TV: Ajax-forwardens galna målshow - tangerade van Bastens rekord(!)

Ajax körde över Sporting Lissabon - och den stora hjälten hette Sébastien Haller.
Forwarden blev inte bara fyramålsskytt i sin debut, han skrev även Champions League-historia och tangerade Marco Van Bastens 29 år gamla rekord.

Sporting Lissabon ställdes under onsdagen mot Ajax hemma på Estádio José Alvalade i Champions League-gruppspelet. Med i gästernas startelva fanns bland annat klubblegendaren Daley Blind och tidigare West Ham-anfallaren Sébastien Haller.

Och det var just Haller som skulle komma att göra ledningsmålet när Ajax fick en drömstart. Antony sköt ett skott som tog i stolpen och på returen höll sig forwarden framme och kunde nicka in 0-1 redan efter 68 sekunder.

Sju minuter senare utökade Ajax ledningen till 0-2. Antony tog sig in i straffområdet på nytt och slog ett lågt inlägg in framför mål, där fanns Sébastien Haller som enkelt kunde rulla in sin andra fullträff för kvällen. Haller blev därmed historisk, han är nämligen den Champions League-debutant som snabbast har blivit tvåmålsskytt.

Sporting spelade upp sig framför sin hemmapublik efter baklängesmålen. Portugiserna tog över mer av bollinnehavet, vilket till slut gav utdelning. Efter dryga halvtimmen spelad kom Paulinho först på en djupledsboll och från snäv vinkel kunde han skjuta in 1-2 bakom Remko Pasveer i gästernas mål. Ett skott som inte såg otagbart ut för Ajax-målvakten.

Ajax svarade dock omgående. Bara drygt fem minuter efter hemmalagets reducering bröt nyförvärvet Steven Berghuis igenom Sporting-försvaret och rullade in 1-3.

Hela fem mål i första halvlek, men det fanns ingenting som tydde på att måltakten skulle avta - för något av lagen. Andra halvlek var nämligen bara 90 sekunder gammal när publiken på Estádio José Alvalade trodde att Paulinho hade nickat in reduceringen, men efter VAR-granskning dömdes målet bort.

I stället var det Ajax som utökade sin ledning på nytt. Den för kvällen stekhete Sébastien Haller kom först på ett inlägg och fullbordade sitt hattrick.

Hallers målshow var inte slut där. Med dryga halvtimmen kvar att spela gjorde forwarden sitt fjärde mål för kvällen då han fri med målvakten placerade in 1-5, vilket även blev slutresultatet. Tre poäng till Ajax som krossade Sporting i CL-premiären.

- Jag kan fortfarande inte förstå att det är sant. Det är en dröm. Jag kan inte förvänta mig mer än så här. Jag är bara lycklig och försöker att njuta av kvällen, säger Sébastien Haller till Uefa efter matchen.

Ajax-forwarden var nöjd med lagets prestation.

- Det var en väldigt stark prestation av oss i dag. Mina lagkamrater var otroliga, inte bara fysiskt utan också taktiskt. Vi var starka, vi lät dem inte andas. Allt det här på bortaplan, säger han.

Sébastien Haller och Marco van Basten är nu de enda spelarna som har blivit fyramålsskyttar som debutanter i Champions League. Van Bastens rekord är från 1992, då legendaren gjorde alla fyra målen när Milan besegrade IFK Göteborg med 4-0.

Sporting: Adán - Neto, Inácio, Feddel - Porro, Palhinha, Nunes, Vinagre - Cabral, Fernandes, Santos.

Ajax: Pasveer - Mazraoui, Timber, Martinez, Blind - Álvarez, Berghuis, Gravenberch - Antony, Haller, Tadic.

Den här säsongen streamas alla matcher från Uefa Champions League på Telia och C More.