Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
CHAMPIONS LEAGUE

Novakovic: "Ju längre AIK håller 0-0 desto bättre"

Nebojsa Novakovic vet hur det är att skjuta AIK vidare till Champions League. Han gjorde det mot AEK Aten och som tränare i Norge vet han också hur Rosenborg ska besegras.

- AIK spela spela precis likadant som på Råsunda, backa hem. Låta Rosenborg ha mycket boll och sedan satsa på snabba omställningar. Det var nära att lyckas två-tre gånger om då, säger Novakovic till FotbollDirekt.se.

Ett AIK som går in och tar kommandot och spelar ut Rosenborg på Lerkendal lär vi inte få se. Och det är helt fel taktik att gå framåt och försöka vara det spelförande laget.
- Ja. Mot Rosenborg som är så pass spelskickligt måste man falla ned och ha ett bra försvar och sedan utnyttja när de tappar bollen.

- Och ju längre AIK kan hålla 0-0, desto större blir chansen. Med tanke på hur viktig matchen är kan Rosenborgs spelare bli lite nervösa och begå misstag. Står det 0-0 i halvtid, då kommer AIK ha en riktigt bra chans. Men får Rosenborg ett mål i första halvlek, då känns det som om chansen för AIK är borta direkt.

Vad är det som gör Rosenborg så bra på sin hemmaplan?
- De har traditionen och en trygghet i att veta att de nästan alltid vinner. De har inte förlorat på hemmaplan på två år och vet att motståndarna vet om det.

- Rosenborg har också många spelare som kan avgöra matcher och det är också en av lagets styrkor.

Nebojsa Novakovic vet hur viktig matchen är för AIK på onsdagskvällen och drar sig till minnes mötena med AEK Aten i augusti 1999.
- Det var svårare att spela kvalmatcherna än att spela i själva Champions League. Då hade man allt att vinna och inget att förlora. Men i den här typen av match vet man vet att det är så mycket som står på spel. Både för en själv och för klubben och man vill inte vara den som förstör allting. Det är klart mer pressande att spela sådana här matcher.

Hur hanterar man sådan press på bästa sätt?
- Genom att göra som man alltid gör innan varje match. Som om det vore Trelleborg eller Gefle eller något sånt lag på andra sidan. Samma rutiner och samma tankegångar. För försvararna handlar det om att försöka nicka bort alla bollar och strunta att man möter Steffen Iversen eller Rade Prica. Inte bry sig så mycket om namnet som står på ryggen på motståndaren.

Om du jämför den här matchen med den ni hade mot AEK Aten 1999, är den svårare eller lättare?
- Den är nog lite svårare. Vi var mitt i serien och de hade precis börjat försäsongen i Grekland och det var en stor fördel för oss. De var tio gånger bättre än oss egentligen. Vi lyckades stänga matchen borta och spela rätt bra hemma.

Publicerad 2010-08-04 kl 10:38
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons