Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

CHAMPIONS LEAGUE

DOKUMENT: Rosenborg - från identitetskris till drömmar om ny storhetstid

I 13 år sökte Rosenborg efter sin identitet. Nu är klubben en Champions League-framgång ifrån att på allvar kunna sätta punkt för letandet.
Inför kvalmatcherna mot IFK Norrköping berättar Fotbollskanalen historien om klubben som slarvade bort Nils Arne Eggens arv och nu börjat hitta det igen.

Mikael Dorsin skrattar till när frågan ställs, som om att det inte går att ta i för mycket när man svarar på den.

- Hur stor han är här? Han är Gudfadern, säger Dorsin sedan.

I Rosenborg-kretsar går det inte att vara större än vad 74-årige Nils Arne Eggen är. Legendaren var Trondheim-lagets tränare i över 24 år uppdelat över flera perioder. När han lämnade klubben hösten 2002 fördes ett arv bestående av 13 ligatitlar, fem cupguld och nio Champions League-äventyr på 15 år vidare.

Med en offensiv 4-3-3-spelstil, en filosofi som gick ut på att alla i klubben skulle göra varandra bra, sin karismatiska personlighet och retoriska skicklighet gjorde Nils Arne Eggen Rosenborg till en dominant i norsk fotboll och till ett respekterat lag ute i Europa.

De första åren efter Eggens farväl fortsatte klubben att göra bra resultat, men allt eftersom började Rosenborg glida ifrån det som gjorde klubben så framgångsrik. Tränaromsättningen var stor och även om klubben vann en del ligatitlar var man inte i närheten av att nå samma höjder som tidigare. I december 2012 sparkade så klubben svenske tränaren Janne Jönsson och beslutade sig för att ”gå tillbaka till rötterna”.

Men det skulle ta några år till innan drömmarna om en ny storhetstid blev realistiska.

***

Sedan Kåre Ingebrigtsen tog över som Rosenborgs tränare den 21 juli 2014 har egentligen allt gått spikrakt uppåt för den vitsvarta klubben. Förra året gjorde Ingebrigtsen sin första hela säsong vid rodret och då vann RBK både ligan och cupen, samtidigt som man gick vidare till Europa Leagues gruppspel. I år har laget fortsatt att imponera i ligan och leder den efter 15 omgångar.

Svenske Mikael Dorsin, som nyligen lade skorna på hyllan efter 13 säsonger i Rosenborg, ser framför sig att klubben är på väg in i åtminstone en inhemsk storhetstid.

- Vinner de i år tror jag att de kommer vinna ligan flera år i rad framöver. Det ser väldigt bra. Klubben mår bra, säger Dorsin.

Ole K Sagbakken, journalist på lokaltidningen Adresseavisen, har följt Rosenborg nära i många år och även han menar att laget sticker ut i Norge för tillfället.

- Rosenborg är ganska dominanta i norsk fotboll just nu. De gjorde en dålig match mot Sarpsborg nu senast men ändå vann de med 5-2. Det är stor skillnad på Rosenborg och de andra stora lagen i Norge, säger Sagbakken.

Och det är inte på vilket sätt som helst som klubben levererar.

Det är the Nils Arne Eggen way.

- Rosenborg har en spelstil som är väldigt mycket präglad av Nils Arne Eggen. De spelar 4-3-3, med offensiva ytterbackar och det är väldigt viktigt att mittbackarna kan ta med boll framåt i plan, samtidigt som de tre på mittfältet är väldigt tydliga och ska starta spel i djupled. Sedan har de kanter som ska skära in framför mål. De vill gärna att en ytter utmanar och dribblar medan den andra går i djupled. Till sist vill de ha en mötande anfallare som kan ta emot bollar och som är lurig i boxen, säger Ole K Sagbakken.

- De har Christian Gytkjaer längst fram just nu. Han har fortfarande inte fått till det riktigt. Han är ganska bra på att göra mål, men har inte varit så bra på att agera uppspelspunkt. Överlag är Rosenborg extremt beroende av sin högerkant med Jonas Svensson, Mike Jensen och Pål André Helland.

