Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
CHAMPIONS LEAGUE

Lundh: "Platini borde stå på barrikaderna – inte vara en del av dem"

Om Malmö FF når Champions League i höst får klubben 114 miljoner kronor bara för att delta.
Kollegorna i FC Rosengård får betala för samma ära.
Uefa borde agera och ge damernas turnering en chans att fortsätta att växa.

Alla ni som nu kastar er på tangentbordet för att vräka i väg er irritation över innehållet i ovan ingress via mejl, twitter eller i kommentarsfältet gör följande: andas, räkna till tio och läs sedan hela krönikan. Därefter kan ni dra på om ni vill.

Nej, det handlar absolut inte om att Malmö FF och andra klubbar i herrarnas Champions League inte ska ha rätt till de intäkter som marknaden genererar. Nej, det handlar inte om att dela fifty-fifty. Nej, det handlar inte heller om att hota det som är en av världens mest penningstinna ligor.

Snarare handlar det om att så för att sedan kunna skörda. Uefa kan genom att i dag pumpa in mer pengar i det som heter Women’s Champions League faktiskt skynda på utvecklingen för en turnering som i maj avgörs för fjortonde gången, och därmed driva på intresset ännu mer kring den och även berika sig självt på sikt.

Man får inte glömma att herrarnas Champions League tog sina första stapplande kliv för snart 60 år sedan och explosionen dröjde. Då var det Gabriel Hanot, chefredaktör för L’Equipe, som redan i slutet av 40-talet ville dra i gång en turnering för klubblag. Det dröjde till 1955 innan Uefa nappade och startade embryot till Europacupen.

Djurgården var en av 16 klubbar som deltog i premiären och ännu hade inte England nappat, men det var Real Madrid som tog hem den första finalen efter att ha vänt och vunnit med 4-3 mot franska Stade de Reims. Sedan rullade det på och Europacupen fortsatte att växa ganska sakta fram till att Europas storklubbar i slutet av 1980-talet hotade med att starta en egen liga.

Den svenska Uefa-basen Lennart Johansson kände trycket och svarade med att dra i gång Champions League 1992 och det blev vägen till de stora pengarna. Man fick till ett helt koncept som passade både sponsorer och framväxande tv-bolag och det blev en stor ekonomisk succé vilket knappast var givet på förhand.

Efter några år gav Uefa efter för storklubbarna ännu en gång. Klubbarna ville utöka turneringen och i samma veva som man 1998 släppte in fler än mästarklubbarna i Champions League så tog man i princip död på Cupvinnarcupen och Uefa-cupen som snabbt tappade i dragningskraft och man bakade ihop dem till en cup.

För sju år sedan döpte man om Uefa-cupen till Europa League men det har ändå inte riktigt lyft. Därför berättade Uefa i slutet av mars att man med start i höst dels höjer nivåerna för Champions League men framför allt jämnar ut fördelningen av pengarna mellan Champions League och Europa League och därmed även höjer nivåerna i Europa League. 

Tidigare har det gått 4,3 euro till Champions League för varje euro som gått till Europa League som består av fler lag och där även en del av lagen från Champions League också deltar. Nu drar man ner det till 3,3 euro till Champions League för varje euro som går till Europa League vilket man tror gör den än mer intressant.

Ovanpå det höjer Uefa solidaritetsersättningen till klubbarna utanför Champions Leagues och Europa Leagues gruppspel. Närmare 700 miljoner kronor går alltså till klubbar som inte når fram till Champions League utan blir utslagna på vägen, och man har faktiskt 200 miljoner kronor till klubbar vars länder inte alls når något gruppspel.

Allt för att se till att fler klubbar får hjälp av att den finansiella motorn Champions League som tar in cirka tolv miljarder kronor årligen. Uefa inser givetvis att den riskerar att sänka Europa League och om man inte leder över en del pengar där, höjer statusen på turneringen och förhoppningsvis genererar mer pengar framöver.

I Champions League för kvinnor är förstapriset 250 000 euro till vinnarna i Berlin i maj. Ungefär lika mycket som ett herrlag får om man åker ut i första kvalomgången. Och för damerna är det bara pengar ner till förlorande kvartsfinalister som får 25 000 euro, även om man skickar in 20 000 euro till kavlande lag men det räcker inte långt.

Att sätta sig in i herrarnas flöde av intäkter är som att leka Joakim von Anka. Bara det att en plats i gruppspelet numera är värt 114 miljoner kronor, en höjning med 40 procent. Över hela linjen är det rejäla höjningar och ändå kan man skicka över mer stålar till herrarna i Europa League som varit en fattig kusin från landet.

Varför gör inte Uefa likadant med damernas Champions League? Ja, inte på de nivåerna, men några smulor finns det. Fattar inte att Uefa-basen Michel Platini inte är smartare än så och ser till att boosta turneringen och att klubbarna åtminstone får en chans att gå runt. Med tiden så är det säkert så att man lyfter den statusmässigt och då följer mycket annat med, bland annat intäkter.

Jag vet givetvis att Uefa gör en hel del för damfotbollen och att man har olika projekt i gång för att hjälpa till. Samtidigt räcker det att blicka in i pengarna för allt från Champions League till EM för att inse att man kunde nöja sig med tre procent av de intäkterna, eller fem procent för att göra en enorm skillnad för damerna men knappt märkbart för herrarna. 

När jag våren 2001 klev in på Moldaviens fotbollsförbunds nya högkvarter möttes jag av en tavla på den dåvarande Uefa-basen Lennart Johansson. Han var kung i den gamla Sovjet-republiken. Det är också skälet till att Johansson har en vinröd matta med sitt porträtt invävt på kontoret, en gåva från Azerbajdzjans förbund.

Vad vill jag säga med det? Jo, att Lennart Johansson förstod att Uefa var tvunget att hjälpa de här länderna med att skicka dit resurser. Skälet var naturligtvis gott, att man stöttade upp ländernas verksamhet i en tid utan pengar, men det fanns en effekt att av länderna fotbollsmässigt tog ett snabbare kliv än tänkt och det gynnade i förlängningen Uefa.

Läser man Uefa:s finansiella rapporter så kryllar det av fina ord och man tar avstamp i Henry Fords olika citat om att en verksamhet som bara är för att generera pengar är en dålig verksamhet och att det finaste man kan göra med kapital är inte att förränta det utan att använda det för att göra livet bättre.

Även om man skickar ut större delen av intäkterna, över 70 procent går till klubbar, och en del går till förbund, så är det en rätt skev fördelning. Av en total Uefa-intäkt på 16 miljarder kronor som det är var 2013-14 utan EM så gick 280 miljoner kronor till kvinno- och ungdomssatsning, enligt Uefa:s bokslut. Det är runt två procent.

Michel Platini har visat att han inte bara vill dansa med de stora klubbarna och har gjort det lättare för lag från mindre länder, som Sverige, att nå Champions League. Om han hade varit riktigt driven hade han klivit upp på barrikaderna och stridit än mer för kvinnorna – och inte som nu varit en del av barrikaderna.

Publicerad 2015-04-10 kl 13:58
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons