Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Landslaget…

Viktor Elm

Sveriges landslags prestationer beror inte på Janne Andersson. Nu ljög jag givetvis. Men ändå inte. Som jag skrev i slutet av mitt förra blogginlägg så var truppen till denna landslagssamlingen en av de svagare jag har sett på väldigt länge. Med det menar jag absolut inte att spelarna är dåliga utan att det var många relativt nya i sammanhanget och att flera av de erfarna spelarna just nu har knapert med speltid i sina klubblag. Men är det Jannes fel? Vilka tillgängliga spelare skulle han ha tagit ut som är bättre än de som var med? Jag tycker att uttagningen är relativt bra. Urvalet av spelare som spelar på högsta nivå är ju tunt.

Dock hade Janne givetvis behövt anpassa spelet efter de spelare han hade. Svanberg och Cajuste är jätteduktiga spelare men defensivt mot ett starkt Serbien (de har världsklasspelare på många positioner) hade de inte det som krävdes. Deras svaga beslutsfattande och dåliga positioneringar lämnade backlinjen sårbar. Det borde Janne ha vetat. Karlström borde ha varit given i den matchen då han har en spelstil som funkar i sådana sammanhang. Tuff, orädd och smart.

Taktiskt borde det har varit bromsen i. Sverige skulle ha satsat på kontringar på Kulusevski, Forsberg och Claesson som har kvaliteter i det spelet. Men det är så klart alltid lätt att säga i efterhand. Hade man haft svaren innan hade inte matcherna behövts spelas. Vi tyckare är snabba på att tycka efteråt. Sen ska Sverige inte byta spelsystem! Alla spelare och ledare kan det gamla och det tar för lång tid att få till något nytt. Hur många dagar kan truppen ses? Hur många timmar kan de träna tillsammans? Alldeles för få för att ändra om något som hos många satt sig i ryggmärgen.

Annons

Jag vet själv hur lite man tränade tillsammans under de dagar man samlades med landslaget. Några spelare behövde vila efter tufft matchande i klubblag. Någon var lite skadad. En annan lite snorig. Sammanlagt kunde man träna väldigt lite med alla spelare tillgängliga. Jag som inte spelade så mycket på landslagssamlingarna åkte inte sällan tillbaka till Nederländerna 1kg tyngre för att kocken lagade god mat och jag tränade för lite. Med detta vill jag säga att det krävs en hel del för att byta riktning och få det att funka när tiden är knapp.

I jämförelse med Slovenien har Sverige ändå en starkare trupp. Det är ytterst oroväckande att vi gång efter gång hyllar Robin Olsen för hans fina insatser. Antingen betyder det att han tar det han ska och lite till. Eller betyder det att han utsätts för för mycket svåra situationer. Det är nog en blandning av de båda. Sverige ska inte behöva släppa till så klara målchanser. Det vi har varit sååå bra på i så många år och det vi nästan har tagit för givet känns just nu ytterst tveksamt. Back to basic och jobba för att hålla tätt! Slovenien ska inte FÅ chanser. Serbien ska inte FÅ chanser att göra mål. Håll ihop laget och inget chansande och/eller fuskande i positionerna. Hoppas Janne är lite förbannad. För resultaten är inte bara Jannes fel.

Annons

Hur ska Sverige gå vidare nu då? Jag tycker att man ska låta Janne jobba vidare. Det ska inte ageras i panik för att en relativt liten fotbollsnation misslyckas då och då (sen är det ju inte kul att spela i C-gruppen i Nations League). För det första, få tillbaka lite spelare som har saknats på grund av skador. För det andra, se till att bärande spelare i landslaget som är bänkade i sin vardag hittar nya klubbar. För det tredje, back to basic. Jobba stenhårt som ett kollektiv. Släpp inte till några enkla målchanser bakåt och sätt Alexander Isak, Forsberg och Kulusevski i arbete framåt. Jag förstår att man ifrågasätter Janne när vinsterna uteblir MEN jag är helt övertygad om att han, tillsammans med ledare och spelare, kommer att vända skutan och blåsa liv i de just nu halvtrasiga seglen som fortfarande bär landets älskade landslag framåt.

Annons

HEJA SVERIGE!

Mvh Viktor

Publicerad 2022-09-29 23:39

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto