Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Häcken imponerar mer än Hammarby

Viktor Elm

Många intressanta matcher spelades i den sista gruppspelsomgången i Svenska Cupen. I princip alla förhandsfavoriter lyckades ta sig vidare och kvartsfinalerna är rena toppmatcher. Det ska bli riktigt kul att se alla fyra matcherna. Enligt mig finns det två matcher med klara favoriter och två som är mer ovissa.

Häcken imponerade stort mot Halmstad. De spelar med ett så stort självförtroende att de inte riktigt bryr sig om det blir ett misstag. Har man kommit så långt, att man vågar misslyckas, så blir det ofta så att man lyckas istället. Det är en fröjd att se bröderna Gustafsson leka med HBK:s innermittfält. Man blir förälskad i hastigheten som ytterbackarna har. Lugnet som Hammar och Hovland utstrålar är en supporters fasa men en lagkamrats dröm. Häcken ser helt enkelt väldigt bra ut. Fjolårets fina form sitter i och Sadiq som har utvecklats ännu mer kommer att ha mycket roligt i år. Det jag imponeras mest av är deras förmåga att spela på en touch. Hela tiden går bollen mellan spelarna och Halmstad-spelarna kommer aldrig riktigt nära. Det ska sägas att HBK gör det okej ändå men Häcken är väldigt bra och är klar favorit mot Norrköping i kvartsfinalen.

Annons

Norrköping lyckades slå IFK Göteborg på Bravida Arena. Ett piggt och rappt Göteborg dominerade långa stunder i första halvlek. Ändå kändes de inte riktigt farliga. Norrköping var helt klart farligare. Sigurdsson och Nyman är två av seriens bästa spelare när de är på humör. Sigurdssons kvaliteter är för bra för Allsvenskan och han lämnar säkert i sommar när Fifa tar nya beslut angående spelarna i den ryska ligan (han är på lån från Moskva). Däremot har Norrköping en bra bit att vandra när det kommer till speluppbyggnad och att fungera som ett lag. Just nu känns det som att de inte vill ta initiativet i matcherna. De spelar gärna långt eller på kontring. Jag har skrivit det innan och gör det igen. Med de spelarna kan de absolut spela på ett annorlunda sätt men det är som sagt tränaren som väljer spelsätt och jag hoppas de lyckas på vilket sätt de än försöker lira.

Annons

Göteborg behöver absolut förbättra backlinje-spelet. Det känns ofta farligt när motståndarna kommer. Både GAIS och Norrköping gavs chanser alldeles för billigt. Mittbackarna behöver mer hjälp om de ska spela så här. Nu lämnas de i stora ytor och där är de just nu inte tillräckligt bra. Defensiven högre upp i banan är bra och presspelet ger inte sällan Blåvitt möjligheter att skapa enkla målchanser, men de tas sällan tillvara på. Får de ordning på defensiven så kan de säkert bygga självförtroende och sen utveckla offensiven. Men det jag efterfrågade efter förra omgången tyckte jag ändå att man kunde skönja mot Norrköping. Spelet med bollen var kanske lite slarvigt till och från men visst fasen försökte de spela fotboll och många gånger spelade IFK till och med bra. Hoppas de kan hitta de felande pusselbitarna och åtgärda de problem som ändå ganska tydligt går att se. Då kommer självförtroendet som ett brev på posten.

Annons

Kalmar körde fullständigt över Helsingborg. Efter Häcken är det Kalmar och Hammarby som imponerat mest. Jag ser Kalmar som klar favorit mot Mjällby även om jag vet att de brukar ha svårt för de gulsvarta från Listerlandet. I matchen mot HIF spelade Kalmar fyndigt och rappt i offensiven och otroligt disciplinerat i defensiven. Saetra och Sjöstedt kan vara seriens mest samspelta mittbackspar. På tal om fynd så måste man imponeras av Peter Swärdh och Jörgen Pettersson som hittar en kille i Naestved som kan gå in i ett Allsvenskt lag och både bidra i spelet och dessutom raka in lite bollar i mål. Rajovic kan bli ett riktigt utropstecken i årets Allsvenska och fem mål i cupen så här långt imponerar.

Hammarby! 8-0 skojar man inte bort. Total utskåpning av ett svagt Sundsvall men 8-0 skojar man inte bort alltså inte bort! I matcherna innan har det skapats en hel del chanser och det gjorde Bajen även mot Giffarna. Skillnaden nu var att bollarna satt i nät. Jag tror inte man behöver skriva mer om Madjed för den hypen sköter sig själv just nu. Istället vill jag lyfta fram Pinas och Tekie. Två riktigt fina spelare som man som fotbollsgillare gärna ser spela fotboll. Mina farhågor angående Hammarbys status efter alla spelartapp verkar vara helt världsfrånvända. Hammarby ser just nu oerhört starkt ut. Dock får de en oerhört svår och oviss match mot ett starkt AIK i kvarten. Den kan sluta hur som helst.

Annons

Djurgården var inte särskilt bra mot BP. De såg sega ut. BP var inte alls dåliga men man förväntar sig absolut mer från Djurgården. Lågt tempo är inte något som brukar vara DIFs signum men mot BP tog det mesta tid. De ska tacka Magnus Eriksson för de tre poängen, vilken spelare och vilka avslut! Något som förvånade mig i matchen var Elias Anderssons försvarsspel, hur han inte kan försvara ytan bakom sig bättre än han gjorde sist gör mig aningen mörkrädd. Jag har full förståelse för att han är relativt ny i positionen men han har en smart fotbollshjärna och var uttagen i Januari-turnén. Han borde kunna mycket bättre! Vad som än värre är är att han joggar hemåt efter att han blivit förbispelad. Om jag vore Kim och Tolle så hade jag varit vansinnig.

Nu möter de MFF i kvarten och även denna kvartsfinal är oviss. Malmö har haft höga toppar under gruppspelet men haft svårt att få bollen i nät. De spelar tålmodigt men har lite svårt att växla tempo. Kan de förbättra farten i vissa attacksituationer så kommer målen att trilla in. Eller i alla fall kommer chanserna att komma. Jag tycker även att Lasse Nielsen måste förbättra sig för att Malmö ska få det där lugnet som behövs i det sätt som de vill spela på. Eller måste Rydström ge Nielsen mer hjälp. Han känns alltid het och är en bra fotbollsspelare men han chansar en hel del och det känns onödigt. Mot Djurgården kommer det att straffa sig. AC behövs också. Hans aura och skicklighet skänker verkligen ett lugn och en kraft till Malmös lag. Hoppas han repar sig snabbt.

Annons

Jag vill slutligen nämna Totte Nyman som en förebild. Han har två straffsituationer i matchen mot Göteborg. Den första klagar han lite på under spelet men medger själv i pausintervjun att det inte borde vara straff. Han ger domaren rätt och det är härligt att höra. Men än mer impad blir jag av att han försöker stå upp när domaren sen blåser för straff under andra halvlek. Bångsbo kommer helt snett och ska rensa men istället för att träffa boll träffar han Nyman. Vilken annan spelare som helst hade lagt sig och viftat på domarens uppmärksamhet, men inte Nyman. Han parerar liksom smällen i luften och försöker spela vidare och ta sig till avslut. Jag älskar hur han försöker och jag älskar att domaren ger honom straffen ändå. Bra där!

På tal om andra älskvärda saker. Som Liverpool-fan har man haft det kämpigt ett tag denna säsongen. MEN, efter 7-0 mot United så vänder det. Fasen va gutt! Tack å hej.

Annons

// Viktor

Publicerad 2023-03-08 09:15

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto