Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Streama Uefa Champions League på TV4 Play

FEM SPANINGAR: "Går inte att definiera som annat än två stora fiaskon"

Champions League-kval

Malmö FF är utslaget ur Champions League-kvalet efter 0-0 mot ungerska Vidi FC.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen.

Foto: Bildbyrån.

I spelaren ses Sporten med en sammanfattning av matchen.

500 miljoner och utslaget mot lag från Makedonien och Ungern
1-1 hemma, motståndarna ett defensivt stabilt lag som varit rätt bra på fasta situationer, bortamatch på en reservarena, flera stora skadefrågor i Malmö FF, Boban Nikolov på andra planhalvan. Till detta en cynisk motståndare som vet hur man ligger kvar extra länge i gräset, ställer sig för nära vid frisparkar så att de inte kan slås på 15 sekunder, hittar dueller där de vet att de kan vinna frisparkar, och allmänt kan försvårar domarens dagsverk. 

Och en MFF-prestation på bortaplan som mest var en icke-insats och matchcoachning som inte alls fungerade. 

Annons

Vidi 2018 blev rakt av kopia av Vardar 2017. Vardar skulle vara en anomali i MFF:s framfart, men nu kan det snarare svänga mot en dålig trend. MFF är en förening som bygger mycket på att fundera och förbättra, men de gick på liknande fällor två år i rad trots analysarbetet förra året. Det här kan inte Niclas Carlnén, Daniel Andersson, och resten av organisationen definiera som annat än två stora fiaskon, både inne på kontoren och ute på planen. Bara Europa League-gruppspel och topp-3 i allsvenskan kan rädda 2018. 

Bonke Innocent var startspelare och allt har varit konstigt
Dramaturgin, alla upp-och-nergångar, alla historier, alla observationer. Den här värvningen har allt för hall of fame för allsvenska kultspelare. 

I dag, efter att man trodde att MFF-slutet var på väg igen för Innocent, så kom han in och gjorde sin viktigaste match hittills, åtminstone i första halvlek. Inte för att han är perfekt fotbollsspelare. Jag tycker fortfarande det är många chansningar i tacklingar och press, och passningsspelet höjer knappast MFF, men han slängde in tacklingar, tjabbade tillbaka, och verkade förstå hur Vidi-odjuret skulle bekämpas.

Annons

Det är bara så konstigt att få andra MFF-spelare inte gjorde samma sak. 

Vidi förtjänade det
Uwe Rösler skakade på huvudet och hintade om att Vidi hade skapat en usel gräsplan med mening, men jag hörde från journalister med koll på ungersk fotboll att Vidi var lika missnöjda då det förstörde deras ligamatch i fredags. Det gick rykte om att planskötaren hade gått på semester och lämnat över arbetsuppgifterna till några som inte var... lika kvalificerade. Vidi kunde ju knappt passa en fotboll i första halvlek, och planen hade säkert sin del i det. 

Det var dessutom mer stök i Vidi. Det ska inte ha varit en fridfull träningsvecka av det jag har hört och dessutom spelar de på en arena som inte är deras egna, men de tog sig upp från problemen och var åtminstone inte oförtjänta av avancemang. 

Annons

Den stora stjärnan är tränaren Marko Nikolic, det här var hans två matcher. 14 kvalmatcher i Europacuperna, bara två förluster trots motstånd som MFF, Ludogorets, Partizan, och Bordeaux. Väldrillat lag som fungerar som bäst när de inte är i målkris framåt, och sedan har de Loïc Nego för att ta några bra genombrottslöpningar från mittfältet. 

Uwe-magin måste komma tillbaka
Dugligt hemma mot Cluj på grund av resultatet, svagt hemma mot Vidi, händelsefattigt mot Dalkurd, problem hela matchen borta mot Vidi. Resultaten har fortfarande varit okej fram till i dag, men det är inte den powerfotboll som fanns under Röslers första tid i MFF. Det är är ännu en för kort tid för att snacka formsvacka, men frågorna kring spelet börjar komma nu.

Varför så många anfall som stannar upp och börjas om? Ska MFF spela med tre mittbackar, en defensiv mittfältare, två tvåvägsmittfältare, och en egentlig ytterback när det är matcher där de måste göra mål? Varför kunde de inte hitta någon ny taktik för forcering sista kvarten? Samtidigt ska vi komma ihåg att det bara är ett par-tre veckor sedan som MFF var tillbaka till att vara en resultatmaskin, till att alla spelare höjde sig, till att de knappt tillät motståndare att andas. Resultatmarginalerna är små och narrativen tar snabbt nya håll. Röslers position och förändring i MFF är fortfarande stark respektive stor, men nu kommer hans första svåra period.  

Annons

Det är ju inte slut – men svårare
MFF kunde verkligen inte klaga på lottningen. Enklast möjliga i runda ett, ett kaosigt Cluj i runda två, och ett skrällande Vidi i runda tre. MFF ”skulle” ta sig vidare, men de får nu en chans till, förmodligen mot Midtjylland. Vinner de den matchen spelar de Europa League-gruppspel. 

Däremot ska vi komma ihåg att Midtjylland är ett av Europas absolut bästa lag på fasta situationer, vilket är en av delarna som MFF har haft uppenbart störst problem med under mer än ett års tid. Kvalitetsmässigt ska det var jämt, men de fasta situationerna drar över fördelen till Midtjylland (om de nu inte åker ut mot TNS från Wales).

Publicerad 2018-08-14 kl 22:26

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto