Damallsvenskan

I Finland var försvar bästa anfall.
I Grekland handlade det mesta om en finländsk anfallare.
Rosengård och Kif Örebro tog varsitt stort kliv mot åttondelsfinal i Champions League.

Försvar var bästa anfall när Rosengård skaffade sig ett utmärkt utgångsläge i 16-delsfinalen i Champions League-fotbollen.

Det regerande svenska mästarlaget vann med 2-0 borta mot finländska PK-35 från Vanda utanför Helsingfors - och det var två backar som gjorde målen, båda på hörnor.

Först ut var mittbacken Amanda Ilestedt som nickade in 1-0 i den tionde minuten. Högerbacken och lagkaptenen Lina Nilsson skruvade sedan in 2-0 direkt i mål med kvarten kvar.

- Vi spelar inte vår bästa fotboll men kontrollerar matchen helt. Det viktigaste är att vi vinner och gör två mål. Vi kan inte säga att det är klart men vi har ett bra utgångsläge, sade sportchefen Therese Sjögran till TT.

Lugnt för Längert
Hemmalaget hade inte ett enda avslut på Rosengård-målvakten Kathrin Längert medan Malmö-laget hade sju bollar innanför målramen.

- De har ett hyfsat passningsspel men skapar inte mycket, sade Sjögran.

Att Rosengård befinner sig mitt i en brinnande guldstrid på hemmaplan - är en poäng bakom Eskilstuna med två omgångar kvar - påverkade inte insatsen.

- Det är klart att vi vet vad som väntar men vi försöker fokusera på matchen vi spelar för tillfället. Vi gick på 100 i dag, sade Sjögran.

Talonen matchhjälte
Även Kif Örebro inledde med bortaseger, 3-0 mot grekiska Paok Thessaloniki.

Alla målen kom i andra halvlek och det var finländska anfallaren Sanna Talonen som agerade matchhjälte. Först gjorde hon själv 1-0. Sedan fixade hon straffen som Marina Pettersson-Engström förvaltade till 2-0.

Inhopparen Sejde Abrahamsson fastställde slutresultatet i den 89:e minuten.

Returerna i Malmö och Örebro spelas nästa onsdag.

Publicerad 2015-10-07 kl 18:38