Inget nordiskt lag i CL-gruppspel - kanonmål släckte Rosenborgs hopp

Champions League-kval

TRONDHEIM. Rosenborg hade vittring på en förlängning i Champions League kvalets play off-runda.
Men ett läckert Dinamo Zagreb-mål förstörde den potentiella festen.

I den tredje rundan av Champions League-kvalet lyckades Rosenborg besegra Maribor, som slog ut AIK i den andra kvalomgången, med sammanlagt 6-2. Det säkrade det norska mästarlaget spel i play off-rundan, mot Dinamo Zagreb.

I förra veckan föll Rosenborg med 2-0 på bortaplan i Kroatien. Under tisdagen spelades returen på Lerkendal Stadion i Trondheim. Då avgjordes det alltså vilket av de två lagen som kvalificerar sig för gruppspel i höst.

Hoppet om stormatcher och hundratals miljoner in på kontot tändes rejält för Rosenborg i inledningen av matchen. Redan i den elfte minuten tryckte David Akintola in 1-0 från nära håll. Då var det norska laget ett mål ifrån en förlängning.

Rosenborg tryckte sedan på för ytterligare ett mål och träffade bland annat ramen med en frispark i den 45:e minuten. Vegar Hedenstads försök var bara några centimeter ifrån att gå i mål.

I den andra halvleken var det till stora delar spel på Rosenborgs offensiva planhalva, men 2-0-målet uteblev. Inhopparen Amer Gojak tystade också Lerkendal i den 71:a minuten, när han dundrade upp 1-1 i krysset från en position utanför straffområdet. Ett kanonmål som fick bortalagets bänk att explodera av glädje. I det läget krävdes tre mål för avancemang för hemmalaget, och det mäktade inte Eirik Hornelands mannar med.

Matchen slutade 1-1 och Dinamo Zagreb är nu klart för Champions League-gruppspel, som därmed blir utan nordiskt lag den här säsongen. Rosenborg kommer dock spela Europa League-gruppspel, dit man är kvalificerat tack vare avancemanget mot Maribor i förra kvalrundan.

Danska FC Köpenhamn föll efter straffar mot Röda Stjärnan i den tredje kvalrundan. AIK åkte ut mot Maribor i andra omgången. Finska HJK fick se sig besegrat av Röda Stjärnan i andra rundan. Isländska Valur åkte ut redan i den första kvalomgången, mot Maribor.