Abramovitj tar med sig Chelsea hem

Det har kostat miljarder, men nu är bygget baxat hela vägen till final. Eller hem. Hur Roman Abramovitj än ser på saken var det en kväll som gjord att firas med kaviar och champagne. Och tårar.

Chelsea vann semifinalreturen mot Liverpool med 3-2 (1-0) och totalt med 4-3.

Frank Lampard skickade Liverpoolmålvakten Pepe Reina åt ett håll, bollen åt det andra men mest av allt skickade han Chelsea till den helengelska finalen mot Manchester United på Luzjnikistadion den 21 maj.

Sedan grät han, Lampard.

Ett mål för mamma

Det var lika mycket tårar av glädje över en efterlängtad final som uppdämd sorg över förlusten av modern Pat som gick bort i lunginflammation i förra veckan.

2-1 målet kom i åttonde minuten i förlängningen. Några minuter senare skickade Didier Drogba in 3-1 och knäckte definitivt Liverpool i semifinalen.

Lika bra det eftersom Ryan Babel reducerade med fyra minuter kvar.

Och en man på hederläktaren fick äntligen och till slut betalt för de balar av pundsedlar han tryckt in i Chelsea sedan han köpte konkursboet i sydvästra London.

Ryssen Roman Abramovitjs stora mål har sedan dess alltid varit att vinna Champions league. Nu kommer chansen - i Moskva av alla ställen i Europa.

Chelsea har gång på gång rasat ut i semifinaler och kvartsfinaler.

Grant lyckades

Trots alla dyra spelarinvesteringar lyckades inte den arrogante José Mourinho nå en final, kanske går det bättre under den buttre israelen Avram Grant, Abramovitjs gamle kompis som fick ta över när portugisen Mourinho inte längre orkade med miljardärens klåfingrar kring laguttagning och spelsätt.

Trots ett drama som inte avgjordes förrän efter 120 minuters spel var Chelsea sett över hela matchen det bättre laget.

Pepe Reina kunde inte hålla Salomon Kalous skott i 33:e minuten och på returen tryckte Didier Drogba in 1-0, ivorianens första mål på en månad.

Det kunde inte ha kommit lägligare.

I det läget var Chelsea i final eftersom den första semifinalen på Anfield slutade 1-1.

Chelsea verkade ha kontroll på matchen, men på några sekunder ändrades förutsättningarna helt och Liverpool tvingade fram ett avgörande till förlängningen.

Torres kvitterade

Andra halvlek var knappt 20 minuter gången när Yossi Benayoun sprang och sprang och fick med sig bollen förbi den ene Chelseaspelaren efter den andre. Samtidigt tog Fernando Torres djupledslöpningen - och i fick bollen perfekt.

Spanjoren var iskall i avslutningen.

Kvitteringen chockade Stamford Bridge som så smått börjat fira att klubben äntligen såg ut att kunna nå hela vägen fram i den mest prestigefyllda av turneringar.

Först en timma senare kunde Chelseafansen vråla ut sin glädje.

Publicerad 2008-05-01 kl 01:39