integreras. De har lyckats förvånansvärt bra hittills men till nästa år kan det bli svårare. Nu tappar de dessutom Bergström och Gracia. Hoppas de kan hitta ersättare som kan ta över stafettpinnen. En perfekt spelare vore Rogne som kanske inte vill spela Superettan med Helsingborg.

Jag blir inte heller klok på Mattiasson-gate. Vad händer? Nu vet jag inte mycket om händelserna så jag får avvakta lite om var jag står i mina åsikter. Dock verkar det märkligt att BP först inte vill bli av med honom till Sirius för att sen dumpa honom. Något “intressant” måste ju ha hänt.

ANNONS

Slutligen hade jag hoppats få se Kalle Holmberg i Kalmar FF. Jag tror han hade kunnat vara en bra ersättare till Oliver Berg då han har liknande egenskaper. Men nu verkar det som att han försvinner till Asien. Marcus Antonsson skulle jag vilja se i IFK Göteborg. Han skulle passa utmärkt jämte Marcus Berg. Samtidigt varför ändra ett vinnande koncept? Varför inte stanna i Värnamo? Två bra argument är att det blir svårt att upprepa samma succé som 2022. Ett annat är så klart lönekuvertet. I ett större lag finns det oftast mer pengar. Samt verkar Jeazhe lämna Hammarby. Enligt mig har han varit Allsvenskans bästa ytterback 2022. Vem ska ersätta? Vad tycker ni?

Håll det snyggt i kommentarerna. Var tror ni Oliver Berg kommer spela? Vem ska ersätta Jeazhe? Har AIK eller Djurgården eller något annat lag gjort bäst nyförvärv än så länge?

ANNONS

// Viktor

Viktor Elm

Har Jurelius fått chansen att göra sitt jobb?

Viktor Elm 2022-11-24 09:46

VM har intagit de flestas fotbollshjärnor och som supporter är det kul att i princip varje vaken timma kunna kika på fotboll. Är det hälsosamt? Nja det vet jag inte. Är det kul? Ja det är det verkligen. 

På tal om VM så måste det ligga ganska mycket mer bakom att länder och lagkaptener backar från att använda den regnbågsfärgade lagkaptensbindeln än bara ett gult kort på den som bär den. Annars är det för mig helt oförståeligt att länderna inte i ren protest bär bindeln ändå. Ett gult kort i jämförelse med att stå upp för människors rättigheter känns ganska futtigt. Byt lagkapten varje match. Gå samman flera länder och stå starka tillsammans. Vad händer?

Man kan alltid hävda att man ska ta seden dit man kommer osv men i det här fallet är det ta mig f-n ”vår” plikt att visa alla som lider under omständigheterna i Qatar att vi står på deras sida och att de borde ha rätt att älska vem de vill. Svagt av de olika förbunden att inte ”ta ett gult för laget”. 

ANNONS

I Sverige och Allsvenskan händer inte något liknande givetvis men vi kan fortfarande dra paralleller till Allsvenskans samarbete med Unibet. För mig är det problematiskt. För andra är det helt normalt. Under min tid som lagkapten i Kalmar FF fick jag frågan flera gånger att ställa upp i reklamer för Unibet. Det skulle jag aldrig göra! Varje gång sa jag vänligt men bestämt nej på grund av att en av mina vänner har haft problem med sitt spelande. Varför skulle jag stå med mitt ansikte på första raden för att göra reklam för något som halvt förstört min kompis liv. Själv spelar jag ibland så jag är inte på något sätt en ängel men för mig är det självklart att inte visa upp mig själv med liknande företag på bästa sändningstid. Malmö FF:s supportrar och många med dem har även de starkt reagerat på att fans måste skapa ett konto på spelbolaget för att dra in pengar till “hemmaklubben”. Jag förstår dem. Sinnessjukt att klubbarna nästan “tvingar” sina supportrar att finnas i Unibets rullar för att de ska få in 100 000kr extra.

ANNONS

Enligt mig är idrott politik. Precis som i övriga samhället måste de med makt ta ett otroligt ansvar (Bamse är helt rätt på det när han säger att “är man stark måste man vara snäll”). Fotboll är världens största sport och de flesta människor i världen har någon form av relation till fotboll. Därför måste fotboll i synnerhet se till att stå upp för det som är rätt. VM-finalen 2018 sågs enligt SVT av mer än 3,5 miljarder människor från runt om i världen. I och med att alla kulturer där är representerade förstår man problematiken i att trycka ut budskap. Hur man än gör blir någon skitupprörd och förbannad. MEN, när det kommer till mänskliga rättigheter och rätten att få älska vem man vill finns inget att diskutera. VI MÅSTE stå upp för människorna som lider under lagar och regimer så trångsynta att ett sugrör verkar lika stort som tunneln genom Hallandsåsen i jämförelse.

ANNONS

Fotboll då. Sveriges landslag presterade relativt väl i landskamperna denna gången. Jag tyckte det var väldigt kul att se Samuel Gustafsson gå in med pondus och hantera en innermittfältsroll på ett bra sätt så väl defensivt som offensivt. Om jag ska vara ärlig trodde jag att han skulle få svårt defensivt när tempot drogs upp en aning. Mina farhågor visade sig vara helt i onödan. Han klarade det mer än bra och har nu en fast plats i truppen, det är jag övertygad om. För offensivt är han ju överbegåvad.

Två vinster stärker både Jannes tillika lagets självförtroende. Verkligen välbehövligt med bra resultat nu när många delar av både spel och resultat har ifrågasatts. Hoppas att laget kan bygga vidare på detta och skapa en grund för vidare framgångar. För 2-1 mot Mexiko och 2-0 mot Algeriet är två bra resultat.

ANNONS

Det rör lite på sig även i den svenska fotbollen. Först och främst undrar man ju hur många liv Östersund har. Det är något som inte stämmer i ÖFK. Under en längre tid har de brottats med ekonomiska problem och har hittat pengar på olika sätt. Jag vågar inte skriva mer än så för jag är för dåligt insatt. Men visst känns det konstigt att klubben helt plötsligt behöver få in 10 miljoner på en vecka. Och att de sen lyckas. Igen! Det gör att man inte förstår någonting.

AIK sparkar Henrik Jurelius och jag tycker alltid det är tråkigt när sådana beslut tas. I fotbollsbranschen är det dock så att det är sportchefer och tränare som ofta får skulden. Alla vet om det innan de ens tackar ja till en sådan tjänst så jag tror inte att Jurelius känner något agg gentemot klubben. Dock är det säkerligen en stor besvikelse för båda parter. I ett aktiebolag är det alltid lite märkligt att inte anledningen förmedlas på ett enkelt sätt. När jag läser i olika forum och medier och när jag pratar med folk verkar det som att Jurelius samarbete med överordnade har kärvat. Då undrar jag helt plötsligt om han ens fick chansen att göra sitt jobb ordentligt eller om han hela tiden stött på motstånd? Hur lätt är det att göra ett bra jobb om de som är över en i hierarkin motarbetar? Detta är frågor som vi förmodligen inte kommer få svar på.

ANNONS

AIK kommer säkert att hitta en ny sportchef med ett tänk snarare på utveckling än på snabba resultat. För i ärlighetens namn har inte utvecklingen fotbollsmässigt gått framåt. Enligt mig har det varit ett defensivt spelsätt under både Norling och Bartosz. Ibland har det lett till resultat men oftare har det lett till besvikelser. Med Goitom var de på väg mot att kunna ta kommando i matcherna men det saknades ändå en helhet. Nu tror jag att AIK vill bli ett bollförande lag på riktigt. De kommer vilja spela med fart och på så sätt diktera villkoren i matcherna. Det ska bli spännande att se hur det utvecklar sig och vem de väljer som sportchef. En sak som är säker är att ungdomarna kommer ges chansen att växla upp ordentligt. Brännström behöver ett starkt stöd från den sportchef som kommer in. Hoppas inte AIK väljer fel. Igen.

ANNONS

Slutligen lite Silly. Carlos Moros Garcia till Djurgården känns som en bra värvning. Men vem kommer han att konkurrera ut? Han får nog räkna med att spela tredjefiol initialt. Värvar Djurgården dessutom Oliver Berg från Kalmar så har de gjort två kanonvärvningar redan nu. De går för både guld och bra Europaspel 2023. Magashy till AIK är en supervärvning. Han kommer passa in bra och få en viktig roll. Enligt mig är han en spelare som kan spela ett bra possession-spel med fart och teknik. En som tar kommando och driver spelet. Bra AIK! Mer silly tar vi nästa gång. Alltid kul att följa vad som händer i det där så kallade fönstret.

Vad tycker ni om värvningarna? Gör AIK rätt som sparkar Jurelius? Och så klart, vilka vinner VM efter att vi sett nästan alla lag?

// Viktor

Viktor Elm

Rydström siktar mot Europa

Viktor Elm 2022-11-17 14:14

Snacket är igång. Denna tiden på året kantas av rykten om övergångar. Som spelare tycker man det är spännande. Som supporter är det skitkul. Ledare och klubbledningar är nog inte lika förtjusta. Det är svårt för klubbarna att förutspå vad som kommer hända. De är med all säkerhet alltid relativt förberedda, men likväl kan det ske saker som ingen funderat över.

Kalmar var nog ändå ganska förberedda på att någon eller några klubbar skulle dra i Henrik Rydström. Hans korta karriär som seniortränare på högsta nivå i Sverige har enbart varit framgång. Med andra ord är det ingen tillfällighet att lagen han har lett har presterat bra och hamnat högre upp i tabellen än man hade förväntat sig. Det är ingen tillfällighet att han har kopplats ihop med Malmö under en längre tid. Rydström är helt enkelt en väldigt kompetent tränare. Vad beror det på då?

Enligt mig är hans lärarutbildning och hans vilja att hela tiden förbättra sig själv när det kommer till att lära ut en stor anledning. Han har under åren införskaffat en otrolig pedagogisk och didaktisk kunskap. Han har en kunskapstörst som leder även honom själv framåt. Detta är självklart en stor fördel när man jobbar med en grupp där alla lär sig på olika sätt. Henrik ger spelare möjlighet att lära på det sätt som passar dem bäst. Dock är inte det hela hemligheten. Det är även så att han kräver otroligt mycket av sina spelare. Mixen av inlärningsmöjligheter, feedback och krav är en soppa som tydligen smakar väldigt bra.

ANNONS

Slumpen är ett ord som inte nämns i några sammanhang hos Henrik. Man påverkar sitt eget öde och man gör lite mer än alla andra för att bli lite bättre än alla andra. Spelarna i Kalmar har haft långa dagar med mycket teori, mycket diskussioner och långa träningar. Allt detta inom ramarna för vad som anses vara en korrekt periodisering. Alltså hur mycket en spelare tål att belastas. Med andra ord spenderar spelare och ledare oerhört mycket tid tillsammans för att få en gemensam bild av hur laget ska spela och agera.

Hur agerar då lagen under Rydströms ledning? Possessioninriktad fotboll med hög fart och många löpmeter. I min bok anser Henrik att anfall är bästa försvar. Den passningsorienterade fotbollen är inte bara vacker att titta på. Den spelas inte heller enbart med syftet att skapa lägen framåt. Den är också den bästa försvarstaktiken. Man vet själv hur jobbigt det är att möta ett lag där man känner att man inte får tag i bollen. Lyckas man sen ta den så är man så trött att man knappt orkar anfalla. Med det menar jag att det är psykiskt tungt att känna att man hela tiden måste jaga och då blir det automatiskt ett övertag för det lag som äger bollen. Rydström har även ett stort krav på spelare som inte är nära bollen att hela tiden vara på tårna och att vara i rätt positioner OM laget av någon anledning skulle tappa bollen. Då kan de snabbt återta den och göra livet än mer surt för motståndarna.

ANNONS

Tydlighet, krav, tid och feedback (positiv som negativ) har gjort att Rydström ingjutit mod och självförtroende i lagen han coachat. Spelare som kanske inte är de bästa i Allsvenskan har höjt sig och lyckats spela en finfin fotboll. Jag undrar verkligen nu om han kan lyckas med allt det här i Malmö FF?

I Malmö är spelarna lite mer till åren. De har vunnit allt och alla kanske inte är superpepp på att lägga den tiden som Rydström kräver. Dock är jag rätt säker på att de som inte är villiga inte heller kommer bli långvariga i Rydströms trupp. Spelarmaterialet i Malmö är ju annars otroligt bra och kan Henrik få med alla på tåget och implementera sin filosofi och sitt spelsätt kan det bli ett väldigt roligt 2023 för MFF. Tänk ett bolltrillande mittfält med AC, Zeidan och Hugo Larsson. Nanasi vet precis hur Rydström vill spela och kommer vara en startspelare. Tillför sen något nyförvärv (Oliver Berg?) och MFF kan bli en mardröm för motståndarna.

ANNONS

Kommer han få den friheten han behöver under den sportsliga ledningen då? Jag förutsätter att det är ett krav som Henrik har nu när övergången gått från spekulation till verklighet. Självklart kommer Andersson och Georgson vara chefer men efter det misslyckade fjolåret är de säkert villiga att överlämna en del makt åt en tränare som Rydström som uppenbarligen vet vad han sysslar med. När plånboken dessutom är så stor så finns möjligheter att få in någon/några spelare som har kvaliteter och passar perfekt in i spelsättet. Det ska bli spännande att se vad som händer i truppen nu under vintern!

Ni kan nog redan läsa mellan raderna (och även på raderna) hur jag tror detta kommer att gå. Rydström har presenterats av Malmö och att han kommer att göra succé. Det finns ingen anledning att tro något annat med tanke på det Rydström har visat upp under sina tränarkarriär. Dock tror jag att Henrik ser det här som en del av något större. Han vill inte bara prestera i Europa med MFF. Han vill själv ut i Europa och leda betydligt större lag och coacha betydligt större matcher. I Sveriges största klubb får han bevisa att han är redo att ta ett kliv mot sitt stora mål. Drömmen om Europa.

ANNONS

Vad tror ni? Blir uppdraget för stort för Rydström eller blir det succé?

// Viktor

Viktor Elm

Årets…..part 2

Viktor Elm 2022-11-16 16:43

Varberg kniper din sista Allsvenska platsen till 2023. Inte för att de är jättemycket bättre än Öster men för att det är större, starkare och styggare. Tänkte skriva snyggare men det vet jag inte om de är. Som smålänning hade det varit kul med Öster i högsta serien. Ett klassiskt lag som över tid skulle kunna vara med på den övre halvan i Allsvenskan. Men som på senare tid mest levt i Kalmar FFs skugga. Nu dessutom i Värnamos. Det måste svida rejält i Växjö!

Varberg måste man imponeras av. Jocke Persson har gjort ett enastående jobb på den halländska kusten. Värvat från lägre divisioner. Spelat efter resurser och sett till att vara urstarka på fasta situationer. I kvalet var det Robin Simovic som var tungan på vågen. En väldigt duktig fotbollsspelare som hade kunnat spela i ett bättre lag än Varberg. Det hade varit intressant att se honom i Djurgården som ofta kommer till mycket inspel i boxen. Men det får nog förbli endast en tanke i mitt huvud.

Då har vi alla sexton lag klara för Allsvenskan 2023. Det ska bli riktigt intressant att se AIK med Brännström, Malmö med revanschsug, Norrköping med en tränare som fått tid, Halmstad och BP som nykomlingar och vilket lag som tappar vilka spelare.

ANNONS

Största tappet har redan skett dock. Darijan Bojanic förtjänar ett utlandsäventyr efter en makalöst bra säsong. Undrar hur Bajen kommer att ersätta? Men nu åter till mina nomineringar av årets…håll till godo!

ÅRETS TRÄNARE – de nominerade är:

Per-Matias Högmo – 2021 – tolva! 2022 – etta! Det Högmo har gjort är otroligt bra. Han har skapat en vägvinnande offensiv och en tillräckligt stabil defensiv för att ta Häckens första SM-guld. Bravo!

Henrik Rydström – Med små medel och tappade förgrundsfigurer trodde knappast någon att KFF skulle blanda sig i kampen om europaplatserna. Bra värvningar och en stundtals briljant passningsfotboll. En smärre bragd! Bravo!

Lagerlöf/Bergstrand – Andra plats i Allsvenskan och ett fenomenalt Europa-spel. Mer kan man knappast kräva av de båda tränarna. Har lyckats växla startelvor på ett bra sätt och är nog det lag som är mest svårlästa. De har många olika sätt att anfalla.

ANNONS

ÅRETS MITTFÄLTARE – de nominerade är:

Mikkel Rygaard – Vilket nyförvärv! Smart i positioneringen. Bra teknik. Spelförståelsen är underbar och vänsterdojan är magisk.

Samuel Gustafsson – Som defensiv mittfältare har Samuel varit navet och tempot i Häckens spel. Ständigt hotande i sitt passningsspel och har gjort sig förtjänt av en plats i Jannes trupp. Imponerande säsong rakt igenom!

Darijan Bojanic – Utan Darijan hade Hammarby inte hamnat så högt upp. Utan Darijan hade Besara inte varit så bra. Från att ha varit lite lat och bortskämd har han tagit kliv och därmed fått bevisa för alla att han kan dominera i Allsvenskan. Förtjänar en utlandsflytt.

ÅRETS TIFO – de nominerade är:

Hammarbys premiärtifo – Mäktigt med flaggorna. Mäktigt med bilden av ett Hammarby sen 1889. Jag önskar jag hade koll på Hammarbys historia så jag med säkerhet uppskattat det än mer.

ANNONS

Pertans avskedstifo – När man själv börjar gråta så inser man hur mäktigt detta var. Jag är ju verkligen emot bengaler på arenorna men Pertans Inferno var perfektion. WOW!

Hammarbys derbytifo mot AIK i maj – Grönvita hjältar hissas sakta upp i ett hav av grönvita flaggor. Man blir oerhört imponerad. Suleyman Sleyman gör ju bara han att man blir glad.

ÅRETS MVP – de nominerade är:

Marcus Antonsson – Stod ensam för mer än hälften av Värnamos mål. Behövs det sägas mer?

Gustaf Lagerbielke – Efter inträdet hos de rödvita förlorade bara laget en match med Gustaf i laget. Stabilt spel och ett härligt självförtroende ger honom nomineringen.

Alexander Jeremejeff – Skytteligavinnare som öste in mål på våren. Trots en lite sämre höst måste man beundra Jeremejeffs säsong. Grymt imponerande!

ANNONS

ÅRETS FLOPP – de nominerade är:

Malmös Sportsliga ledning – En ny huvudtränare som trots vinst i cupen får sparken. Georgson går in och gör laget än sämre. Hareide får chansen men lyckas sänka laget än längre ner i tabellen. Tålamodet med Milojevic är uppseendeväckande kort!

Forrest Lasso – Inte kanske för hans insatser på planen men för taktlösheten och den egocentriska ådran när Sundsvall behövde ETT LAG som mest.

Anthony Van den Hurk – Obegripligt agerande som gjorde honom persona non grata. En bra fotbollsspelare blev en dålig.

ÅRETS ANFALLARE – de nominerade är:

Alexander Jeremejeff – Skytteligavinnare och duktig på det mesta. Bra i boxen och nyttig i uppbyggnaden när det behövs längre spel. Toppen blev den Allsvenska vinsten.

Marcus Antonsson – Otroligt imponerande att i lilla Värnamo göra 20 mål. Han gjorde det också på så många olika vis. Kan det vara hans bästa säsong någonsin? Wow!

ANNONS

Nahir Besara – Jag vet, han är inte en renodlad anfallare men jag väljer att sätta honom i denna kategorin då jag tycker han rör sig så högt upp i banan. Poängproduktionen är imponerande. Han har ett skott i världsklass och påminner inte bara till utseendet om Bruno Fernandes. En kanonsäsong i återkomsten till Bajen.

VINNARE ÄR:

Årets Tränare: Per-Matias Högmo – har träffat rätt med nyförvärv och spelet ett positivt spel på många sätt. Häckens första SM-guld ger guld till Högmo även i min bok.

Årets Mittfältare: Mikkel Rygaard – En fin blandning av egenskaper gör honom så bra. Man älskar ju spelare som är finurliga, skickliga och sätter laget först.

Årets TIFO: Pertans Inferno – Alla tre nominerade var något utöver det vanliga men Pertans gav mig tårar. Vackert och välförtjänt. Grattis till en fin karriär Per.

ANNONS

Årets MVP: Marcus Antonsson – Han bar Värnamo på sina axlar och öste in mål. Trots bra prestationer av andra spelare i laget tror jag att det är endast Marcus namn som nämns. Han var ovärderlig!

Årets Flopp: Malmös sportsliga ledning – Ett stort misslyckande på tränarsidan. Dock tror jag att självkritiken är stor och nu kommer man med säkerhet gå för att värva Henrik Rydström.

Årets Anfallare: Marcus Antonsson – Solomål, nickmål, mål med vänster, mål med höger och ständigt i farliga lägen. Egentligen är det helt jämt mellan honom och Jeremejeff, men jag väljer att värdera Marcus prestationer högre efter vilken omgivning de båda har befunnit sig i. Imponerande!

ÅRETS LAG – laguppställning 1-4-3-3

Målvakt – Ricardo Friedrich

Backar – Lars Saetra – Even Hovland – Isak Hien – Mohanad Jeahze

ANNONS

Mittfältare – Samuel Gustafsson – Mikkel Rygaard – Darijan Bojanic –

Anfallare – Alexander Jeremejeff – Marcus Antonsson – Nahir Besara

Nu längtar vi redan efter Allsvenskan 2023. Först lite kul Silly Season och ett för lagen välbehövlig vila. Och VM förstås.

Håll det snyggt i kommentarerna. Tack.

Viktor Elm

Vem har varit årets…

Viktor Elm 2022-11-08 13:17

Allsvenskan är slut. Tråkigt! Men vilken härlig säsong det har varit. Kanske inte för HIF:are och Sundsvalls-anhängare, men för alla oss andra som gillar fotboll har 2022 varit ett kanonår. Många bra prestationer. En hel del snygga mål och en ¨första gångs-mästare¨som vann helt rättvist. Dessutom har Djurgården satt Allsvensk fotboll på europakartan på ett väldigt övertygande sätt. Kul!

Snart avgörs det även om det är Öster eller Varberg som spelar allsvenskt nästa säsong. Jag tror att Varberg är så pass mentalt starka att de klarar att hantera den press som faktiskt ligger på deras axlar. Man vet ju att det är svårt att ta sig upp igen om man trillar ur.

När vi kvalade två år i rad kände jag en enorm press. Kalmar är ett lag som har legat länge i Allsvenskan och man ville ju absolut inte tillhöra det gänget som spelade föreningen ur högsta serien. Mitt knä var sargat och i slutet på säsongerna var det alltid extra dåligt. Jag kände en enorm stress över att kanske inte kunna göra mitt bästa i dubbelmötena med först Brage och sen Jönköping Södra. Samtidigt pressade tränarna på och ville att jag skulle ta sprutor och smärtlindring för att kunna spela. Sällan har jag mått så dåligt som en innan de matcherna. Sällan har jag mått så bra efter de matcherna. För båda gångerna lyckades vi hålla oss kvar. Jag spelade 2,5 match av de fyra matcherna som spelades. Så samtidigt som jag mådde skit fysiskt och till viss del psykiskt så gjorde jag mer än vad jag egentligen kunde för att hålla KFF kvar i Allsvenskan. Jag är stolt över att jag försökte. Jag är stolt över att vi lyckades. Men gud vad dum man är ibland när man sätter sin hälsa på spel för att jaga efter en boll.

ANNONS

Nu tänker jag att jag ska försöka mig på en liten summering av årets allsvenska i form av olika “årets¨-kategorier. Till exempel årets mål och årets hyllning. Under två olika inlägg summerar jag och tycker till om årets många prestationer. I detta inlägg nominerar jag och utser vinnare i fem av mig valda kategorier. Nästa vecka utser jag: Årets Mittfältare, TIFO, Anfallare, MVP, Flopp och Tränare. Dessutom får ni hela mitt ÅRETS LAG.

Agree or disagree. Hur som helst, håll till godo.

ÅRETS MÅL – de nominerade är:

Marcus Antonsson – soloräden mot Sirius borta en är en uppvisning av en spelare som har osat självförtroende under hela säsongen. Några finter senare och några motspelare i korvkiosken renderade i ett enkelt och kyligt avslut.

Jacob Ortmark – den där cykelsparken som alla drömmer om att göra i skarpt läge ger Ortmark en given plats bland mina nominerade. Bollen kommer utan fart vilket gör det enklare att träffa rätt men svårare att ge bollen just den hastighet den behöver. Smidigt och elegant cyklar han in ett konstmål i Sundsvall.

ANNONS

Victor Edvardsen – trots att målet gjordes i Europa-spelet försvinner det inte från min näthinna. Låååååångskott. Bra uppfattat. Bra tekniskt utfört. Inte sällan blir tillslaget stressat när man väl ser möjligheten att skjuta från så långt avstånd. Victor träffade perfekt.

ÅRETS HYLLNING – de nominerade är:

Jonathan Levi – Levis hyllning av Malmö FF i juli var helt…felaktig. Han trodde på SM-guld men fick bara en 7:e plats och en sparkad tränare. Jag vill dock hylla Levi för att han bjuder på sig själv och för att han är en bra fotbollsspelare.

Forrest Lasso – hyllas man inte av någon annan så kan man ju hylla sig själv. Trots otaliga mål i baken valde Sundsvalls mittback att hylla sina egna prestationer och därmed indirekt nedvärdera sina kamrater. Smart och effektivt när man sysslar med lagsport.

ANNONS

IFK Värnamos storsponsor – med ett hejdundrande fyrverkeri hyllade sponsorn…Kalmar FF? KFF tog tre poäng på Finnvedsvallen och en oerhört märklig scen utspelade sig. Sällan har det smällt så mycket för så lite.

ÅRETS MÅLVAKT – de nominerade är:

Ricardo Friedrich – han har förhindrat ett antal givna mål. Har har underhållit och lett Kalmar till en imponerande 4:e plats. En stark debutsäsong som innehöll 14 hållna nollor!

Warner Hahn – Ett succéförvärv som inte bara agerat med pondus utan han har faktiskt räddat bollar. Stor men smidig (vilket inte alltid rimmar) och har gett IFK en stabilitet bakåt och några extra poäng.

Kristoffer Nordfeldt – I grund och botten Allsvenskans bästa målvakt. Har allt som en bra målvakt behöver och hans prestationer ger alltid övriga spelare en trygghet. Klassmålvakt!

ANNONS

ÅRETS BRÅKSTAKAR – de nominerade är:

Alexander Jeremejeff – Bajs hit. Bajs dit. Genom ett klassiskt storebrorsknep lurade han “lillebror” Guidetti rakt i fällan. Tryck där det svider som mest när det svider som mest. Löjligt och vidrigt men effektivt.

John Guidetti – Jag tror inte han lärt sig orden han med omsorg valde i bråket med Jeremejeff i Paolo Coelho’s Alkemisten. Men han vet hur man förstärker ett bråk på bästa sätt. Löjligt och bebisaktigt.

Djurgårds- & AIK-supportrar – bengaltennis kommer möjligen in i SAOL. Eller inte. Fotboll är en familjesport. Fotboll är inte bara för vuxna idioter som vill starta bråk. Usch!

ÅRETS BACK – de nominerade är:

Lars Saetra – 14 hållna nollor och ett mer än imponerande försvarsspel. Bra försvarsspel. Farlig på offensiva fasta och han har utvecklat ett imponerande passningsspel.

ANNONS

Even Hovland – Pondusen och vinnarskallen har varit guld värd för Häcken. Har utsatts för svåra situationer men löst det mesta med bravur. Brytningssäker, följsam och stark.

Isak Hien – Årets utropstecken bland allsvenska försvarare. En halv kanonsäsong ledde till ett proffskontrakt i Italien. Ekdal var snäppet bättre med Hien jämte sig. En fin kvalitet att ha är att kunna göra andra bättre.

VINNARE ÄR:

Årets mål: Jacob Ortmark – alla drömmer om att få göra en bicacleta i mål. Och som han gjorde det. Underbart! Grattis Jacob!

Årets hyllning: Forrest Lasso – imponerande att man kan hylla sig själv på ett vis som är bortom all förnuft. Grattis Forrest!

Årets målvakt: Ricardo Friedrich – underhållande och målräddande. En kanonmålvakt som har betytt väldigt mycket för KFFs defensiv. Grattis Ricardo.

ANNONS

Årets bråkstake: Trumvirvel…………………Djurgårds- & AIK-supportrar. En mer idiotisk grej får man leta efter. Porta de inblandade från all fotboll framöver. Grattis säger jag till alla dessa supportrar på ett nedvärderande sätt.

Årets back: Här är det så jämt ända ner till 5-6 platsen på min lista. Men när allt slås samman anser jag att Isak Hien var den som imponerade mest. Kom från ingenstans och blev bäst i laget. Mål framåt och mer än solid bakåt. Grattis Isak!

Håll det snyggt i kommentarerna och kom gärna med egna förslag på vem ni tycker borde ha vunnit mina kategorier.

// Viktor

Viktor Elm

Årets bästa nyförvärv

Viktor Elm 2022-11-02 10:54

Då var det klart! Häcken står som segrare av Allsvenskan 2022. Välförtjänt och rättvist på alla sätt. De har spelat underbar fotboll. De har varit tuffa och tunga. De har gjort många mål på många olika sätt. Häcken har helt enkelt varit det bästa laget. Mot Göteborg var det kattens lek med råttan och det blev aldrig ens spännande.

Högmo har hittat en offensiv balans som till viss del har tummat lite på den defensiva styrkan, men den balansen mellan offensiv och defensiv visade sig på många sätt var ett klokt beslut. Samuel Gustafsson som defensivt ankare på mittfältet har styrt och ställt och i en possession-taktik är det få i Allsvenskan som är bättre än honom (möjligen Bojanic). Hans skärande passningar hotar hela tiden motståndarlaget och skapar sprickor i deras defensiver. När han kompletteras av brorsan och Rygaard som är tekniskt fenomenala och ytterst positionssäkra så förstår jag att Jeremejeff har kunnat få in 22 bollar i nät. Offensiven håller europeisk klass. I nederländska ligan hade de älskat att se de tre operera tillsammans på mitten. Tiki-taka som även är effektiv.

ANNONS

Rygaard är enligt mig det bästa nyförvärvet i årets allsvenska. Hans speluppfattning är briljant och han är ständigt i rätt positioner. När han dessutom gör både mål och assist är det svårt för någon att hävda att något annat nyförvärv har varit bättre (möjligen Marcus Antonsson). Vänsterfoten smeker in bollar i nät. Ibland har det sett ut som att han bara passar in bollen i mål. Det är något som fler spelare bör ta efter. Enkelt att säga givetvis men svårt att utföra. Men det är sällan kraft slår precision. Hårt kan många skjuta. Få kan skjuta med precision. Heter man Leo Messi kan man skjuta med både kraft och precision.

I korrelation med att självförtroendet har växt har även modet hos backarna i Häcken växt. Hammar och Hovland har på Gustafsson-maner börjat slå bollar rakt igenom motståndarlinjerna och Fridriksson och Lund har ångat fram längs kanterna i 110 under 90 minuter match in och match ut. Defensiven har blivit oerhört solid och trots att backlinjen har lämnats själva många gånger mot framstormande motståndare har de inte sällan löst uppgiften med bravur. Av egen erfarenhet är det det som är det svåraste som back. När någon bra spelare kommer drivande med boll under kontroll rakt emot dig. Med passningsalternativ på båda sidorna. När ska man kliva på? Ska man inte göra det alls? Man tvingas att ta ett jobbigt beslut helt enkelt. Det har Häcken-försvaret löst utomordentligt.

ANNONS

Slutligen har Jeremejeff och Sadiq varit suveräna. De har gjort mål och assist och skapat problem för motståndarna. Alex inledning på säsongen måste ju ha slagit något slags rekord? Han gjorde mål hela tiden. Även om han till slut tappade lite fart så har han gjort en oerhört imponerande säsong. Bravo! Sadiq har vuxit under säsongen. I slutet lyckades han med allt. Han är en spelare som Häcken kommer ha mycket glädje av. Snabb, finurlig och han gör poäng. Frågan är om laget får vara intakt och kan fortsätta utvecklas. Då går Häcken en rolig framtid till mötes.

Hammarby körde över Kalmar. I den andra “finalen” i näst sista omgången blev Hammarby för svåra för Kalmar. Allt iscensattes av Gustav Ludvigsson. Jag läste att Bojanic brukar klaga på hans fötter på träningarna, att han inte har tillräckligt bra teknik. Bullshit! I förhållande till den farten han alltid använder har han en mycket funktionell teknik. Han lyckas ofta få med sig bollen. Han tar emot och sätter fart. Möjligen kan hans spel på ett tillslag förbättras men det är också därför han håller till på en kant. Där behöver han inte spela på ett tillslag så ofta. Mot Kalmar var han överallt! Han petade in mål, sköt in mål, försvarade längst ner i eget straffområde och satte press på Kalmars backlinje. Helt klart var han MoM! Håller han den höga nivån är han absolut en av de viktigaste spelarna för sitt lag. En drömmedspelare på alla sätt och vis. Jag hade velat ha honom i mitt lag varje dag i veckan.

ANNONS

Nu tar Hammarby tredjeplatsen. Också det välförtjänt! De har varit tredje bäst.

Djurgården gör ingen bra match mot Norrköping. Eller rättare sagt gör Peking en bra match mot Djurgården. Sett till spelartrupperna är lagen ungefär jämbördiga skulle jag vilja påstå. Norrköping har underpresterat ordentligt. I måndagskväll hade de dock otur. Djurgården tog tre poäng och säkrade andraplatsen. Radetinac (som enligt mig har varit DIF:s bästa spelare i år) fick prickskjuta en vänstervolley och fira med fansen. Annars var det Norrköping som skapade mest och spelade bäst. Jag hoppas Norrköping tar ordentlig lärdom av året och bygger ett nytt spel inför nästa säsong. Med den truppen tror jag att de skulle kunna göra en Häcken och komma allra högst upp nästa år. MEN då krävs ett spel som bygger på fart och bollinnehav. Gör om gör rätt.

ANNONS

Djurgården har också haft en fantastisk säsong på två fronter. Imponerande på många sätt. De förtjänar andraplatsen i serien och de förtjänar framgångarna i Europa. Kul för DIF men också kul för svensk fotboll. Isak Hien slog igenom och var fenomenal under våren. Danielsson har inte varit lika bra men man vet alltid vad man får. Ett lugn och en stabilitet som smittar av sig. Dessutom internationell erfarenhet. Jag tycker Edvardsen har mer att ge. Han har gjort poäng men väldigt få mot bra motstånd. Till nästa år behöver han växla upp lite för att DIF ska vara riktigt nöjda med honom. I Degerfors fick han kontra en hel del och där ligger hans styrka. Han är snabb med boll och när han möter få motspelare är han livsfarlig. I Djurgården spelar han oftare mot uppställt försvar och där behöver han hitta lite fler verktyg tillsammans med tränarstaben.

ANNONS

Ola Toivonen förtjänar en hyllning. Han slutar efter säsongen och det kan bli en avslutning som han kan komma ihåg för alltid. Först tre mål mot Varberg och en kanoninsats på många vis. Få har Olas teknik och spelförståelse. Han har förtjänat en plats i svensk fotbolls historieböcker. Grattis till en bra karriär Ola. Inte nog med att han gjorde ett hattrick mot Varberg som hjälpte Malmö, det hjälpte även HANS förening Degerfors i kvalkampen. Det som är lite ambivalent för Ola i sista omgången är att Malmö ställs mot Degerfors. Som sagt, det kan bli en avslutning på karriären som Ola kan minnas länge. På flera olika vis. Vi får se hur det slutar.

Slutligen tycker jag lite synd om Elias Gustafsson och Erik Israelsson. I båda fallen förstår jag fansen som tycker det är lite provocerande att den ena dyker upp med Häcken-tröja och den andre drar en ramsa inför Hammarby-klacken. MEN! I ett större perspektiv så är de båda människor. Elias två bröder kan vinna ett guld med Häcken. Klart som faaan han hoppas de ska vinna. Han vill inget hellre. Det tror jag alla vet runt om i hela Sverige. Det som är lite olyckligt är ju att han har på sig en matchtröja.

ANNONS

Likaså med Erik. Erik hade en toppentid i Bajen och blev rättmätigt hyllad när karriären nu tagit slut. Olyckligt var att han körde en ramsa. Särskilt med tanke på matchens betydelse och att han tillhör KFF.

Men snälla drevet där ute. Ha lite förståelse. Sluta hata. De är människor och har känslor. Klart Elias håller på Häcken. Det visste ni! Klart att Erik har känslor för Bajen. Det visste ni! Bara för de har ett lager av mänsklighet i sig ändras inte resten av dem. De vill sina nuvarande lag allt väl och offrar sig varje dag för att just det laget ska få framgång. Men låt dem för tusan få njuta av stunden ibland också. Även om det kan tyckas fel.

Veckans “passning” – Rygaard passar tydligen in bollar i mål. Känsligt och finstämt.

Veckans “fyrverkerier” – Hur kan det förekomma fyrverkerier inne på en Allsvensk arena?????????? Jag blir stum och irriterad. Skärpning alla.

ANNONS

Veckans “spelare” – Mikkel Rygaard. Inga kommentarer. Jo en liten, Gustav Ludvigsson var också väldigt duktig.

Nu njuter vi av sista Allsvenska omgången för att sedan ta oss an ett VM. Ha det grejt!

// Viktor

Viktor Elm

En oerhört medioker spelare

Viktor Elm 2022-10-26 12:05

Två omgångar kvar. Vi räknar ner. Snart november och allt ska avgöras. Eller är mycket inte redan avgjort? Det finns inte en chans att Häcken tappar förstaplatsen. Eller vad tror ni? Jag är övertygad efter segern mot Malmö häromsistens. Häcken tar sitt första SM-guld på söndag. På Ullevi. I en match mot värsta konkurrenten. Och de förtjänar det!

I matchen mot Malmö höll Jeremejeff på att ställa till det. Jag är övertygad om att han var ur balans efter allt tjafs och bråk som har varit under veckan. Det är inte kul att höra saker om sig själv som är av negativ innebörd och jag är rätt säker på att det satt där innanför pannbenet någonstans. En gnagande tanke och känsla som påverkade honom mer än han någonsin kommer erkänna. För det han gör på Toivonen är rött kort vad än Jens Fjellström säger. En spelare i harmoni som dessutom leder skytteligan och Allsvenskan borde kunna hålla sig cool i det momentet. Istället sätter han sina lagkamrater och tränare i en ordentligt knepig sits efter det att de kört över Malmö i första halvlek. För det var vad som hände. Det såg ut som att vuxna mötte 15-åringar. Häcken var snabbare, smartare, starkare och hela tiden steget före.

ANNONS

Jag vet inte vad som har hänt med Malmö mer än att självförtroendet har fått sig en ordentlig törn. Det är i botten. Så här svaga ska Malmö aldrig behöva vara. Det som kallas GRIT (googla det om ni inte vet vad det är) saknas just nu i MFF. De behöver ett lok. Någon som drar övriga framåt. Ibland hjälper det inte med ett lok utan det krävs 3-4 stycken. Malmö har just nu inte någon. Den som är närmast att utstråla någon form av tro är Beijmo. De som borde vara lok är inte längst fram och drar just nu. Det är dags för MFF att göra sig av med dyra spelare som inte längre presterar på toppnivå i Allsvenskan. Satsa stenhårt på Hugo Larsson, Sebastian Nanasi och Hadzikadunic. Behåll IKT och AC och ta in Pontus Jansson. Sno Taha Ali från HIF och bygg om laget. Det är tydligen dags för det.

Även i andra halvlek gjorde Häcken lite som de ville med MFF. Trots en man mindre. Rygaard tävlar om att bli bästa värvning 2022. Bröderna Gustafsson gör en finfin match och backlinjen är riktigt bra. Larsen och Sadiq är virvelvindar. Häcken är på många sätt ett riktigt jävla bra fotbollslag för tillfället. De förtjänar topplaceringen. Punkt!

ANNONS

Degerfors förtjänar att klara kontraktet. Nio raka utan förlust och ett självförtroende som gör MFF avundsjuka. De spelar bra! De tar poäng! Mot HIF inkasserades tre nya. Ingen skugga ska falla över HIF i just den matchen dock. Sett över hela matchen är HIF lite vassare än Degerfors och jag vill berömma deras insats och försök. De gjorde vad de kunde. HIF har dock saknat både kvalitet och tyngd under säsongen. Rogne tillförde en viss stabilitet efter sommarens fönster. Han har varit trygg, stabil och hjälpt laget. Men de hade behövt en Antonsson. Någon som bara smäller in bollar. Van der Hurk lämnade ett litet hål efter sig men gjorde sig själv större än klubben. Han berättade rakt ut att HIF var för dåliga för honom. Med stor sannolikhet påverkade det agerandet både gruppdynamik och självförtroende. Uselt gjort. Truppbygget har helt enkelt inte blivit så bra som HIF och Granqvist hoppats. Allsvenskan är bättre än HIF.

ANNONS

En annan oerhört medioker spelare som har gjort sig omöjlig är Forrest Lasso. Jag skrattar nästan för mig själv här vid tangentbordet när jag tänker på honom. Jag har inte följt hans hyllningar av sig själv i sociala medier. Däremot har jag flertalet gånger högt sagt till folk i min närhet att det är en ytterst inkompetent mittback. Men alltså är det inte nog med att han presterar dåligt på planen utan han har även behovet av att hylla sina insatser så att alla kan ta del av dem. Höjden av taktlöshet och egoism kan jag inte påminna mig om i Allsvenskans nära dåtid. Ett stort fett minus till den i Sundsvall som tyckte det var en bra idé att värva in den stjärnan.

Vi säger hejdå till både HIF och Sundsvall för den här gången. Rätt lag åker ur. Istället välkomnar vi BP tillbaka. Kul! Det måste kännas speciellt för många spelare i Allsvenskan att möta BP. Hur många har inte gått genom deras ungdomslag och senare nått Allsvenskan? Ska bli kul att se Guidetti på Grimsta.

ANNONS

Avslutningsvis gjorde Djurgården ett ryck i europaplats-racet. Sundsvall hade inget att sätta emot. Samtidigt har Hammarby och Kalmar båda tappat fart och nu ställs de snart mot varandra i en (vill jag påstå) direkt avgörande match om tredje platsen. Vinner Kalmar så kommer de ta tredjeplatsen då de har Sundsvall kvar i sista. Vinner Hammarby så är det redan avgjort. Jag tror Hammarby tar det. Förutom IFK Göteborg vs Häcken är det den absolut mest intressanta matchen i nästa omgång. Djurgården tar andraplatsen när de slår Norrköping i nästa match. Varberg kommer få kvala mot Öster och Halmstad kommer göra comeback i högsta serien.

Nu vet ni hur det slutar. Om ni inte kan se nästa omgång så kan ni vara lugna i att ni redan nu vet hur det kommer att gå. Häcken vinner SM-guld i Göteborg. Men på fel arena. Allsvenskan har verkligen allt.

ANNONS

Omgångens “målvaktskamp” – det var lite komiskt när Nordfeldt hoppade in i Hahn vid sista hörnan. Mer tacklingar mellan målvakter åt folket.

Omgångens “assist” – Rygaards passning till 2-0 målet är underbar. Den kan tyckas enkel men det krävs en hel del för att vara så kylig. Vilken spelare!

Omgångens spelare – Mikkel Rygaard! Toppklass rakt igenom. Ett enkelt val trots flera bra prestationer. Nämnas kan Sadiq, Lund Hansen, Rejnhold, Saetra och Hahn.

Viktor Elm

Bajs-gate

Viktor Elm 2022-10-21 11:34

Man är ansvarig för vad man säger och hur man uttrycker sig. I onsdags uppkom en situation som är ganska vanlig inom herrfotbollen. Efter matchen mellan AIK och BK Häcken utnyttjar Jeremejeff AIK:s mest känslodrivna spelare till att skapa kaos i katakomberna. Guidetti faller i fällan med “buller och bång”. Enligt personer som överhörde kan man knappast påstå att det var gentlemannamässiga uppträdanden av två av Allsvenskans starkast skinande profiler. Bajs hit och knulla/döda dit! Otroligt barnsligt, korkat……..och tyvärr normaliserat på en fotbollsplan.

För mig är det inga som helst problem att munhuggas lite på planen. Det hör till när det brinner av vinnarinstinkt i kroppen. Ibland har man känt sig som en sån där tecknad figur vars huvud kokar och där rök tutar ut ur öronen. Man kan inte riktigt kontrollera allt som sker i kroppen just då. Men någon måtta och spärr måste finnas. Gränsen får inte passeras.

Jag anser att jag själv är en trevlig och på många sätt sympatisk person i mitt vardagliga liv. På fotbollsplanen har jag ibland varit någon helt annan. Jag har sagt dumma saker. Jag har gjort efterslängar. Jag har klagat och skrikit. Jag har sagt till spelare att de är sämst och att det är ett under att de platsar på den här nivån. Skrattat när de missat en passning. Jag har kallat folk för idioter och försökt göra dem små. Allt för att få dem ur balans så de presterar lite sämre. I de ögonblicken är man övertygad om att man måste göra så. Försvara sig själv. Hjälpa sina medspelare. Stå upp för sin klubb. Precis som Guidetti ansåg att han gjorde efter matchen i onsdags. Först efteråt inser man att man är en liten människa som inte kan bete sig anständigt. Man skäms och vill sjunka genom jorden. Ska alla barn där ute behöva höra (och kanske ta efter!!! FY!!) mig skrika omogna och ogenomtänkta glåpord. Så klart inte. Hoppas ingen hörde. Suck. Det jag är minst stolt över och ångrar mest är att jag efter en bortamatch mot Hammarby hoppade på domare Al-Hakim genom att berätta för media hur usel och feg han var. Domare är utsatta redan som det är. Det jag däremot är stolt över är att jag dagen efter ringde upp Mohammed och bad om ursäkt. Vi är alla människor och vi gör alla fel ibland.

ANNONS

Både Guidetti och Jeremejeff ångrar sig efter matchen och ber om ursäkt. Vilket givetvis visar på en förmåga till självrannsakan och insikt. Båda förstår att det inte var smart sagt. Det förlåter inget och skadan som redan är skedd går inte att reparera. Det går inte att knyckla ihop ett vitt fint A4 papper och sen förvänta sig att det ska gå och släta ut det igen. Det skrynkliga kommer alltid finnas kvar. Så många barn och ungdomar tar efter fotbollsspelares beteenden. De gör som vi gör. De säger det vi säger. Det vita fina pappret är inte heller längre slätt och fint hos dem.

Det värsta jag vet är dåliga vinnare. Vinnare som ser sin chans att trycka till en gång extra när motståndaren redan ligger ner och är svag. Jeremejeffs agerande är vidrigt. Att efter en vinst (när matchen alltså är slut!) behöva slå neråt visar på så dåligt sportsmanship att man blir provocerad till och med när man sitter i soffan. Tro mig, jag försvarar inte och står verkligen inte bakom Johns usla ordval (något så korkat har jag aldrig sagt) men jag anser att det Jeremejeff gör startar en våg som inte går att stoppa. Att Guidetti blir arg förstår jag. Att han vill säga något tillbaka förstår jag. Vi som spelar har alla varit i den situationen. Det är när orden kommer ur hans mun det blir fel.

ANNONS

AIK borde istället för att tycka att detta är löjligt uppförstorat passa på att visa att de visst bryr sig om vad sina anställda säger. Hade det skett på en annan samhällsarena misstänker jag att den personen som slängt sig med Guidettis citat hamnat i kylan nånstans. För vem hade kommit undan med att skrika att man ska döda/knulla en annan person i samma bransch? Språkbruk och respekt gentemot andra är något som vi i hela samhället behöver jobba med och förbättra. Man kan inte komma undan med sånt beteende bara för att man tävlar om att skjuta en boll i rätt mål. Det får inte fortsätta vara normaliserat på fotbollsplanen! AIK borde ta ansvar och åtminstone starkt fördöma beteendet. Eller de kanske vill att deras lag i 13-årsåldern tar efter? Detsamma gäller Häcken. De borde också agera utåt och säga att deras spelare förväntas uppträda med respekt gentemot sina motståndare.

ANNONS

Under min karriär har jag mött spelare och spelat tillsammans med spelare som sagt många värre saker än det som sas i Stockholm. Jag skulle vilja påstå att det sker i de olika europeiska ligorna jämt och ständigt. Där är det ingen som reagerar på orden. Tränare kan säga så till sina egna spelare! Jag är så jäkla glad att vi har kommit längre än så i Sverige och låt oss aldrig gå tillbaka till något annat. Livet som fotbollsspelare i andra länder är hierarkiskt och de som sitter högst upp älskar att slå neråt. Språkvalet i de arbetsmiljöerna vill ni inte ens höra. Jag förstår att många svenska spelare har svårt att acklimatisera sig till vissa andra fotbollsmiljöer. För det Guidetti sa står sig slätt i jämförelse. Hemskt.

Jag har spelat med spelare som utanför planen är helt underbara men som på planen beter sig helt annorlunda. Jonas Olsson är ett bra exempel. Johan Elmander är ett annat. Världens finaste människor som blir som förbytta. Dr Jekyll och Mr Hyde. Adrenalin och vinnarvilja verkar slå ut konsekvenstänkandet och det primitiva kommer fram. Ocharmigt på fler än ett sätt. Förstå mig rätt nu för det här kan gå lite stick i stäv med vad jag nyss skrev. Men jag tycker det är okej. Så länge man inte går över gränserna måste man få klaga och tackla och skrika. Fotbollen blir bättre och den passion som behövs för att bärga en vinst ska för alltid få finnas. Så länge man ändå bemöter andra människor med respekt. Så länge man EFTER matchen kan gratulera till vinsten och tacka motståndarna för matchen. Så länge man kan stå för det man sagt och gjort ( i det räknar jag inte in Guidettis ordval så klart). Men det finns alltid en gräns och den får man inte kliva över.

ANNONS

// Viktor

Viktor Elm

Inte bara älgjakten som är igång

Viktor Elm 2022-10-19 10:52

Nu går det undan. Efter helgens omgång är det ikväll återigen skarpt läge. Varje match har stor betydelse för lagen som kämpar i toppen och botten. Lite okunnigt säger man att det i detta läge av säsongen är tacksamt att möta lag som “inte har något att spela för”. Inget kunde vara mer fel. Lagen i ingenmansland kan ofta slappna av en smula. Jag vet att varje spelare, tränare och ledare vill visa sina fans att de kämpar för klubbmärket som ger en viss tyngd där på bröstet. En spelare som ställer sig på planen vill ALLTID till 100% tävla om vinsten.

Därför är det lätt att tro att Hammarby som möter Sirius bör jogga hem den matchen. Sirius har ju inget att spela för. Kalmar ska ju enkelt avverka Mjällby hemma. Mjällby kan ju inte ha samma motivation till att vinna eftersom de är ett mittenlag? Så enkel är inte fotboll. Det kommer bli tuffa matcher för båda topplagen.