Sagbakken fortsätter:

- Så här har inte Rosenborg spelat på länge. Erik Hamrén använde sig av 4-4-2 och det gjorde Janne Jönsson också. Per Joar Hansen försökte hitta tillbaka till 4-3-3 men lyckades inte. Rosenborg vill spela en anfallsfotboll som charmerar, det som Nils Arne var så bra på. Man ska hellre vinna 4-2 än med 1-0. För Hamrén var det grymt att vinna med 1-0.

Mikael Dorsin är inne på samma spår.

- Många har velat ha Eggens filosofi. Rosenborg provade ju att gå bort från den, för det är svårt att hitta en tränare som har samma tankegång. Det finns inte så många sådana tränare, men Kåre är den som lyckats få in samma mönster, säger Dorsin.

Har man sökt sin identitet under åren efter Eggen?
- Ja, det har varit så. Men det har varit några bra år också. När Hamrén var tränare gick det bra, även om vi inte lyckades i Europa. Men man får tänka på hela historien också, det handlar mycket om spelstilen som folket här är vana vid. De är vana vid att vinna, men det handlar om hur man spelar också. Det är extremt mycket så. Det ska vara 4-3-3 på ett visst sätt och det är många saker som ska följas. Man får modernisera det där inom vissa ramar och sen Kåre kom tillbaka har det gått väldigt bra. Han är den förste på länge som lyckats på det viset. Klubben försökte gå ifrån det och Erik (Hamrén) var ju omtyckt, men det var ändå inte helt Eggen-likt med honom, säger Dorsin.

Ole K Sagbakken:

- Nils Arne skapade en förväntning hos supportrarna om att Rosenborg inte bara ska vinna utan att man också ska underhålla. Det är flera tränare i Rosenborg efter honom som har vunnit men som inte klarat av att underhålla. Nu har man fått tillbaka publiken också. De senaste åren har det inte varit fullt på Lerkendal, men eter att Kåre kom in har det varit nästan fullt på alla matcher. Det är tydligt att han träffat rätt.

Men vägen tillbaka har alltså varit lång och kantats av en diskussion om och en osäkerhet kring hur Rosenborg ska hantera Nils Arne Eggen. Till en början var han kvar i organisationen som rådgivare, men i mars 2006 meddelade Eggen att hans formella relation till klubben var avslutad.

De olika klubbledningarna och tränarna som funnits i Rosenborg efter Eggen-eran har varit tveksamma till att använda sig av Eggen och det har bland annat snackats om att man inte kan driva en klubb på samma sätt som under storhetstiden och att Eggens spelstil inte fungerar längre. 

Det har till och med skrivits en bok om tiden efter Eggen och hur Rosenborg inte lyckades ta hand om arvet som han lämnade efter sig. 2014 släpptes ”I skuggan av Eggen”, som bland annat beskriver hur klubben saknade en sportslig plan när legendaren försvann och hur människor inte klarat av att hantera hans namn.

I samband med boksläppet skrev VG en artikel, och i den går att läsa följande:

”2005 skulle han (Eggen) vara konsulent för Per Joar Hansen, men ”Perry” kände att tränarlegendaren pulvriserade hans auktoritet genom att ta över showen”.

- Nils Arne Eggen har ju blivit den som bestämmer, något som han sa att han inte skulle bli, säger Hansen i boken.

Men inte heller de två svenskar som tränat Rosenborg på 2000-talet valde att jobba tajt med Eggen.

- Janne Jönsson och Erik Hamrén tog inte helt in Nils Arne i värmen. Jag tror att det var för att man kände att det kunde bli en press, säger Ole K Sagbakken.

Nils Arne Eggen är också säker på varför han länge var ute i ”kylan".

- Det måste ju vara något med min person. Jag tror att det handlar om rädsla för de ändringarna som jag hade velat få igenom i klubben, utifrån hur jag menar att Rosenborg ska drivas. Svaret ligger nog i att Rosenborgs ledning är livrädd för min kunskap, säger Eggen i ”I skuggan av Eggen”.

Men det går inte att komma runt Nils Arne Eggen i Rosenborg, även om klubben gjort försök på att gå vidare och lämna honom bakom sig. Hösten 2010 hoppade han in som tillfällig tränare efter att Erik Hamrén blivit svensk förbundskapten och då ledde han Rosenborg till den ligatitel som i fem år var klubbens senaste innan Ingebrigtsen träffade rätt i fjol - och tankar som: ”Hur var det på Eggens tid?”, ”Vad hade Eggen sagt om det här?”, ”Vad skulle Eggen ha gjort?” cirkulerar ständigt runt klubben.

Nyligen ställde Josimar en fråga till Kåre Ingebrigtsen om varför han tror att det tog så långt tid för Rosenborg att hitta tillbaka till sina rötter.

- Jag tror kanske att det startade med några tidigare spelare som tog över utan så mycket erfarenhet. Rosenborg är liksom inte en arena som man kan öva på. Det är ganska brutalt. Sen blir man alltid jämförd med Nils Arne, så de i klubben hade kanske ett behov av att distansera sig lite, svarade han då.

Rosenborgs nuvarande ordförande Ivar Koteng är en av de som jobbat för att klubben ska ta hjälp av Nils Arne Eggen och när Janne Jönsson sparkades i december 2012 meddelade han att klubben bestämt sig för att just ”gå tillbaka till rötterna”.

Per Joar Hansen anställdes en andra gång och han försökte få Rosenborg att spela en framgångsrik 4-3-3-fotboll, men utan lycka. Hansen fick sparken och in kom så Kåre Ingebrigtsen, som utan att blinka valde att gå en annan väg än sina företrädare. Han plockade in Nils Arne Eggen i värmen på allvar.

- Jag har aldrig varit rädd för att 4-3-3 och Nils filosofi har passerat sitt bäst före-datum. Jag träffade Nils på min första träning här och sedan dess har vi haft kontakt. Nils sitter inne på en otrolig erfarenhet. Det skulle ha varit lite av ett tjänstefel om jag inte använt mig av den kompetensen när den är så nära Lerkendal, sa Ingebrigtsen till VG i juni 2015.

I samma intervju sa Eggen:

- Kåre har förstått att man inte behöver uppfinna dynamiten en gång till. Han och Erik (Hoftun, assisterande tränare) har tagit tag i de gamla principerna och sedan har man utvecklat det vidare. Det gör de i stort sett själva, jag är ju bara en samtalspartner. Jag har inte tänkt att bli den som bestämmer.

Ingebrigtsen hade Eggen som tränare när han spelade i Rosenborg och deras relation går således långt tillbaka i tiden.

- Nu kommer Nils Arne ner till träningsanläggningen varje vecka. Då tar de två en kaffe och har ett möte, berättar Ole K Sagbakken.

- Det var en väldigt smart signal att skicka till publiken av Kåre när han började använda Nils Arne. Nils Arnes anseende runt Rosenborg är så galet starkt fortfarande. Kåre gör sig populär när han tar hjälp av Nils Arne.

Sagbakken fortsätter:

- Eggen har hela tiden sagt: ”Min fotboll fungerar fortfarande”, men Rosenborg har inte riktigt träffat rätt med den sedan han lämnade. Att Kåre har lyckats med den filosofin gläder Nils Arne väldigt mycket.

När Trondheim-borna nu äntligen kan känna igen sitt Rosenborg igen och Kåre Ingebrigtsens första Champions League-kval står för dörren kommer så också stora förväntningar om ett gruppspel som ett brev på posten.

- Rosenborg vann serien och cupen, och de leder serien i år. Nu handlar det om en sak, det är Champions League. Det är det som alla väntar på. Jag ska inte säga att det krävs att laget går vidare till gruppspel, men alla supportrar har starka förväntningar på att: ”Nu ska vi tillbaka, här är möjligheten”. Det är en helt annan förväntning nu än vad det varit de senaste gångerna. Men man ska komma ihåg att Nils Arne fick många försök på sig att ta sig till Champions League, säger Ole K Sagbakken.

Mikael Dorsin vill tona ner situationen något.

- Det är alltid press i Rosenborg. Sen förstår folk att det blir tufft. Men det finns en tro och folk på stan är optimistiska, då stiger förväntningarna. När man promenerar hem ligan måste man sätta upp andra målsättningar och då blir det Europa. Men man får inte glömma bort ligan, för det är vardagen och det är där jobbet ska göras. Europa är en bonus, säger Dorsin och fortsätter:

- Tidigare har det varit en tyngd som funnits på axlarna hos folk i klubben, Champions League. Man har siktat på att nå dit men inte lyckats. Innan satsade klubben massa pengar på att gå till Champions League men nu är det mer lokala spelare. Man har hittat tillbaka till sig själva.

På presskonferensen inför onsdagens match mot IFK Norrköping fick Kåre Ingebrigtsen frågan om just vikten av det här kvalet och matcherna mot Peking. 

- Självklart är det här mötet viktigt. Vi har en stor ambition och en dröm om att ta oss till Champions League, men vi står inte och faller med det här. Men vi tänker inte tanken att vi ska slås ut i första rundan. Vi tänker att vi ska vinna, säger Ingebrigtsen.

- När vi spelar som bäst är vi bättre än när Norrköping spelar som bäst, det har jag en stark tro på.

Mikael Dorsin håller Rosenborg som favorit mot Norrköping, mest på grund av norrmännens erfarenhet av Europa-spel. Han är också tydlig med att ett uttåg nu vore ett större misslyckande för Rosenborg än för Norrköping.

- Men det är faktor som kan avgöra åt Rosenborgs fördel också. Att det är värre för en själv att förlora, det kan driva en.

Enligt den förre RBK-spelaren är inte det norska laget oroat över att få möta en tuff motståndare redan i andra kvalomgången.

- Ska man till Champions League så måste man ju slå lag som Norrköping, säger Dorsin.

Ole K Sagbakken menar att det skulle ta hårt på Rosenborg om man slås ut av Peking.

- Alla vet att Norrköping är ett bra lag och alla förstår att det inte är en lätt motståndare, men det skulle vara ett enormt bakslag. Det skulle vara en större besvikelse än då Hamréns Rosenborg åkte ut mot Qarabag (från Azerbajdzjan) 2009, säger han.

Rosenborg tror sig dock ha hittat rätt recept för en Champions League-framgång. 

- Det Rosenborg har försökt lära sig är att spela offensivt hemma men mer cyniskt borta, ute i Europa, förklarar Sagbakken.

Nyligen träningsspelade Rosenborg borta mot allsvenska Östersund och då hade Kåre Ingebrigtsen gett sina spelare tydliga direktiv.

- Vi skulle komma hit och öva på att ligga tätt och kompakt, vara tålmodiga och vänta till att vi fick möjligheterna, sa tränaren till Adresseavisen efter matchen.

När lagen kliver ut på Lerkendal Stadion under onsdagskvällen ställs Kåre Ingebrigtsen inför sin största utmaning som Rosenborg-tränare hittills - och han gör det med Nils Arne Eggen ögon på sig. Eggen-liknelserna och pressen som legendarens närvaro innebär kommer Ingebrigtsen aldrig komma ifrån.

- Det har varit det stora problemet sedan 2002, men nu går det så bra att ingen tänker på det. Om det börjar gå dåligt igen, då kommer det snackas om ”Eggen, Eggen, Eggen”. Alla tränare efter honom har blivit jämförda med honom. Just nu funkar det bra och Kåre säger att han lever bra med det. Till skillnad från Erik Hamrén som lämnade Rosenborg efter två år har också Kåre sagt att hans ambition är att träna Rosenborg. Han vill inte träna en större klubb, utan han säger att han vill vara kvar karriären ut. Han sätter klubben före sig själv och han är en Eggen-kopia som fungerar. Det finns inget som tyder på att det ska sluta fungera nu, säger Ole K Sagbakken.

Men om det skulle gå åt pipan, räkna med att en och annan Rosenborg-supportrar kommer muttra:

”Det var bättre på Eggens tid”.

Publicerad 2016-07-13 kl 09:36
CHAMPIONS LEAGUE

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER