Dokument: Fem minnesvärda Champions League-debuter

Att prestera i Champions League är svårt - men att göra det i sin Champions League-debut är svårare.
I den här artikeln minns Fotbollskanalen tillbaka till fem minnesvärda Champions League-debuter.

Se bilder från spelarnas debuter i spelaren ovan.

Champions League anses av de flesta vara den största och bästa tävlingen man kan spela i på klubblagsnivå. Att prestera i tävlingen, mot Europas allra bästa lag, är ingen barnlek. Men att göra det för första gången, utan någon som helst konkret erfarenhet vad som väntar, är ännu svårare.

I den här artikeln minns Fotbollskanalen tillbaka till fem spelare som briljerade i sina Champions League-debuter.

Wayne Rooney (Manchester United 6-2 Fenerbahce, Old Trafford, 28 september 2004)
Wayne Rooney är en av Englands främsta spelare någonsin. Den numera 35-årige Derby County-tränaren noterades för 313 mål och 167 assist på 764 matcher i klubblagskarriären, där han spelade för Everton, Manchester United, D.C. United och Derby County.

År 2004, när Rooney värvades av Manchester United för 20 miljoner pund, plus sju miljoner pund i bonusar, blev han den dyraste U20-spelaren någonsin vid det tillfället. Det innebar höga förväntningar på honom, och drygt en månad senare skulle han göra sin Champions League-debut på Old Trafford när Manchester United skulle möta den turkiska mästaren Fenerbahce. Allas blickar var riktade på honom.

På ett fullsatt Old Trafford gav Ryan Giggs hemmalaget ledningen efter bara sju minuters spel - sedan bjöd 18-årige Wayne Rooney upp till show.

Efter 18 minuter hittade Ruud van Nistelrooy Rooney i djupled - som svarade med att skjuta på ett tillslag in i nättaket bakom Rustu Recber i Fenerbahce-målet. Rooney exploderade ut i glädje och sprintade mot United-supportrarna där han sedan slängde sig och gled på knä framför dem. Ett ögonblick som fotograferna var framme och dokumenterade och som därefter blivit en ikonisk bild.

Tio minuter senare hittade Giggs fram till Rooney en bit utanför straffområdet, varpå Rooney fintade bort Fenerbahce-försvararen med en kroppsfint, la upp bollen till sig själv och avlossade ett tungt skott intill den bortre stolpen till 3-0.

Rooney avslutade sedan showen med att läckert skruva in en frispark tätt utanför Fenerbahces straffområde i början på den andra halvleken och fulländade sitt hattrick - och en Champions League-debut som sent kommer glömmas.

Erling Braut Haaland (Salzburg 6-2 Genk, Red Bull Arena, 17 september 2019)
Efter att ha misslyckats med att kvalificera sig till Champions Leagues gruppspel elva gånger i rad lyckades RB Salzburg äntligen nå gruppspelet igen säsongen 2019-20. Där lottades de mot Liverpool, Napoli och Genk.

Gruppspelet inleddes på hemmaplan mot Genk - och väl där dröjde det inte länge förrän en viss 19-årig Erling Braut Haaland presenterat sig för världen. Efter bara två minuter på matchklockan frispelade Takumi Minamino norrmannen som sköt på ett tillslag från nära håll och gjorde 1-0 till Salzburg. Haaland exploderade av glädje och visste inte var han skulle ta vägen, men det var inte över där.

Drygt 30 minuter senare blev Haaland frispelad igen, denna gång av Hee-Chan Hwang, och visade återigen på sin kyla. Han överlistade Gaetan Coucke i Genk-målet genom att placera sitt avslut lågt intill den högra stolpen och 2-0, samt Haalands andra mål för kvällen, var ett faktum.

Slutligen, precis innan halvtid, fulländade norrmannen sitt hattrick. Hwang levererade ett lågt inlägg från vänsterkanten in framför Genks mål och där värkte sig Haaland fram för att peta in sitt tredje mål för kvällen.

Haalands Champions League-debut resulterade i att många fick upp ögonen för honom. Han hade visserligen gjort nio mål i en U20-landskamp mot Honduras några månader tidigare, men det skapade inte i närheten av samma hysteri kring honom som hattricket mot Genk - vilket satte honom på kartan.

Innan han lämnade Salzburg för Dortmund i januari året därpå lyckades Haaland noteras för åtta mål på fem matcher i gruppspelet för Salzburg.

Faustino Asprilla (Newcastle 3-2 Barcelona, St. James Park, 17 september 1997)
Faustino Asprillas tid i Newcastle präglades främst av ojämna insatser och händelser utanför planen. Han hade värvats från Parma under vinterfönstret säsongen 1995-96 för att förstärka Newcastles offensiv, med tanke på att man höll på att tappa sin serieledning till Manchester United. Något man sedermera gjorde och fick se United vinna ligatiteln.

Asprillas debut i Newcastle-tröjan var tämligen lyckad. Han noterades för en assist i lagets 2-1-seger borta mot Middlesborough - men Champions League-debuten skulle bli något utöver det vanliga.

Säsongen 1997-98 hade Newcastle kvalificerat sig till Champions League genom en andraplats i Premier League, och laget skulle spela den första gruppspelsmatchen hemma på St. James Park mot Barcelona.

Det var en tuff match, men efter 22 minuter fick Asprilla ett bra läge i Barcelonas straffområde. Han rundade målvakten Ruud Hesp och blev fälld. Domare Pierluigi Collina dömde straff till Newcastle och Asprilla gick själv fram för att ta den, vilket han gjorde med säkerhet. Han sköt ett hårt avslut till vänster, och, trots touch från målvakten, gick bollen in till 1-0 Newcastle.

Tio minuter senare skulle Asprilla sedan utöka. Högermittfältaren Keith Gillespie utmanade ytterbacken på sin kant, tog sig förbi honom och riktade därefter ett inlägg mot den främre stolpen. Där kom sedan Asprilla stormades fram och stångade in bollen till 2-0.

Slutligen, fyra minuter in i den andra halvleken, skulle Asprilla sätta sitt tredje mål för kvällen. På ett inlägg, återigen från högerkanten, tappade båda Barcelona-mittbackarna markeringen på honom och Asprilla, 176cm, stod för ett makalöst hopp och nickade in 3-0

Matchen slutade sedermera 3-2 efter två Barcelona-mål av Luis Enrique och Luis Figo under den sista kvarten, men det räckte inte. Newcastle-tränaren Kenny Dalglish överglänste Barcelona-tränaren Louis van Gaal - och hans assisterande tränare Gerard van der Lem och José Mourinho. Mycket tack vare Faustino Asprillas lysande insats.

Tony Watt (Celtic 2-1 Barcelona, Celtic Park, 7 november 2012)
Efter att ha jagats av Premier League-klubbarna Liverpool och Fulham, samt varit på provspel hos Rangers, skrev 17-årige Tony Watt på för Celtic i januari 2011 - klubben han supportat sedan barnsben.

Hans första säsong var lovande med tanke på hans ålder. Watt mäktade med två mål på tre framträdanden i den skotska ligan under den resterande delen av säsongen 2011-12. Men det var säsongen därefter som han skulle bli ihågkommen för.

Efter att ha ersatt Mikael Lustig i den 72:a matchminuten mot Barcelona, på ett gungande Celtic Park, fick 18-årige Watt gör sin Champions League-debut. En debut som ingen Celtic-supporter kommer glömma.

För bara elva minuter senare hittade Celtic-målvakten Fraser Forster Watt med en utspark. Barcelona-kaptenen Xavi misslyckades helt med att stoppa Forsters utspark och istället rann bollen igenom till Watt, som löpte ikapp den och avslutade kliniskt in bollen till 2-0 för Celtic bakom Barcelona-målvakten Victor Valdes.

Watt visste inte var han skulle ta vägen. Han hade precis gjort 2-0 för sitt älskade Celtic på hemmaplan mot Barcelona, världens kanske bästa lag vid tillfället, i sin Champions League-debut. En debut som än idag koms ihåg av många Champions League-älskare.

Celtic vann till slut matchen med 2-1 efter att Lionel Messi fått in ett reduceringsmål på övertid i den andra halvleken. Men, trots att Celtic mäktat med att besegra den europeiska jätten Barcelona, så var det fortfarande en viss 18-årings Champions League-debut som stal rampljuset.

Juan Emmanuel Culio (Roma 1-2 Cluj, Stadio Olimpico, 16 september 2008)
Säsongen 2008-09 spelade den rumänska storklubben Cluj sin första Champions League-turnering någonsin. De lottades mot Chelsea, Roma och Bordeaux i gruppspelet - och fick inleda det genom att resa till Rom och möta Roma på Stadio Olimpico. Ett Roma med spelare som Francesco Totti, Daniele de Rossi, Christian Panucci och Mirko Vucinic i startelvan.

När domaren sedan blåste i gång matchen fick Roma en drömstart. Efter 17 minuter spelade de Rossi fram lagkaptenen Panucci som nickade in 1-0 till hemmalaget i efterspelet på en hörna. Men sedan var det dags för argentinaren Juan Emmanuel Culio att introducera sig på den europeiska scenen.

Bara tio minuter efter Romas ledningsmål kombinerade sig Culio läckert fram på Romas planhalva i samarbete med Eugen Trica. Slutligen klackade Trica fram bollen till Culio i skottläge tätt utanför Romas straffområde - där han drog till och sköt in 1-1-kvitteringen lågt i den bortre delen av målet.

Culios andra mål var dock matchens delikatess. Efter en misslyckad rensning av Romas mittback Marco Cassetti på ett Cluj-inlägg så nådde bollen fram till Culio en bit från Romas straffpunkt - som dunkade in 2-1 på volley i den bortre delen av Romas mål. En aktion som visade hög teknisk kvalité från argentinaren.

Cluj vann sedermera sin debutmatch i Champions League. Till stor del på grund av den individuella briljansen Juan Emmanuel Culio visade upp i sin Champions League-debut. En debut som blev början på legendstatusen han nu nått i Cluj och hos klubbens supportrar.

Publicerad 2021-09-14 kl 15:45

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.