Omgången som var innehöll det mesta. Som vanligt! Allt från frisparksmål till röda kort och läktarbråk. Vi tar i det nattsvarta först.

Hur kan bråket mellan Djurgårdens och AIKs fans ens få hända? Var kommer alla bengaler ifrån? Jag har hört lite olika teorier om hur bengaler smugglas in. De göms i flaggor som läggs på plats på läktaren i god tid innan alla visitationer sker. Någon i min bekantskapskrets hävdar att det är personal på arenorna som smugglar in bengalerna åt de små människorna som sen väljer att kasta dem mot motståndarfansen. En annan källa säger att vakterna som visiterar inte vågar göra det de borde. Jag vet inte vad som är sant men jag vet att det som hände under derbyt förstör för oss alla.

ANNONS

Utan de andra lagen och utan de andra lagens fans så är DITT lag ingenting! Visa lite j—a empati och respekt. Vad är felet med folk? Det är inte bara evenemangsansvariga som bär skuld för detta. Det är även alla vi MÄN som inte aktivt motarbetar våra så kallade kompisars enfaldiga beteende. Vi som står jämte den som kastar en bengal. Vi måste skärpa oss! Vi som vill att fotboll ska vara en plats där familjer kan få en fantastisk upplevelse. Vi som vill att fotboll ska vara känslor, glöd och passion utan att våld och glåpord ska förekomma. VI måste hjälpas åt.

Som spelare är det skitsvårt att hantera den ofrivilliga pausen som blev. Ska vi fortsätta spela? Vad händer nu? Vinner/förlorar vi matchen utan att spelafärdigt? Spelas matchen om? Är folk skadade? Hoppas ingen i min närhet har kommit till skada? Så många tankar och frågor gör att fokus hamnar på helt andra ställen än på det som ska hända på planen.

ANNONS

Derbymatchen i sig hade det mesta. Bra fotboll, passion, fart, rött kort, mål och en argentinare som blev historisk. AIK kom ut från omklädningsrummet som jakthundar. Det verkade inte bara vara älgjakten som är i full gång utan även jakten på Djurgårdsspelare. AIK gasade i 110 med hög press och löpvilliga spelare. Precis så ska man starta ett derby. Det är lätt att stundens allvar i en viktig match gör en passiv och avvaktande. Bästa botemedlet mot passivitet är att se sig som formel-1-bilar som gasar från start. AIK gjorde det inte heller huvudlöst (vilket ibland kan ske när man är övertänd) utan med en tanke och som ett sammansvetsat lag. Därför kommer 0-1 helt logiskt då Gnaget är hetare även i straffområdena

Jag tycker det är kul att Guidetti gör mål. Han sätter färg på Allsvenskan. Han provocerar genom att vara den han är och jag misstänker att motståndarna hoppas att få se honom misslyckas. De kommer även göra allt för att just det ska hända. Men i derbyt gav Radetinac honom en halvmeter för mycket och vips…..0-1. Jag läste/hörde att han var 100%-ig i avsluten i år! Utan att vara källkritisk antar jag det kan ligga något i påståendet. Antingen kan man se det som att han är grym. Applåder! ELLER är det stort svaghetstecken att han bara fått fyra bollar på mål under alla de minuter han spelat i serien sen han kom. Jag tycker att en forward ska komma till massor av avslut och skjuta på allt som kommer i dennes väg. Guidetti måste komma till fler avslut och laget måste hjälpa honom genom att ge honom både bollar och understöd. Där har AIK lite att jobba med.

ANNONS

Enligt mig har Stefanelli varit AIKs bäste spelare på sistone. I derbyt visade han återigen upp sin rörlighet och förmåga att “vara hal”. Nu är han även historisk. Mål i fyra raka tvillingderbyn måste göra honom speciell inom AIK-kretsar. Ett imponerande facit så klart. Men som sagt är det viktigare för AIK att han fortsätter prestera som han för tillfället gör än att han gör ett mål i ett derby.

Djurgården spelar upp sig och tar över matchen ganska kraftigt. I grunden är Djurgården just nu lite bättre än AIK men det hjälper föga när man inte gör fler mål än sin motståndare. Kalle H är återuppstånden och får göra mål för andra matchen i rad. Om jag vore Kalle skulle jag försöka hitta en ny klubbadress snarast. Han är för bra för att nöta bänk vecka in och vecka ut. Ett lag som skulle passa honom just nu är Kalmar FF. Där skulle han blomma på nytt. Slutresultatet då. 1-2 till AIK påverkar ju verkligen tabelläget i toppen. Nu är Djurgården inte alls säkra i kampen om en europaplats. Dock kan de lägga mer krut på Allsvenskan nu när de är klara för slutspel i Conference League.

ANNONS

I toppen vinner förutom AIK även Hammarby, Häcken och Kalmar.

Hammarby är riktigt bra för tillfället. En kanoninsats mot Varberg följdes upp av en kanoninsats mot Mjällby. Insatsen personifieras av Ludvigssons och Joel Nilssons mål. De är på tårna och ständigt snäppet före motståndarna. De offrar sig helhjärtat för framgång. Återigen vill jag hylla Cifuentes för att han har fått ordning på försvaret och för att offensiven är både vacker och vägvinnande. Det blir tufft att utse årets tränare i år. Cifuentes, DIF-duon, Högmo och Rydström har alla gjort topprestationer och förtjänar verkligen det där bekräftande priset.

Kalmar hade problem med Värnamos press under långa stunder. Värnamo är helt klart det lag som lyckats bäst med att pressa Kalmar. Matchen hade kunnat ta en annan vändning än den den tog. Antonsson missade ett gyllene läge att sätta 2-1. Istället gör Kalmar 1-2 och Värnamo åker på ett rött kort. Tillfälligheter kommer bli avgörande under de sista omgångarna. Två av Kalmars tre målskyttar imponerade lite extra. En pigg och aktiv Sachpekidis spelar väldigt bra för tillfället och ytterbacken Johan Karlsson är just nu en av Allsvenskans bästa på sin position. Hur kunde han vara bänkad i Sirius?

ANNONS

Häcken slog med viss möda Sundsvall. Förstå mig rätt, Häcken var bättre och förtjänade vinsten men de kontringslägen man gav till Sundsvall måste man skala bort inför alla tuffa matcher som är kvar. Precis som jag sa i en artikel efter förra omgången så anser jag att bröderna Gustafsson måste skärpa till sin defensiv. Häcken har ett guldläge att få lyfta Lennart Johanssons Pokal men de kan inte lämna hål i mitten när de i de avslutande omgångarna möter i ordning: AIK, Malmö, IFK Göteborg och Norrköping. Då kan guldet bli till sand. De lagen har betydligt mer kvalitet än Sundsvall när de får sådana lägen. Men fortsätter offensiven att prestera på den nivån den gör (Sadiq var grym mot Sundsvall) kanske man har råd att släppa in två mål per match?

Degerfors fortsätter plocka poäng och går mot kval. Jag är imponerad av Degerfors sätt att spela. Så klart ger det självförtroende när man tar poäng i match efter match, men med tanke på tabellpositionen är det ändå långt ifrån självklart att våga. Mot Elfsborg är det Degerfors som är drivande och välspelande. Faraj osar pondus och är finurlig. Han klackar, går på avslut och gör livet surt för motståndarna. Han blir inte kvar där nästa säsong. Degerfors kommer ta fler poäng men kommer ändå inte hinna ikapp lagen över. Med andra ord tar Degerfors kvalplatsen och Sundsvall och HIF får bygga om i Superettan. För visst försvann allt hopp för HIF när Varberg taktiskt manövrerade ut dem hemma på Olympia. Starkt av Varberg och godnatt HIF!

ANNONS

Avslutningsvis IFK Göteborg mot MFF. Egentligen är det ingen rolig historia. Båda lagen är lättpåverkade av saker som händer. Malmö är bättre tills det görs ett misstag av Lewicki (vad gjorde han?) och då faller allt. Göteborg är ganska gråa fram tills att de bli bjudna på ett mål. Båda lagens prestationer lämnar en hel del att önska. Båda lagen får sätta sig vid ritbordet och göra en tydlig skiss på hur de ska förbättra sina prestationer till säsongen 2023. Så klart ett stort misslyckande för Malmö framför allt.

Nu längtar vi redan till kvällen! Snart avgörs det.

Veckans “vobbel” – Sadiqs skott till 1-0 var en riktig projektil. Just nu är han väldigt viktig för Häcken.

Veckans “kolla hemma på TV istället” – Till alla er som inte vet hur man kan bete sig på en arena. Stanna hemma!

ANNONS

Veckans spelare – Som vanligt svårt då flera spelare gör fina insatser. Sadiq, Stefanelli och Fenger var grymma. Men jag tycker att Johan Karlsson i Kalmar bör dra fler ögon till sig. Om ni inte sett honom så kolla in honom.

Håll det snyggt i kommentarer. Vilka tar europaplatserna? Kan Degerfors komma ikapp lagen över? Hur kan Guidetti få fler avslut på mål? Vad tycker ni ska ske för Kalle Holmberg?

// Viktor

Viktor Elm

Seriefinal

Viktor Elm 2022-10-12 10:46

Seriefinal! Jag har spelat några genom åren. Eller jag har spelat EN närmare bestämt! En i exakt samma skede av säsongen som nu Djurgården mötte Häcken. 28/9 2008 i omgång 24 mötte vi i Kalmar Elfsborg på hemmaplan. Vi ledde serien och Elsborg var hack i häl. Precis som nu snackade media upp matchen som den som kan avgöra den slutliga tabellplaceringen och självklart är man spänd under hela veckan inför. DEN HÄR MATCHEN KAN AVGÖRA ALLT! Det är det enda folk pratar om på stan. Det är det enda man själv tänker på och sällan har man fått så många “Kom igen! Det här tar ni”-peptalks som då. Som spelare bygger man upp en känsla av att det är det viktigaste man någonsin ska göra. Med all rätt. Just där och då är just den matchen det viktigaste man har gjort i hela sitt liv. En emotionell berg-och-dalbana där spektrat går mellan att det känns underbart till att det bara är skräckfyllt. Sen kommer matchen.

Vilka ska fajtas? Vilka ska fly? I stunder som blir viktiga och ovissa är det alltid några spelare som ger upp innan stunderna ens kommit. Några blir passiva under matchen, medan andra slåss med näbbar och klor för att vinna den lilla fördelen som behövs i just de avgörande momenten. Med andra ord kan nästan vad som helst hända.

Djurgården mot Häcken. Seriefinal! Matchen börjar passivt och man ser att lagen känner på varandra. Jag är förvånad. Åtminstone ett lag brukar gå ut på planen och köra full fart från början. Så här i efterhand hade Djurgården mått bra av rivstarta. Nu lät de Häcken spela på sina styrkor. Bröderna Gustafsson var enorma. Den ena som spelfördelare med en grym blick och passningsfot. Den andra med sitt hotande positioneringsspel och bra teknik. Häcken är bättre än Djurgården och skulle kunna ha gjort både två och tre mål i den första halvleken. Häckens försvar sattes sällan på prov och kunde ganska enkelt styra bort en ibland för ensam Edvardsen.

ANNONS

Kopplat till det jag pratade om att fly tidigare så tycker jag att Djurgården är passiva och lite flyktbenägna under första halvlek. Precis som Häcken-spelarna fastslog efter matchen gav Djurgården Häckens skickliga spelare alldeles för mycket utrymme. Djurgården brukar vara bra på att vara aggressiva på rätt ställen av planen. Larsen kunde springa fritt och borde gjort ett mål till. Jeremejeff använde sin kropp för att fördela bollar och länka i anfallen. Häcken hittar det man kallar attraktiva ytor. Ytor som DIF borde täppt till eller varit mer aggressiva i.

Drömmen i en seriefinal är nog att låtas göra lite som man vill. Precis som Häcken fick. När Djurgården väl kommer upp så sker det oftast med ett inlägg som slutprodukt och då är det Finndell som är farlig. Han är jäkligt bra på att ställa frågor till sina motståndare och ta sig in i offensivt straffområde. Tungt avbräck om han blir borta en längre tid i detta skede av säsongen.

ANNONS

Andra halvlek blev tvärtom. Häcken går ner sig och Djurgården höjer sig. Vad som är hönan och ägget låter jag vara osagt men uppenbart är att djurgårdstränarna har höjt rösten i pausen. Ofta blir det ju så när man helt plötsligt inte längre har något att förlora. Då vågar man igen. Man måste gå framåt och ta initiativ. Istället för rädsla infinner sig en frihetskänsla. Man säger ibland att det svåraste i hockey är att leda med 3-0. Det är så klart inte sant, men jag antar att man då menar att det laget som leder slappnar av och slutar hänge sig åt att skydda sitt mål och att det andra laget får frihetskänslan jag nyss pratade om. Djurgården hade kunnat kvittera men Häcken vinner ändå till slut rättvist. Nu är det fördel Hisingen i guldstriden! Båda målvakterna imponerade på ett för mig egentligen ganska oklart sätt och jag tycker även att Haris Radetinac gör en finfin insats.

ANNONS

Resten av omgången då? AIK gör en fin match och vinner äntligen. Helt rättvist. Spaningen var att Stefanelli gör en kanoninsats och att Guidettis avslut till 1-0 håller hög klass. Stefanelli hittar ytor mellan HIF:s backlinje och mittfält och fördelar bollar framåt. Han är så otroligt rörlig och är dessutom ofta inne och hugger i straffområdet. Guidettis avslut med vänsterfoten i bortre krysset är otroligt. Det kändes som att han hade kommit ur vinkel men en sekund senare borrar sig bollen in i krysset. Snyggt!

Ricardo Friedrich håller kalmarfansen på tårna. Inte EN. Inte TVÅ. Utan TRE gånger lämnar han målet och ger Elfsborg chansen att skjuta bollen i öppet mål. Nu slutade det väl för brassen och ett bra lag i form har ofta lite flyt. Nu tycker jag i och för sig att Kalmar vinner helt rättvist och spelar otroligt bra. Men, med sådana “brasilianska utflykter” hade de tre poängen kunnat bli noll. Nanasi imponerar i Kalmars offensiv och har bidragit precis på det sätt Kalmar hoppades på när de tog in honom. Kvick, spelskicklig och ständigt utmanande. Kalmar mot Hammarby i näst sista omgången kommer avgöra vilka som tar tredjeplatsen tror jag.

ANNONS

Hammarby mosar Varberg! Sällan har jag sett ett så bra Hammarby. Det hade kunnat stå 8-0 när Cifuentes väljer att byta ut några av sina bästa spelare. Bajen spelar snabbt, modigt och är det lag som kanske har högst högsta nivå. Men det som imponerar allra mest är ändå att Bajen har lyckats sätta en superstark defensiv som sällan ger bort något i onödan. Tränarteamet har gjort ett kanonjobb med en spelartrupp som har en stor potential. Bojanic var återigen grym och jag är helt säker på att Hammarby kommer att ha mycket glädje av både Joel Nilsson och Saidi i den framtiden. Varberg däremot måste vända skutan för att Degerfors inte ska hinna ikapp. Hur gör Jocke Persson det? Jo genom att satsa på sina fysiska spelare och spela på kontringar och fasta situationer. Precis som vanligt alltså. Däremot måste han få bort den pojklagsfotboll som visade sig på Tele2 senast. Kraften måste tillbaka.

ANNONS

Malmö borde så klart slå Värnamo hemma. Norrköping borde slå Mjällby hemma och Göteborg bör slå Sundsvall borta. Men fotboll är svårt. Om det vore enkelt hade alla de tre lagen som “borde” vunnit spelat på sina styrkor. De borde ha ett bollinnehav som osar självförtroende. Jag tycker att Riddersholm tagit fel väg med Peking. De borde utnyttja alla duktiga spelare de har och spela snabb, teknisk fotboll längs marken. De borde ta initiativet i matcherna och vara framåtlutade. Ge spelarna chansen att lyckas genom att spela på det sätt som skulle gynna dem. Det är fem matcher kvar att börja om på och sätta ett spel inför nästa säsong. Norrköping har ingen tid att spilla.

Hur slutade då seriefinalen 2008? Vi vann med 2-1. Jag gjorde två mål. Den känslan jag hade efter den matchen är svår att förstå för de som inte upplevt en liknande situation. Just då var jag oövervinnerlig.

ANNONS

Veckans “brassespark” – Ricardo Friedrich sparkade bollar åt både höger och vänster och hade kunnat ge Elfsborg tre mål. Kul att titta på men inte särskilt hälsosamt för lagkamrater och tränare.

Veckans “ansats” – Kika gärna lite extra på Peter Abrahamssons ansats till insparkarna. Lite oortodox. Kvicka fötter får ett nytt ansikte.

Veckans spelare – När man dominerar en seriefinal så blir man veckans spelare i min bok. Samuel Gustafsson hade nog samma känsla som jag efter seriefinalen 2008. Oövervinnerlig!

Håll det snyggt i kommentarer. Vi är alla människor och ord kan stärka och såra. Tänk er för. Vilka tar tredjeplatsen? Hinner Degerfors ifatt Varberg? Borde Norrköping spela mer possession och framåtlutat?

// Viktor

Viktor Elm
ANNONS
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto