LISTA: De mest imponerande vändningarna i CL

PSG har ett berg att bestiga om man ska ta sig vidare till semifinal i Champions League.
Kanske kan de hitta inspiration i dessa fem mirakelvändingar - de mest imponerande på 2000-talet enligt Lorenzo Medici.

Att förlora på hemmaplan med 1-3 och sedan vända och vinna på bortaplan är väldigt sällsynt i Champions League-sammanhang. Ska du dessutom göra det mot ett av världens bästa lag utan din viktigaste försvarsspelare, ja då är det ett mer eller mindre ett omöjligt uppdrag. Det är PSG:s förutsättningar inför kvällens retur mot Barcelona på Camp Nou. Men hoppet finns alltid. Här är några av de mest imponerande vändningarna över dubbelmöten de senaste 15 åren i Champions League. Kanske kan Zlatan och hans PSG hämta lite inspiration från någon av dessa upphämtningar (förutom nummer fem kanske).

5. PSG-Chelsea - Kvartsfinal 2013-14 (3-1, 0-2)

Allt började ju så bra för PSG. Seger hemma med 3-1. Javier Pastores mål på övertid som satte fransmännen i förarsätet inför returen. Drömmen om en semifinal var nära. Men Chelsea visste vad de behövde göra. Spela smart och invänta det rätta tillfället. Schurrles ledningsmål i den 32:a minuten såg länge ut att bli matchens enda, vilket inte skulle räcka för Chelsea. Det var då inhopparen Demba Ba hoppade in och lekte frälsare. Med tre minuter kvar av ordinarie tid satte senegalesen dit 2-0 och PSG hade inte med tillräckligt med tid för att kunna reducera. Fransmännens dröm om en semifinal sprack.

4. Napoli-Chelsea - Åttondelsfinal 2011-12 (3-1, 1-4)
Ezequiel Lavezzi och Edinson Cavani hade verkligen skrämt slag på Chelsea efter den första matchen hemma på San Paolo efter en 3-1 seger.

Men man kan aldrig räkna bort Chelsea och Didier Drogba. Ivorianen öppnade målskyttet hemma på Stamford Bridge och när John Terry gjorde 2-0 var engelsmännen vidare. Men Gökhan Inlers reduceringsmål i början av den andra halvleken ändrade förutsättningarna rejält.

Chelsea behövde nu två mål för att ta sig vidare. Lampard gjorde 3-1 på straff efter en hands i den 75:e minuten och i förlängningen avgjorde Branislav Ivanovic och den mäktiga vändningen var därmed fixad.

3. Real Madrid-Monaco - Kvartsfinal 2003-04 (4-2, 1-3)
Hur skulle “lilla” Monaco kunna hämta upp en 4-2-förlust efter det första mötet på Santiago Bernabeu? Detta spanska “Dream Team” med bland annat Zidane, Ronaldo, Figo och Raul skulle bara inte kunna tappa två måls försprång.

Men släkten är värst. Den förre Real-anfallaren Fernando Morientes, gjorde inte bara ett viktigt bortamål utan även ett mål i returen på hemmaplan. Resten fixade lille Ludovic Giuly med två mål och vips så hade David besegrat Goliat.

Monaco tog sig sedan hela vägen till final, där man förlorade mot José Mourinhos Porto.

2. Inter - Bayern Munchen - Åttondelsfinal 2010/11 (0-1, 3-2)
De regerade Champions League-mästarna, Inter, förlorade hemma mot Bayern Munchen med 0-1 och såg slagna ut.

Att kunna vända borta mot Bayern kändes som en omöjlig uppgift. Men med tränare Leonardos offensiva inställning lyckades man skaka tyskarna med ett tidigt mål av Samuel Eto’o. När sedan Bayern vände till 2-1 genom Mario Gomez och Thomas Muller verkade hoppet på nytt slaget för italienarna.

Men skam den som ger sig. Wesley Sneijder kvitterade i den 63:e minuten och två minuter före full tid hittade Goran Pandev rätt och sensationen var ett faktum.

Inter hade vänt och vunnit med 2-3 på bortaplan och var vidare till kvartsfinal.

1. Milan - Deportivo La Coruna - Kvartsfinal 2003/2004 (4-1, 0-4)
Milan vann enkelt hemma med 4-1 efter stor show av Kaka, Sjevtjenko och Pirlo. Det superstarka Milan mot uppstickaren Deportivo. Det var liksom över. Inget talade för att spanjorerna skulle kunna vända.

Men det var precis som skulle komma att hända. Med en blandning av italiensk underskattning och Deportivos starka tro på sig själva lyckade de vända hemma på och vinna med 4-0 efter mål av Pandiani, Valeron, Luque och Fran.

Den sjunde april 2004 skrevs ett stycke klassisk fotbollshistoria och matchen skulle sent glömmas av både euforiska Deportivo-supportrar och chockade Milan-fans.

Publicerad 2015-04-21 kl 15:08

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.