POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Antonsson om tiden i England, Rosenberg, och starten i MFF: ”Så många intelligenta fotbollsspelare här - kommer funka klockrent”

Foto: Bildbyrån

MALMÖ. I dag går Malmö FF in i Champions League-kvalet mot Cluj. Det kan bli en första chans att se anfallsparet Antonsson-Rosenberg ihop, åtminstone under ett inhopp.
- ”Mackan” är en sådan spelare som har många lösningar och drar på sig mycket markeringar. Jag tror jag kommer dra stor nytta av att spela jämte honom, säger Marcus Antonsson.

Det tog en enda träning innan Uwe Rösler hade berömt samarbetet mellan Markus Rosenberg och Marcus Antonsson. Det har inte blivit många fler träningar efter det, på grund av det täta schemat, men på en av träningarna ställde Rösler upp med duon tillsammans så de fick öva kombinationsspel och tajming i djupledslöpningar. 

Antonsson har även i tidigare intervjuer definierat flytten till Malmö FF som klockren, bland annat på grund av chansen att bilda anfallspar med Rosenberg. 

- Det har varit intresse hela tiden egentligen. Från olika lag vid olika tider på året, säger han på en fråga om hur andra allsvenska klubbars intresse har varit kring spelaren det senaste året. 

- Min syn har varit att jag ville vara kvar i England. Det har inte varit aktuellt (med en flytt tillbaka) förrän nu och det här var ett klockrent steg i karriären. 

- Jag har kollat mycket allsvenskan. ”Mackan” är en sådan spelare som har många lösningar och drar på sig mycket markeringar. Jag tror jag kommer dra stor nytta av att spela jämte honom, för att löpa in i hålen som blir runt honom.

Nästan alla man pratar med definierar även dig som en intelligent fotbollsspelare. Hur mycket kan man öva upp sånt?
- Det är en tajming i mina löpningar, en ”connection” med mittfältarna eller den man spelar jämte. När de kommer rätt till bollen, det är då löpningen ska komma. Kollar de ner i backen och jag löper så ser dem inte det, och så blir man offside. 

- Sedan kan man öva på relationer på planen, men där är jag väldigt optimistisk över i Malmö FF. Det kommer att funka klockrent. Det är så många intelligenta fotbollsspelare och det var en av anledningarna till att man väljer Malmö. 

Det fanns väl något liknande med några spelare i Kalmar FF, med exempelvis Ismael som slog flera fina assist till dig?
- Ismael var en sådan spelare som hade den blicken, vi hittade den relationen. Vi hade den direkt. Jag, Ismael, Romário, Rasmus (Elm), och det finns naturligt i alla spelare här, skulle jag säga. 

Och du brukar även få beröm för dina avslut?
- Jag har alltid haft förmågan att komma rätt till bollen. Det är en smarthet jag har i mina löpningar så att jag ger mig själv tid. Sedan har jag tränat mycket avslut, och ännu mer under tiden i England. Sedan är det en känsla av var målvakten är och sånt. Rätt fokus, rätt inställning. 

Uwe Rösler har också tagit upp att du ville ha extra videoklipp när du kom hit, är det något du brukar jobba extra med? 
- Vi gick igenom lite på hotellet i Örebro. Som fotbollsspelare vill man ha saker på plats innan så man slipper springa på plan och tänka ”var ska jag vara?”. Det tar fokus från allt annat. Att vara så förberedd som möjligt, och när man väl är inne i det sen så är det tvärtom. Då vill jag ha så lite nytt som möjligt, så jag kan gå på känslan man har, särskilt när man är i form. 

Antonsson är alltså tillbaka i Sverige efter två år i England. Han hade gjort tio mål på elva matcher i Kalmar FF under första halvan av 2016, hamnade i Leeds, började med att göra några mål på försäsongen, och gick in i säsongen som startanfallare. När de gick över till enmannaanfall var det Chris Wood, inte Antonsson, som petades. 

Sedan gjordes en röntgen där det visade sig att Antonsson hade spelat på med fyra brutna revben, och när han tog det lugnt så kom istället Wood igång. Wood avslutade säsongen med 27 ligamål, och från att ha inlett som ordinarie så fick Antonsson endast spela 100 minuter fotboll på de återstående 38 ligamatcherna.

Det följdes av ett år på lån i Blackburn, där han bland annat gjorde fem mål på fyra matcher i november och blev vald till hela ligans bästa spelare den månaden. Sedan en ny skada, runt tio veckors tid innan han blev hundraprocentig, och när han var tillbaka så hade lånet Adam Armstrong gjort succé, samtidigt som Antonsson inte hittade flyt i avsluten. 

Överlag har dock Antonsson en positiv ton kring sin tid i England. Han gjorde sin sista match där den 6:e maj, tog tio dagars semester, började träna bland annat långdistans och intervaller efter det, och sedan drygt tio dagars försäsongsträning med Leeds.

- Överlag i England är det två veckor dyngträning, sedan blir det mer taktiskt och matcher börjar. Så jag är i en fas där jag skulle ha spelat de första träningsmatcherna, men jag brukar vara lättränad.

Du har hunnit med en match såhär långt, inhopp mot Örebro SK. Hur gick det?
- Det var lugnt och gött till en början, lite kontrollerande, och sedan kände man av det när man inte varit igång sedan sjätte maj. Jag önskar jag kunde ha hållit i lite mer och jobbat lite mer, men det blir så ibland. Benen blir stumma.

Ibland säger spelare att det är jobbigare att hoppa in än att starta. Stämmer det?
- Utan tvekan, så är det. Det är så konstigt om man ser det utifrån. Man har precis kommit in, så hur kan man vara trött? Det är svårt att förklara. Det är inte konditionen utan det går ner i benen. Man tar i max, men man kommer ingenstans, även om det beror på matchbild. 

- Men nu handlar det mer om att komma in i allting. Att få touchen rätt så fort som möjligt och att ha den mentala inställningen att man trots allt är mitt i säsong och inte i början.

Rösler har tidigare sagt att han i framtiden idealt vill spela med tre anfallare, men i dagens match mot Cluj lär det fortsatt bli två stycken. Förutom Antonsson och Rosenberg är övriga startkandidater Carlos Strandberg och Arnor Traustason. I övrigt är det ett lugnt truppläge, där endast Fouad Bachirou saknas med skada. 

Publicerad 2018-07-24 kl 07:15
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå