Bundesliga

Fotbollskanalens Tysklandsbloggare Adam Nilsson listar veckans toppar och floppar i Bundesliga.

Veckans heta

Hamburg
Den klassiska klubben klarade sig kvar genom ett ofattbart kval. Länge såg det ut som om Hamburg skulle få lämna Bundesliga för första gången i klubbens historia. Men när Marcelo Diaz i den 91:a minuten smekte in en frispark tändes åter hoppet. Förlängning vankades och där drog Hamburg det längsta strået. Nicolai Müller satte 2-1 och än lever Bundesligadinosaurien!

1860 München
Ett annat klassiskt lag som var på väg ur sin liga var 1860 München. "Die Löwen", vars säsong har kantats av tränarbyten och i mångt och mycket påminner om Hamburgs, var även dem illa ute i kvalet mot Holstein Kiel. Efter att Kiel tagit ledningen i den 16:e minuten var 1860 ett lag klart för 3. Liga. Men genom en kvittering i den 78:e minuten och Kai Bülows 2-1 i den 91:a minuten räddade sig även 1860 kvar med minsta möjliga marginal i ett fantastiskt drama.

Wolfsburg
Helgens DFB-Pokal blev en glädjestund för Wolfsburg. Andraplatsen i Bundesliga var ett steg framåt men besvikelsen över att åka ur Europa League på ett sådant sätt de gjorde grämde klubben. Desto lyckligare var de över att kunna vinna en titel när de besegrade Dortmund med 3-1 på Olympiastadion i Berlin. För klubben var det ett kvitto på att deras satsning är på väg åt rätt håll och nästa år vill Wolfsburg ta ytterligare kliv!

Champions League-finalen i Berlin
Ja, på lördag är den här men förberedelserna för Champions League-finalen är igång i högsta hugg. Berlin förbereds på en stor fest när de klassiska storklubbarna Juventus och Barcelona tar sig till den tyska huvudstaden för säsongs fotbollsbatalj. Turismen ökar rejält och Berlin är just nu en fotbollstokig stad, något som den är alldeles för lite då bristen på fotbollsframgångar i huvudstaden är alldeles för stor.

Veckans kalla

Rajkovic, Ozstrolek, Müller
I kvalet mellan Hamburg och Karlsruhe i helgen fick 2. Bundesligalaget Karlsruhe en straff i matchens sista sekund. Rouwen Hennigs, Karlsruheanfallare fostrad i Hamburg, missade straffen (den var betydelselös) men scenerna efter var förfärliga. Då klev flertalet Hamburgspelare fram och hånade straffskytten och skrek i hans ansikte. I en stund då Hamburg precis hade räddat kontraktet hade man förväntat sig bättre vinnare än så.

Klopps bittra slut
Jürgen Klopp fick inte avsluta Dortmundkarriären med en seger. I DFB-Pokalfinalen blev det förlust mot Wolfsburg och på något sätt var det signifikativt för hans sista säsong i Dortmund. Det har inte fungerat hela vägen och det har varit mycket stolpe ut. Många unnade Klopp en sista seger men nu blev det inte så. Och som han kommer saknas, den karismatiske Klopp som säkerligen kommer tillbaka till Bundesliga förr eller senare.

Publicerad 2015-06-03 kl 16:23