FEM SPANINGAR: "Var höll Zlatan hus?"

MILANO. Milan föll med 2-1 mot Liverpool och är ute ur Champions League.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

Seg första halvlek
Två mål, och visst, spelet öppnade upp sig en del efter de nätkänningarna. Men första halvlek var inte på något sätt en sprakande historia. Lagen kände på varandra, var kompakta i försvarsspelet och målchanserna lös länge med sin frånvaro. Milans 1-0-mål? Delvis ett slumpartat sådant på hörna. Liverpools 1-1-strut? Det kändes knappt som en farlighet när Oxlade-Chamberlain gavs för mycket tid att lossa bössan och hemmalagets tränare Stefano Pioli lär inte vara nöjd med att Salah var först på returen. Det var helt enkelt två mål som kunde ha stoppats och utöver dem skapades väldigt lite.

Milan är inte tillräckligt färdigt för avancemang
Redan på förhand kändes det givet att Milan skulle behöva stå för en toppinsats för att kunna besegra Liverpool, även om Premier League-jätten redan var klar gruppetta och gjorde många skiften i startelvan. Då håller det inte att slarva som Tomori gjorde vid britternas 2-1-mål i den 55:e minuten. Backen gav bort bollen i närheten av eget straffområde och satte sitt lag i en total skitsits. Att gå från 1-1 till en 2-1-seger efter paus? Svårt, men möjligt. Att vända 1-2 till vinst på 35 minuter? Nästintill omöjligt. Det blev ingen vändning och egentligen hade det ju varit vansinnigt om Milan lyckats kravla sig vidare till slutspel med tanke på att man hade plockat totalt fyra poäng, varav ynka EN mot Porto, inför den här avslutande matchen. Man var pressat att vinna - och höll inte. Det är bara att konstatera att det här lagbygget, som visserligen haft stora skadeproblem under säsongen, inte riktigt är färdigt nog för att räkna med på allvar i Champions League.

Var höll Zlatan hus?
Ja, Zlatan Ibrahimovic kan som 40-åring inte kuta runt och bidra i alla delar av spelet. Det är fullt logiskt att han likt en spjutspets på sjumanna ligger längst fram i planen och fiskar efter boll, och att det i stunder kan göra honom osynlig. Det ställer dock höga krav på att svensken verkligen får ut något av sin tid med boll, när han väl får den, och de första 45 minuterna mot Liverpool blev mest pannkaka för Ibrahimovic. Milan klarade inte av att sätta honom i spel och när Zlatan så fick en fin chans att utmana i djupled och komma till avslut i ett en mot en-läge blev han för omständig och kom aldrig till skott. Tur var det väl för hans del att ”misslyckandet” ändå gav en hörna som Milan gjorde 1-0 på. Och mot slutet av den första halvleken var han något piggare och aktiv. Men hemmalaget skrek verkligen efter leverans från sin store stjärna i den här måstematchen och innan paus undrade nog alla på San Siro var han höll hus.

Det blev inte mycket bättre…
Andra halvlek för Ibrahimovic? Den blev inte mycket bättre. Milan kom inte till sin rätt i offensiven och utnyttjade över huvud taget inte de styrkor som svensken besitter. Det var tafatt framåt och Zlatan fick väldigt lite att jobba med. Att Liverpool kan åka till San Siro med den här startelvan och mest bara stöka av matchen tyder på en oerhörd stabilitet, men det skvallrar också om att Milan har en lång väg att vandra innan man är tillbaka i toppen av Europa. Ibrahimovic lär vara en aning frustrerad över att hans lag inte kunde störa Liverpool mer än så här - och att hans roll blev så obetydlig. Det misslyckade cykelsparksförsöket i slutet av andra halvlek symboliserade kvällen.

Salah med rekord
Det är tydligt att Liverpool, som roterade friskt till den här matchen då laget redan säkrat gruppsegern, kan vinna Champions League den här säsongen. Tillsammans med Bayern München och Manchester City ser jag de som favoriter till att ta hem titeln. Och det är svårt att inte imponeras av Mohamed Salah, som bara fortsätter att prestera poäng. Mot Milan gjorde han sitt sjunde mål i det här Champions League-gruppspelet och därmed har han satt ett nytt klubbrekord, i just flest antal mål i ett Europa-gruppspel.

Publicerad 2021-12-07 kl 22:58