Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
CHAMPIONS LEAGUE

AIK ska lyckas bättre än Real Madrid, Juventus och Bayern München: "Måste våga hålla i bollen"

I onsdagskvällens Champions league-retur ska AIK göra det som Real Madrid, Juventus och Bayern München misslyckats med. Vinna mot Rosenborg. På bortaplan.

- En bra dag vet vi att vi kan slå vilket lag som helst här, säger Rosenborgs mittfältare Roar Strand.

Jesper Jansson, numera sportchef i Helsingborg, vet hur tufft det kan vara att komma till Lerkendal stadion. Förutom tre säsonger som spelare i Stabaek upplevde han en av svensk klubblagsfotbolls mest pinsamma stunder, när HIF blev krossat av Rosenborg med 1—6 i Champions league 2000.

- Efter 3—0 började de spela Ulf Lundells "Öppna landskap"...det var kanske inte så sportsligt, säger Jansson.

Helsingborg kunde trösta sig med att fler och betydligt mäktigare klubbar har haft problem i bortamötena med Rosenborg. 1995—2002 gick den norska mästarklubben till Champions leagues gruppspel åtta säsonger i rad.

Och väl där fortsatte succén med många minnesvärda skrällar och med kvartsfinalplatsen 1997 som topp.

Grunden till framgångarna lades på hemmaarenan Lerkendal, där europeiska storheter som Real Madrid, Porto och Valencia fått stryk.

Enligt mittfältsveteranen Roar Strand, 40 — som spelat över 100 Europamatcher med Rosenborg — ligger det inga märkvärdiga förklaringar bakom Trondheimlagets starka hemmaspel.

- Som många andra klubbar är vi starka på hemmaplan. Vi har bra stöttning av publiken, det ger oss en bra känsla och genom åren har det märkts att motståndarna har stor respekt för oss, säger Strand.

- En bra dag vet vi att vi kan slå vilket lag som helst. Jag minns en match mot Inter som slutade 2—2. Interspelarna blev väldigt frustrerade över att vi var så aggressiva.

Jesper Jansson igen:

- Rosenborg har skaffat sig en tradition att vinna de här matcherna, speciellt på hemmaplan. De är offensiva och anpassar sig inte till motståndarna.

Även om Rosenborg inte har haft lika stora framgångar i Europaspelet de senaste åren, så är lagets hemmafacit fortfarande skrämmande bra. Senaste förlusten på Lerkendal kom i oktober förra året.

Hur AIK ska göra för att spräcka den sviten och vända 0—1-underläget från första matchen till seger och avancemang till den sista kvalrundan är oklart.

- Vi pratar inte taktik i media. Vi vill inte ge motståndarna några fördelar, säger försvararen Nils-Eric Johansson.

Men Jesper Jansson har ett råd.

- När man vinner bollen är det viktigt att våga hålla i den och skapa ett eget spel. Rosenborg är vana vid att möta försvarande lag. De har lösningar på det spelet. Med Stabaek hade vi bra grepp på Rosenborg, det berodde på att vi vågade spela vårt eget spel.

TT

Publicerad 2010-08-03 kl 13:39
Annons
Annons
Annons