Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
CHAMPIONS LEAGUE

"Bjärred" orolig för Arsenal: "Se upp med Bendtner"

Patrik Andersson är orolig. Den förre landslagskaptenen tror att Arsenal kan utnyttja svagheterna i Barcelonas backlinje.
– Se upp för Bendtner, säger han till fotbollskanalen.se.

Numera är ”Bjärred” Skandinavien-scout åt Manchester United, men han har även ett förflutet som spelare i såväl Bayern München som Barcelona. När Arsenal besöker Nou Camp för returen i åttondelsfinalen av Champions League har Andersson nagelfarit taktiken hos båda klubbarna.

- Jag vet inte exakt hur Arsenal formerar sig, men Nicklas Bendtner var ju stark senast och förutsättningarna kan passa honom. Med framför allt Piqué avstängd, plus Puyol på det, tappar Barcelona en hel del i huvudspelet, säger Andersson till fotbollskanalen.se.

Samtidigt menar han att avbräcket inte lär bli så kännbart, om bara Barcelona får vara spelförande som de brukar. Det är just potentiellt slarv högt upp i banan som skrämmer svensken. Klarar Arsenal att ställa om kvickt, som de gjorde i London, lär det märkas att det ordinarie mittlåset saknas.

- Barca lever mycket på återerövringsmomentet. Med tanke på att de är så spelförande är de långt ifrån sina utgångspositioner på planen. Då menar jag att när de väl tappar bollen har de långt hem. Det är därför de alltid försöker att vinna tillbaka innehavet fort, högt upp i banan. Blir de slagna där blir de lätt exponerade, säger Andersson.

Han fortsätter:

- Just i sådana situationer saknar jag Gerard Piqué. Han är antagligen den som är mest internationell i sitt backspel.

Vad blir skillnaden med Eric Abidal som central försvarare?
- Piqué är för mig en komplett mittback som kan försvara både högt och lågt. Han är dessutom väldigt bra i eget straffområde. Abidal är å sin sida en spelare som läser situationerna och har fördel med sin snabbhet. Men han är kanske något svagare i straffområdet, och man mot man, säger Andersson.

Dessutom varnar han för konsekvenserna av att lyfta fransmannen från sin naturliga plats ute till vänster. Med Maxwell där riskerar spanjorerna även att förlora slagkraft framåt, tror ”Bjärred”.

- Maxwell har inte alls samma spel som Abidal i sig tycker jag. När det gäller överlappningar och att komma med speed, det saknar han. Han har inte ytterligare en växel att lägga i, säger Andersson.

Att Barcelona tvålade till Arsenal rejält förra gången engelsmännen besökte Katalonien, och Leo Messi gjorde fyra mål, har ingen betydelse. Sedan dess har Londonlaget utvecklats enormt, hävdar Andersson.

- Det känns som att de bär frukterna av allt arbete som Arsene Wenger lagt ned nu. De är inte bara unga och talangfulla längre, utan framstår mer som en enhet. Titta bara på förspelet till Arsjavins avgörande 2-1 i första åttondelen. Vilken tajming när hela laget slår om samtidigt.

Arsenal är en färdig produkt nu?
- Ja, precis. Och det här blir inte lätt. Alla märkte ju att det går att hålla stånd i 90 minuter, som Inter gjorde i förra årets semifinal mot Barcelona.

Många tror inte att Arsenal har den taktiska kapaciteten – vad säger du?
- Det blir ett verklig test, ju. Italienarna är förstås mer vana vid det upplägget, att spela ett tajt försvarsspel. Och det är klart, just i kommunikationen fallerade ju Arsenal senast mot Birmingham i slutminuterna av ligacupfinalen. Det har de inte råd med mot Barcelona.

Ditt tips i matchen?
- Jag tror ändå att Barca går vidare och vinner med 2-0.

Publicerad 2011-03-08 kl 14:02
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons