Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En ständig sökning efter detaljförbättring

Zecira Musovic

Målvaktspositionen är speciell på många sätt, det är underförstått. Träningen som utförs är ofta separerad till stora delar från resten av laget. För en elitidrottare på hög nivå är komplexiteten hög. En ständig sökning efter detaljförbättring är vardagsmat och aldrig är man riktigt nöjd, trots att gemene man allt som oftast ser de stora TV-räddningarna eller snygga målen och är skitnöjda.

En del av den målvaktsträning som vi i Chelsea håller på med är delen som handlar om hjärnan; reaktionsförmåga och beslutsfattande i olika situationer. Våra ögon är såklart otroligt viktiga, vad vi ser. Men det handlar inte bara om vad vi ser utan också hur vi ser olika grejer för att kunna samla in så mycket information som möjligt för att utföra vår aktion så lyckosamt som möjligt.

På bild ser ni hur vi kan komma att träna. De glasögonen jag har på mig har en inbyggd kamera som håller koll på exakt vart jag kollar. Med andra ord gäller det att kolla på rätt grejer medan man har på dem där. Med den informationen kan vi därefter exempelvis få fram om hur vi använder det perifera synfältet (den del som ligger utanför det synfält som ögon kan fokusera skarpt på) , hur mycket vi vrider på huvudet och scannar innan vi utför en aktion och om vi ens kollar på rätt föremål.

Annons

Målvaktspositionen är intressant minst sagt. Den där TV-räddningen kan brytas ned i så många mindre beståndsdelar. Allt ifrån glasögonen för att kolla på vad man kollar på till hur vi vrider på foten för att kunna komma iväg så långt som möjligt när vi ska slänga oss. Sedan undrar de varför målvakter i många fall är lite speciella. Jag menar, vem hade inte varit halvt nördig när en utsätts för de här typen att detaljer.

Publicerad 2022-09-24 16:34

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto