POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
CHAMPIONS LEAGUE

Celtic-bossen sur - trots guldläget mot HIF

Foto: Scanpix

Neil Lennon

GLASGOW. Guldläge inför Champions League. Ändå såg Neil Lennon ut som han svalt en citron på gårdagens presskonferens.
- Han brukar skämta och hugga på frågor. Men nu betedde han sig helt annorlunda, säger en skotsk journalist.

När Helsingborg höll presskonferens på Celtic Park i går kväll så sken Åge Hareide som en sol och pratade om “att våga tro på det omöjliga”. Några timmar tidigare på Celtics presskonferens på träningsanläggningen satt kollegan Neil Lennon med ett helt annat ansiktsuttryck.

- Han såg pressad ut, jag har nog aldrig sett honom så pressad på någon presskonferens någonsin, säger Ronnie Esplin, journalist på skotska Press Association, till FotbollDirekt.se.

- Lennon brukar annars gilla att snacka med pressen, han skämtar och hugger på frågor. Men nu betedde han sig helt annorlunda, han såg skärrad ut faktiskt.

Varför Lennon var så skärrad? Så klart för att han har allt att förlora. Om matchen i kväll betyder mycket för Helsingborg och svensk klubbfotboll, så betyder den allt för Celtic.
Inte minst för fansen – ärkerivalen Rangers är tvångsnedflyttade till fjärdedivisionen och Celtic är i ensamt majestät. Ligan är död, säger Ronnie Esplin, och han märkte själv att något var annorlunda redan vid Celtics hemmapremiär mot Aberdeen.

- Det återstår väl att se hur stämningen kommer att vara på läktarna, de har bara spelat en hemmamatch. Men bara på den enda matchen så kändes det annorlunda. Det var lite skumt, en mer återhållsam stämning och det var ändå i hemmapremiären.

- Utan Rangers i ligan är det risk för att intresset dör helt och hållet på sikt. Jag menar, Celtic kommer kunna rotera och matcha en massa unga spelare och ändå vinna ligan med 20 poäng. Bägge klubbarna behöver den där rivaliteten, skotsk fotboll överhuvudtaget behöver den.

Så därför finns Champions League kvar som en säsongens enda höjdpunkt – de matcher som faktiskt betyder någonting. Det i kombination med att klubben inte varit i den finaste Europacupen på fyra år och dessutom riskerar att sakna ett helt ordinarie mittfält mot HIF i morgon – det sätter Lennon under press.

- Det är två spelare, Joe Ledley och Beram Kayal, som definitivt missar. Och det var Celtics innermittfält mot HIF i första matchen. Sedan är det fyra spelare till som är osäkra. Lennon sa att de kanske kunde spela, men det såg lite ut på honom som att de redan var körda. Det kan bli ett helt nytt mittfält i värsta fall.

- Det är redan många skador och de tvingas ha en bänk full med unga spelare. Hur ska de klara pressen om Celtic ligger under med säg 1-0? Nej jag tror skadorna bekymrar honom väldigt mycket.

Champions League är förstås viktigt också av de välkända skälen. Celtic behöver pengarna, men något svart hål som det Rangers ramlat ner i riskerar man inte. Ekonomin är inte på den nivå den en gång var, men ändå relativt stabil.

- Man sålde Ki Sung-Yong till Swansea nyligen för 6 miljoner pund, men de pengarna går direkt till att betala av en skuld. Men Celtic har ändå en sund ekonomi. Och blir det Champions League så kan det nog bli en del nyförvärv, det är i alla fall det Lennon hoppas på.

- En mittback skulle behövas, de har letat efter den rätta mittbacksuppställningen i flera år utan att lyckas. Till och med Lustig har ju testats som mittback. Så det är en svag punkt hos Celtic, och det märktes ju i första matchen mot Helsingborg om inte annat.

Men vad tror folk i allmänhet om matchen – och vad trodde de inför första matchen?

- Nej men nu är det klart, tappar de 2-0 så är det total katastrof, en miss av historiska proportioner. Lennon kommer toksågas och det kommer snackas om sparken. Så i allas ögon är det klart.

- Jag har förstått att Celtic sågs som en drömlottning i Sverige, men helt ärligt – vad tror ni att folk här i Skottland tyckte om att få Helsingborg? Det är ingen här som vet något om klubben förutom att Henrik Larsson har spelat där. Jag imponerades av deras offensiv i första matchen, men med det här läget så får bara inte Celtic tappa. Det har inte Lennon råd med.

Publicerad 2012-08-29 kl 10:13
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå