Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

CHAMPIONS LEAGUE
40v

Fem spaningar: "Frågan är om inte Pehrsson kan göra plats för Eikrem?"

Foto: Bildbyrån.

Malmö FF spelade oavgjort i det första CL-kvalmötet mot FK Vardar. Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen.

Det var ju nu MFF skulle vara som bäst?
MFF kan springa och vara smarta, det skapades många situationer, men det saknades kvalitet för att avsluta anfallen. Med tanke på att säsongen har byggts upp för att laget ska vara som bäst kring juli och augusti så är det ett oroligt tecken för MFF.

De gick också in i den här kvalmatchen utan högform på sina offensiva spelare. Markus Rosenberg och Alexander Jeremejeff skadade. Jo Inge Berget inte hundra efter hälinjektionen. Erdal Rakip fick inte ens speltid mot BK Häcken efter en svag vecka innan. Kinglsey Sarfo inte spelklar. Pawel Cibicki var som bäst de första fyra månaderna på året och byttes idag ut mot Teddy Bergqvist, som innan idag hade en minuts seniorspeltid.

Hur ska vi lösa domarnas problem?
I sommar börjades det med fler tester kring videoteknologi för domarna. Det skapade fler frågor än det var innan. Det tog mycket tid, det blev udda vänttider, och det blev ändå inte alltid ett korrekt domslut.

FK Vardar skulle ha fått ett rött kort för tacklingen från Tigran Barseghyan på Pa Konate. Nu blev det inte så och bara minuter senare gjorde FK Vardar mål. Försöken kring videoteknologi får fortsätta, för domarna kommer vara människor och de kommer göra fel (utan att de för den skull behöver vara dåliga domare).

Dilemmat Wolff Eikrem

Magnus Pehrsson har valt att använda sig av mer löpande spelare än Wolff Eikrem och MFF leder allsvenskan med sex poäng. Det är uppenbart vad Wolff Eikrem är bra på och vad han saknar för att enkelt passa in i ett lag, så även om valet är svårt så finns det ändå mycket logik att bygga fallet på.

Men. När en ser att MFF ibland har problem att få kvalitet på det som ska göras i offensiven, då är frågan om inte Pehrsson kan skapa plats för Wolff Eikrem. Det kändes som att MFF fick ett helt annat psykologiskt läge när norrmannen var inne, framför allt på fasta situationer.

Det blir en jobbigare vecka än det skulle vara
Tanken var att MFF skulle vinna mer ett par mål, ta vara på att de är uppe i säsongstempo medan Makedoniens liga börjar i augusti, och åka till returen med bra marginaler. En bortamatch har ett lag sämre kontroll över, även om FK Vardar inte kommer få spela på sin egentliga hemmaarena.

FK Vardar lär dock inte se identiska ut i returen, tidigare år har de haft en rejält annorlunda taktik hemma än borta. Ännu farligare anfallsspel och/eller ännu mer öppna bakåt?

De egna produkterna

Det blir ibland ett (temporärt?) kvalitetstapp när MFF använder egna produkter istället för att köpa in. Samtidigt var nio av 18 spelare i matchtruppen från den egna ungdomsverksamheten, och sju av dem fick speltid. Franz Brorsson gjorde målet och Mattias Svanberg spelade bättre än väldigt många 18-åringar i Europafotbollen.

Med 500 miljoner kronor hade många klubbar gjort annorlunda val än MFF, på gott och ont. Idag är det ändå en (liten) del MFF kan sträcka sig på ryggen för.  

Publicerad 2017-07-12 kl 21:07

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER