Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

BRASILIEN

Brasiliansk landssorg efter kraschen

Foto: SCANPIX

Brasilianska Chapecoense skulle spela den största matchen i fotbollslagets historia när det chartrade flygplanet störtade. Bara tre av spelarna finns bland de sex överlevande. På flygplanet fanns också 21 journalister.

81 personer, inklusive nio besättningsmedlemmar, befann sig ombord när flygplanet kraschade i mycket hårt väder i måndags kväll lokal tid, bara några mil från flygplatsen i Medellin i Colombia. Hittills har 75 av dem bekräftats döda.

På olycksplatsen har tiotals kroppar lagts på rad och täckts över av räddningsarbetare.

Det är ännu oklart vad som orsakade kraschen, men mycket pekar mot de mycket svåra väderförhållandena. Lokala medier uppger också att flygplanet rapporterade tekniska problem kort innan det försvann från radarskärmarna.

Av de sex personer som har överlevt kraschen finns tre namngivna Chapecoense-spelare: Jackson Follmann, Zampier Neto och Alan Ruschel, uppger lokala medier. Målvakten Marcos Danilo Padilla räddades också levande ur flygplansvraket, men avled senare av sina skador på väg till sjukhuset.

- Jag vill uttrycka mitt deltagande vid denna sorgliga tidpunkt, då en tragedi har drabbat dussintals brasilianska familjer, säger Brasiliens president Michel Temer i ett uttalande.

Temer skriver på Twitter att det brasilianska flygvapnet kommer att hjälpa anhöriga till offren i flygkraschen att resa till Colombia. Han skriver vidare:

"Regeringen kommer att göra allt den kan för att lindra smärtan hos vänner och familjer till sporten och journalistiken."

Flygplanet var chartrat för att ta Chapecoense till finalen i turneringen Copa Sudamericana, där laget skulle möta colombianska Atlético Nacional i en första finalmatch.

Ombord på planet fanns också 21 journalister som skulle bevaka fotbollsturneringen, uppger brasilianska medier.

Michel Temer har utlyst tre dagars landssorg och Atlético Nacional har erbjudit sig att avstå cuptiteln till Chapecoense. I Chapecoenses hemstad Chapeco beskriver borgmästaren Luciano Buligon invånarnas förtvivlan.

- Vi har gått från en dröm till en verklig mardröm, säger han med tårfyllda ögon till tv-kanalen Globo.

Det sydamerikanska fotbollsförbundet Conmebol meddelar samtidigt att all verksamhet tills vidare är inställd. En källa inom förbundet uppger att det är "mycket osannolikt" att finalmatchen i Copa Sudamericana någonsin kommer att spelas.

Samtidigt strömmar kondoleanserna in från fotbollsvärlden.

"Det här är en väldigt, väldigt sorglig dag för fotbollen. I denna svåra tid är våra tankar hos offren, deras familjer och vänner", säger FIFA-ordföranden Gianni Infantino i ett uttalande.

Chapecoense-spelaren Alejandro Martinuccio, som inte var med på flygplanet på grund av en skada, twittrar:

"Snälla, be för mina lagkamrater."

FAKTA

Flera flygolyckor inom idrotten

Flygolyckan med det brasilianska fotbollslaget är den senaste i en rad tillbud med idrottslag som krävt dödsoffer genom åren. 1958 dödades åtta av spelarna i Manchester Uniteds fotbollslag och för fem år sedan avled hela det ryska ishockeylaget Jaroslavl i en flygkrasch, däribland den svenska målvakten Stefan Liv.

Här är de mest uppmärksammade:

7 september 2011: Ett ryskt plan störtar strax efter start i Jaroslavl, på väg till Minsk och den ryska hockeypremiären. Minst 36 spelare och ledare i Lokomotiv Jaroslavl avlider, däribland den svenska landslagsmålvakten Stefan Liv.

28 april 1993: Zambias fotbollslandslag störtar i havet utanför Gabons huvudstad Libreville på väg till Afrikanska mästerskapen i Senegal. Ingen överlever kraschen. 18 zambiska spelare och fem ledare finns med på planet.

13 oktober 1972: Ett plan med 45 människor ombord störtar i Anderna. Ombord är det uruguayanska rugbylaget Old Christians från Montevideo. 16 överlevande hittas mer än två månader efter kraschen och händelsen har bland annat gett upphov till en film, "Alive", från 1993 med Ethan Hawke i huvudrollen.

6 februari 1958: Åtta av spelarna i Manchester United är bland de 23 omkomna i en krasch utanför München. Laget var på väg hem till England efter en Europacupmatch i Belgrad.

4 maj 1949: Ett plan med det italienska mästarlaget Torino kraschar i ett bergsområde i norra Italien. Ingen ombord överlever. (TT).

Publicerad 2016-11-29 kl 17:48

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER