Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

CHAMPIONS LEAGUE

Norrköpingsback stärkt av Islands EM-succé

Foto: TT

IFK Norrköpings första hinder på vägen mot fotbollens finrum är norska mästarlaget Rosenborg.
I bakhuvudet har mittbacken Jón Gudni Fjóluson Islands EM-succé.
- Man har ju aldrig varit lika stolt över att vara islänning som nu, säger han.

Det svenska mästarlaget mot det norska mästarlaget i en kamp om avancemang i Champions League-kvalet.

Ett nordiskt toppmöte, med ett gäng islänningar inblandade.

- Jag har inte så stor koll på Rosenborg faktiskt, nästan ingen alls. Det finns tre isländska spelare, det är det enda jag vet. Jag har spelat ihop med dem, säger Jón Gudni Fjóluson.

Han gör sin första säsong med IFK Norrköping, dit han värvades från Sundsvall i vintras.

Mittbacken var precis på gränsen att ta en plats i Islands EM-trupp, han spelade flera matcher med A-landslaget i vintras innan han slutligen hamnade utanför laget som åkte till Frankrike.

Inte förvånad längre
Själv följde han sagan på tv i Norrköping.

TT: Vad har framgången gjort för Island?
- Det är svårt att säga, men det är en bra reklam, både fotbollsmässigt och för landet i stort. Och det hjälper säkert isländska fotbollsspelare, de rankas lite högre.

TT: Hur var din reaktion när Island slog ut England?
- Det var ju helt sjukt. Man satt där hemma i soffan och de fick straff efter tre minuter, då tänkte man bara nej, nej, nej, nu är det kört. Men då visade de styrka, som de gjort så ofta. Man är inte förvånad längre att det händer, men man var ju jätteglad. Sen kom smällen mot Frankrike, som man var rädd skulle komma någon gång, men andra halvlek där gjorde ändå lite.

Kan inte köra på som i allsvenskan
Jón Gudni Fjóluson behöver kanske ingen extra tändvätska inför Champions League-kvalet, men han tror ändå att Islands framgång kan spela en positiv roll.

- Man är alltid motiverad, men man har ju aldrig varit lika stolt över att vara islänning. Även om Island inte har de bästa spelarna så hade vi ett jäkligt bra lag, och man märker att fotbollen är annorlunda nu än den varit tidigare. Så det kan absolut hjälpa, att man ser vad som är möjligt.

TT: Vad tror du om era chanser i kvalet?
- Jag har ingen aning faktiskt. Det är annorlunda här (i IFK Norrköping) än vad man är van vid, det är nästan sjukt. Det är så mycket fokus på vardagen, att må bra här och nu, det är inget snack om Rosenborg i omklädningsrummet, det låter som gamla klyschor men det är verkligen så.

- Men vi får försöka fokusera på oss själva, det blir lite mer taktiskt. Vi kanske inte kan köra på lika mycket som i allsvenskan.

Publicerad 2016-07-12 kl 11:32
CHAMPIONS LEAGUE

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER