POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
CHAMPIONS LEAGUE

Mer pengar till mindre klubbar

Foto: Scanpix

Europas herrfotbollsklubbar får mer makt och pengar från Uefa. Enligt en överenskommelse som skrevs under i Stockholm i dag, får de mindre klubbarna en större del av kakan.

För första gången får klubbarna en procentuell del av vinsten från EM-slutspelen, med start 2020. Klubbarna ska få 8 procent av vinsten, minst 200 miljoner euro. Det blir en höjning med minst 50 miljoner euro från EM 2016.

Förutom EM-pengarna beslutades det att fördelningen av utdelningen från Champions League och Europa League, som Uefa i förra veckan beslutade skulle höjas med 25 procent, ska fördelas mer jämlikt mellan klubbarna. Europa League-klubbarna ska få en större del, de kvalspelande lagen ska få mer pengar och klubbar i de små och medelstora ligorna ska få en större del av potten.

Uefa-kongressen beslutade i förra veckan att tillåta att utomstående intressenter väljs in i Uefas exekutivkommitté. Det innebär att ECA, European Club Association, får två representanter i Uefas beslutande organ. Enligt överenskommelsen mellan ECA och Uefa får tävlingskommittén för klubbfotbollen i Uefa mer inflytande när det gäller de stora besluten.

Vid fotbollsklubbarnas förening ECA:s årliga träff, som hålls i Stockholm, skrevs överenskommelsen på av ECA-ordföranden Karl-Heinz Rummenigge och Europeiska fotbollsförbundets ordförande Michel Platini.

Publicerad 2015-03-31 kl 12:34
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå