Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Allsvensk nedräkning: Del 1

Viktor Elm

Nu närmar det sig på allvar. En dryg vecka kvar tills det brakar loss. Förväntningarna byggs upp inför vad jag tror kan bli ett fantastiskt fotbollsår. Många av lagen som förväntas vara i toppen har rustat ordentligt och många trupper ser väldigt starka ut. Då gäller det bara att tränaren hittar rätt balans och präntar in en taktik som kan hålla över tid. Eller kanske två eller tre taktiker. Cupen har gett lite syre till elden när det kommer till de höga förväntningarna på topplagen. Inget lag underpresterade egentligen.

Mitten- och bottenlagen (förväntade enligt medias Allsvenska tips på upptaktsträffen) är även de redo för Allsvenskan känns det som. Sirius spelar väl och Halmstad kommer slita hårt. Jag tänker ge mig på att spå framtidens skuggiga vägar och se vart spåkulan leder mig. Likt sammanfattningen av Allsvenskan förra året stolpar jag ner lite olika rubriker och kastar mig ut i ovissheten.

Först ut…

Lagen som åker ur: Halmstad och Varberg

Båda lagen är ungefär det man kan förvänta sig av dem. Dock kommer det inte räcka för att hålla sig kvar i serien 2023. Halmstad har inte på något sätt sett dåligt ut på försäsongen men jag tror att spetsen är för trubbig. De kommer att ta sina poäng här och där (framför allt mot topplag tror jag) men när de förväntas vinna (som hemma mot Varberg eller BP) så kommer de få slita ont. Tyvärr kommer det inte att räcka för att klara kontraktet. Varberg har varit ett härligt lag att följa i Allsvenskan de senaste åren, men nu har de dansat färdigt i högsta serien för den här gången. Tappen av Bohman, Simovic och Alexander Johansson är tunga. Vissa nyförvärv känns spännande men mer som chansningar. Jag brukar hävda att värvar man nästan enbart från lägre divisioner så hamnar man till slut där. Nu är det tyvärr dags för Bois:en från Varberg.

Annons

Laget som slår ur underläge och överraskar: BP

Förstå mig rätt. De kommer få det tufft men utifrån de förväntningar som finns på laget tror jag att det kommer att gå bättre. BP är alltid intressanta med en fin mix av talanger och lite rutin. Agardius och Calisir kommer ge rutin och kraft. Sandberg Magnusson är stabil och jag gillar ju både Fritzsson och Waker. Därtill har de flera spelare som är lite oprövade men som kan få möjlighet att visa vad de går för. Framför allt Oscar Pettersson men även Cosic. Jag tror de klarar sig ifrån de två lägsta bottenplaceringarna hur som helst.

Tränaren som får foten först: Glen

Fotbollens spelregler är ibland tuffa och det är alltid någon tränare som blir offrad för lagets dåliga resultat. Orättvist ibland men nödvändigt vid andra tillfällen. Tyvärr är det ju enklare att offra EN tränare och hoppas på en positiv effekt än att offra spelare eller andra ledare. Hur som helst är det alltid någon som ryker. Förväntningarna är stora på många lag. Malmö kommer ha tålamod med Rydström. Djurgårdens duo har ett enormt sparkapital (likt Klopp). AIK kommer inte vilja stressa fram något denna gång och Cifuentes kommer ges tid att bygga om. IFK Göteborg har ingen att sparka och Häcken är nöjda. Thelin kommer att prestera med sitt Elfsborg. Smålagen har inga pengar och då sitter tränarna säkert längre. Dock kanske Varberg kommer att behöva en förändring och efter flera år på posten kan Persson få gå. Men jag tror det blir Riddersholm som får avvika från chefsposten först.

Annons

Målvakterna som stoppar många bollar:

Ricardo Friedrich gjorde succé förra året. Nu är förväntningarna höga på honom redan från början och han kommer att leva upp till dem. Dock är det andra målvakter som även de ser intressanta ut. Noel Thörnqvist har visat i cupen att han är en bra målvakt. Peter Abrahamsson och Nordfeldt kan man alltid lita på. Dock tror jag att Oliver Dovin kommer att göra en kanonsäsong och rädda mer än de andra. Det började redan under 2022 och nu kommer han att blomma ut totalt. Göra sig förtjänt av en fast plats i landslagstruppen och intressera klubbar på kontinenten.

Största försäljningen: Larsson

Här är det enkelt att se det uppenbara. Det är också i det uppenbara vi ska leta här. Det finns en anledning till att Hugo Larsson drar intresse till sig. Sadiq har kvaliteter som gör honom till en potentiell större försäljning. Hammarbys talanger är bra men inte helt klara att dominera i Allsvenskan. När sommaren kommer blir alltså Häcken av med Sadiq och Malmö med Larsson. Vem går för mest? Jo det gör Larsson av den enkla anledningen att Malmö har vett att ta bra betalt.

Annons

Laget som klarar sig bäst i Europa: Djurgården

Detta året är Sveriges år i Europa! Äntligen har vi lärt oss att vara cyniska och spela på ett litet annorlunda sätt än vad lagen gör i Allsvenskan. Häcken har rutin och självförtroende som tar dem till sista omgången i kvalet till CL. I Europa League blir de sedan sönderkontrade av lag som kan det spelet. Hammarby överraskar och tar sig till gruppspel i Conference League. Men återigen blir det Djurgården som klarar sig bäst i Europa. Med en bred trupp och mycket erfarenhet från 2022/2023 kommer de att klara sig lika långt igen. Kul!

Nyförvärven som imponerar mest:

Här är det också många som aspirerar. Viktor Fischer kommer att vara bra. Tekie, Vecchia och Adam Carlén likaså. Flera andra kommer vara nyttiga för sina lag men jag tror att den som kommer att överraska och imponera mest är Mileta Rajovic i Kalmar FF. Stor, stark och bra både i djupled och i luften. Han kan bli en obehaglig överraskning för många ofokuserade försvarare.

Annons

Backar som gör mest imponerande insatser:

Isak Hien slog igenom ifjol och hans resa gick snabbt. Lars Saetra var fenomenal och Jeazhe gjorde poäng. Detta året ser jag ingen som gör resan som Hien gjorde. Däremot kommer det var mycket bra backspel. Rösler i Mjällby har imponerat på försäsongen och har bra hjälp av sina medspelare. Jag tror att Sebastian Holmén gör en kanonsäsong i ett starkt Elfsborg. Hela Häckens backlinje kommer att spela bra och firma Saetra-Sjöstedt kommer hålla hög klass även denna säsong. Någon outsider då? Jo nyss nämnde Adam Carlén kommer gå ner som back och göra det riktigt bra. Han har verkligen den positionen i sig och med hans kvaliteter kommer det bli riktigt bra. Mathissen gillar jag. Men den jag tror imponerar allra mest är Hammarbys Shaquille Pinas. Han är smart, positionssäker och duktig med bollen.

Annons

Tror ni att någon av dessa spådomar kan bli verklighet?

Del 2 av denna spåkula kommer 27/3 och innehåller rubriker som: Vilka får genombrott? Mittfältare att hålla extra koll på. Vem gör egentligen flest mål 2023? Vilket lag blir årets besvikelse? Vilka fans vinner tifo-tävlingen? Spelare under 21 år som kan dominera i Allsvenskan 2023 och till sist Laget som är en oväntad titelutmanare och laget som faktiskt tar hem det.

Nästa vecka följer vi även Deadline-day. Vilken spelare behöver ditt lag värva och vilken spelare inom rimlighetens gräns skulle du vilja se ditt lag värva?

// Viktor

Publicerad 2023-03-25 19:38

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto