FEM SPANINGAR: "MFF-dominans - men långt ifrån avgjort"

Champions League-kval

MALMÖ. Malmö FF besegrade Riga FC i Champions League-kvalets första match.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Uteslutande spel på Rigas planhalva
Malmö FF slapp mardrömslotten Bodö/Glimt från Norge i kvallottningen, men fick väl ett lettiskt mästarlag med gott om Europaerfarenhet i bagaget. Från den här kvalrundan har Uefa slopat den omdebatterade bortamålsregeln – Riga FC gav dock ingen som helst prioritering åt anfallsspelet. Det är förståeligt, eftersom matchen uteslutande spelades på gästernas planhalva. Riga skapade ett organiserat anfall på 45 minuter, men MFF hade väldigt svårt att tränga igenom ett väldigt lågt stående lettiskt försvar. Det låga bolltempot var en anledning och MFF skapade bara två hyfsade målchanser, men varken Sebastian Nanasi eller Antonio Colak prickade mål med sina avslut.

Total dominans efter utvisningen
Rigas anfallare Yunusa Muritala skulle spela en central roll ikväll. På ett negativt sätt. Efter 20 minuter fick Murtial en varning på kanske billiga grunder – men lugnade inte ner sig utan gick sedan in hårt mot Anel Ahmedhodzic på mittplan, innan han visades ut efter en vårdslös tackling fyra minuter innan pausen. Det röda kortet gav MFF alla möjligheter att koppla ett ännu fastare grepp om matchbilden, och målskyttet öppnade de fem minuter in i andra halvlek. Colak sköt från straffpunkten, och Rigas Roberts Ozols fumlade in bollen i egen målbur. MFF:s bästa period under matchen var i den inledande delen av andra halvlek, och laget hade möjligheter att dryga ut ledningen med något mål ytterligare. Sedan drog MFF ner på tempot, för mycket för att hota, men Riga åstadkom inte mer än ett par hotande kontringar som inte ledde till något avslut.

Halvtidsbyten igen - Birmancevic gjorde skillnad
MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson var inte nöjd med balansen i spelet mot IFK Norrköping förra helgen och valde att göra två byten vid ställningen 2-2 i halvtid. Han tog av Birmancevic och Pavle Vagic efter misslyckade insatser då och gav Oscar Lewicki och Sören Rieks chansen. Ikväll startade Rieks och Lewicki (första gången i år för den senare), men i halvtid valde Dahl Tomasson att kopiera helgens byte - men omvänt. Med Birmancevic fick MFF en spelare som kunde utmana sin back hela tiden och hota med inlägg. Jon Dahl Tomasson har kritiserats för att byta få gånger under matcherna och detta kan vara en alternativ väg att ta tag i saker.

Pigg Nanasi i överraskande nummer tio-start
En del höjde säkert på ögonbrynen när Jon Dahl Tomasson valde att ge Nanasi sin första startmöjlighet sedan gruppspelet i svenska cupen. I Ola Toivonens och Anders Christiansens frånvaro fick Adi Nalic chansen mot IFK Norrköping i nummer tio-rollen men gjorde en svag insats. 19-åringen Nanasi fick istället förtroendet inför drygt 4 000 åskådare på Eleda Stadion. Nanasi rörde sig bra och var ofta spelbar, utan att riktigt komma loss i farliga ytor. Han fick en bra skottmöjlighet i slutet av första halvlek men bollen gick inte förbi väggen av Riga-spelare framför mål. Överlag var det en positiv insats innan han byttes ut mot Nalic i den 67:e minuten. Det också sägas att den mångsidige Nanasi nästan uteslutande spelat till vänster i anfallet under året, men denna insatsen kan han ta med sig vidare.

Dubbelmötet är långt ifrån avgjort
MFF är knappast en mindre favorit till returen efter denna styrkedemonstration. 1-0 är dock en bräcklig ledning, och de himmelsblå har en historia av målsnåla och jämna matcher borta i Baltikum. Riga FC kommer inte ha mycket boll på hemmaplan heller utan får förlita sig på fasta situationer främst. Det största hotet kom från lagets finske ytter Mikael Soisalo, som låg bakom ett par av de få anfallsmöjligheterna de hade.

Publicerad 2021-07-07 kl 21:20