Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Norling hoppas på speciell Europa-kväll för AIK: "Vi är mer samkörda internationellt"

SOLNA. Runt 17 000 biljetter har sålts till AIK:s kvalretur mot Maribor.
Rikard Norling hoppas att laget och supportrarna kan skapa en speciell Champions League-kväll.
- Vi upplever att vi är ytterligare samkörda i sådana här matcher, säger tränaren.

AIK står inför en viktig match. Under onsdagen ska man ställas mot Maribor i returen av den andra kvalomgången till Champions League. De svartgula behöver vända på ett 2-1-underläge för att ta sig vidare till nästa runda.

Till den här matchen har det varit större fart biljettförsäljningen jämfört med hemmamötet med Ararat-Armenia i den första kvalomgången och i skrivande stund har runt 17 000 biljetter sålts. Tränaren Rikard Norling är tydlig med att det är viktigt att laget får med sig supportrarna i Europa-matcher.

ANNONS

- En som är invigd i AIK sedan en tid tillbaka har lärt sig att känna nyansskillnader på Friends (Arena) beroende på om vi spelar en allsvensk match eller en internationell match. Vi upplever att det är ytterligare samkört i sådana här internationella matcher, säger Norling.

Vad innebär det att det blir mer samkört?
- Ytterligare tryck, en ytterligare känsla av att vi blir väldigt starka tillsammans, på plan och på läktaren. 

- Att vi närmar oss siffror som vi kanske har på allsvenska matcher, med den här internationella känslan på läktarna, är positivt.

Norling menar att Europa-kvällar kan bli speciella.

- Jag var inte själv med under det senaste äventyret (avancemang till Europa League-gruppspel 2012), med Andreas (Alm, dåvarande huvudtränare), men det var väl fint då och jag var med innan dess (avancemang till Champions League-gruppspel 1999) och det är klart att det är en grej som många går tillbaka till. Det blir högtidsstunder, när vi är framgångsrika internationellt och när vi vinner SM.

ANNONS

AIK:s sportchef Björn Wesström är inne på samma linje som Norling i frågan. 

- Det är svårt att sätta exakta ord på vad det är som gör att det blir så (en något annorlunda känsla i Europa-matcher), men det känns som att det dels är mer växelsång mellan kort- och långsida. Om det beror på att folk som normalt sett står på kortsidan satt sig på långsidan har jag inte gjort någon analys runt, men den slutsatsen skulle man kanske kunna dra. De som väljer att prioritera att gå på den här typen av matcher kanske också är medvetna om vikten av matchen, vilket ökar engagemanget. Det här är inte en av 30 matcher i en serie, utan en av två matcher i ett knock out-läge i stort sett. Jag tror engagemanget ökar utifrån att graden på matchen är så pass viktig, säger Wesström.

Vad innebär det för laget om det där trycket skapas på läktarna?
- Det ger energi. Allt som vi gör tar eller ger energi. Och har man plus på energikontot har man lättare för att prestera. Då tar man också energi från motståndaren. Det är ju det syret som vi har att jobba med där ute. Ju större engagemang och synk i förhållande till var matchen är och vad vi behöver, om vi behöver gå framåt eller försvara oss, desto mer hjälp får vi. Det vet vi. 

ANNONS

Spelmässigt hävdar tränaren Rikard Norling att det går att få laget att spela på möjliga resultat och utifrån olika möjliga scenarion beroende på den sammanlagda ställningen i mötet.

- Jag tycker nog det. Där kommer en stor del av erfarenhet in. På bortaplan handlar det om att ha kyla om man känner: ”Nu är vi på väg att förlora” och reagerar instinktivt på att man måste gå för en kvittering när det egentligen är något man ska göra med en stor balans, säger Norling och fortsätter:

- Nu vet vi exakt vad vi behöver göra. Vi behöver vara otroligt flinka på att räkna matematik också, så man kan fatta rätt beslut.

Enligt Norling innebär det dock inte automatiskt att AIK kommer inleda mer försiktigt mot Maribor under onsdagen för att minska risken för att åka på ett insläppt 0-1-mål och därmed hamna i en situation där det krävs minst två mål framåt.

- Vi vet att vi är kapabla till att göra både två och fler mål, på vår hemmaplan. Vi vet att vi behöver vinna matchen. Någon form av offensivt balanserad attityd är lämpligt. Sen kommer det en tid i matchen, om det fortsätter att stå 0-0, som innebär att den (attityden) måste förändras.

ANNONS

Vid avancemang för AIK väntar antingen Bate Borisov eller Rosenborg i den tredje omgången av Champions League-kvalet. Blir det uttåg kommer laget att ställas mot Sheriff eller Partizani i Europa League-kvalets tredje omgång.

Publicerad 2019-07-31 kl 08:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto